TEİS: Eczanelerde barkod cihazı var ama karekodlu ilaç yok
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEiS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 16 Mayıs'ta başlayacak ilaç takip sisteminde sıkıntının barkod cihazlarının olmayı
İlaç takip sistemi 16 Mayıs'ta başlayacak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TEİS Başkanı Nurten Saydan, uygulamaya günler kalmasına rağmen, eczane raflarının yarısından fazlasının karekodsuz ilaçlarla dolu olduğunu belirtti. Saydan, "Karekodlu olanların ise birçoğu firmalarca sisteme kayıt edilmediği için satışı gerçekleştirilemeyecek durumda. Bu da eczacıların ve vatandaşların yeni bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağını gözler önüne seriyor." dedi.
Eczanelerin barkod cihazı ve program sıkıntısının kalmadığı ve İTS ye sorunsuz başlanabileceği yönündeki açıklamaları aktaran Saydan, "Asıl sıkıntının eczanelerde mevcut olan ve halen depolardan eczanelere gelmeye devam eden karekodsuz ilaçlardan ve sisteme kaydı halen yapılamayan karekodlu ilaçlardan kaynaklandığını göz ardı ediliyor." diye konuştu.
İlaç firmalarının 01 Ocak 2010 tarihinden sonra üretilecek ve ithal edilecek ilaçların karekodlu olması konusunda uyarıldığını, 1 Mayıs'tan itibaren depolardan eczanelere sadece karekodlu ilaçların gönderilmesinin zorunlu tutulduğunu kaydeden Saydan, "Halen genelgeye uygun olmayan ilaç üretimi, ithalatı ve eczanelere sevkiyatı devam etmektedir." ifadesini kullandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin, İTS ile ilgili bir sıkıntının kalmadığını eczanelerin barkod cihazı ve programlarını tamamladığını yönündeki açıklamalarına da değinen Saydan, "Maalesef çizilmeye çalışılan tablo bu kadar pembe değildir. Zira söz konusu barkod cihazları raflarımızdaki binlerce karekodsuz ilacı nasıl okuyacaktır? Ve eczacılarımız bu ilaçları sisteme nasıl işleyip, vatandaşımıza verecektir?" diye sordu.
"KAREKODLU İLAÇLARIN HALEN İTS KAYDI YOK"
Öte yandan firmalardan karekodlu olarak gelen ilaçlarda da sorun yaşandığını ön süren Nurten Saydan, İTS kaydı yapılmayan karekodlu ilaçların, sistemde görünmediği için satışının mümkün olmayacağını söyledi. Saydan, "Bu durumda elimizdeki karekodlu ilacı bile veremeyecek olan biz eczacılar ve ilaçlarına ulaşamayan vatandaşlar mağdur olacaklardır." şeklinde konuştu.
İlaç Takip Sistemi uygulamasının aceleye getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Saydan, "İlaç firmaları, depolar ve eczanelerimizden oluşan sektörün tüm kesimlerinin tamamen hazır olmasının beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi. Aksi halde 16 Mayıs'ta yeni bir ilaç kaosu ile karşı karşıya kalınabileceğini ileri sürdü.