Barkod gibi okutulmayan ilaç vatandaşa verilemeyecek

İlaçta karekod sistemi bu Pazar başlıyor. İlaçların üzerinde kupür yerine karekod olacak ve karekodu barkod gibi okutulmayan ilaç vatandaşa verilemeyecek.

İlaçta karekod sistemi bu Pazar başlıyor. 16 Mayıs’tan itibaren ilaçların üzerinde kupür yerine karekod olacak ve karekodu barkod gibi okutulmayan ilaç vatandaşa verilemeyecek.

Eczacılar ise başlayacak uygulamadan endişeli: “Hiçbir pilot çalışma yapılmadan, hem de bir Pazar günü sisteme geçiliyor. Kara bir gün yaşanacak”

Yaşanan kriz sonrası 1 Ocak tarihinden 16 Mayıs’a ertelenen karekod sistemi, eczacılara göre “Kara Pazar” yaşatacak.

Pazar günü hayata geçirilecek karekod sistemi ilaçların takibinin yapılmasını amaçlıyor. Buna göre 16 Mayıs’tan itibaren ilaçların üzerindeki kupür tarihe karışacak, kupür kesmenin yerini, mağazalarda okutulan barkod gibi karekod okutmak alacak. Ancak eczacılar, sisteme geçişte hiçbir pilot çalışma yapılmamış olması nedeniyle endişeli. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, endişelerini, “Bu Pazar günü ilaca ihtiyacı olacak kişiler önlemini alsın, eczacılar olarak bizi çok zor bir gün bekliyor” sözleriyle dile getirdi.

OKUYUCU İNADINA ALINDI


Eczacılar karekod sistemine baştan beri inanmıyor. İlacın üretiminden hastaya ulaşmasına kadar takibini amaçlayan karekodun, dağıtım kanallarının sistem dışına çıkarılması ile baştan ölü doğduğuna inanıyorlar. Buna rağmen tüm eczaneler, sistemi onlar engelliyormuş gibi görünmemek için perakende fiyatı yaklaşık 300 TL olan karekod okuyuculardan satın aldı. Bu sayede eczacılar Pazar günü yaşanacak sistem sorunlarında “Karekod okuyucu almadılar, bu nedenle kilitlendi” açıklamalarının önünü almış olacak.

NÖBETÇİ ECZANE KRİZİ


İstanbul Eczacı Odası Semih Güngör, sistemle ilgili en büyük tedirginliklerinin hiçbir pilot çalışma yapılmaması olduğunu vurgulayarak, “Bize ve hastalara kara bir gün yaşatmak istiyorlar” dedi. Güngör şöyle devam etti: “Sistemin özellikle de nöbetçi hastanelerin hizmet verdiği Pazar günü başlaması bizi korkutuyor. İstanbul’da Pazar günü sadece 300 eczane hizmet veriyor. Siz bölgenizdeki eczaneden ilaç almaya gittiğinizde ve orada sistem kilitlendiğinde yeni bir eczane bulmak için başka bir semte gitmek zorunda kalacaksınız. Acil hastalar için özellikle endişe verici bir durum. Ayrıca eskiden sistem kilitlendiğinde hastaya ilacı verir, barkodunu keser, işlemini sonra yapardık. Böylece hastayı mağdur etmezdik. Ancak artık sistem kilitlendiğinde asla ilaç veremeyeceğiz çünkü barkod okunmadan ilaç eczaneden çıkarılamayacak.”

KAREKODSUZ BİNLERCE İLACI ÇÖPE Mİ ATACAĞIZ?


İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, “Bize ilaçların tamamının karekoda geçirileceği sözü verildi ancak eczanelerdeki ilaçların yüzde 70’i hâlâ barkodlu” uyarısı da yaptı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan da aynı sıkıntıya işaret etti. Saydan halen ecza depolarından ve firmalardan karekodsuz ilaçların gönderildiğini belirterek, “Raflarımızdaki bu karekodsuz ilaçlar ve firmalarca kaydı halen yapılmayan karekodlu ilaçlar, yaşanacak ilaç kaosunun sinyalleridir” dedi. Saydan, eczane raflarında 1 Ocak tarihinde üretilen ve karekodsuz olan binlerce ilacın bulunduğunu, bu durumda yeni üretilen, karekodsuz olan ve son kullanma tarihi dolmayan binlerce ilacı ne yapacaklarını bilemediklerini kaydetti.

Kaynak: İnternethaber