ERGENEKON'UN ERZİNCAN AYAĞI, İSTANBUL'DAKİ DAVA İLE BİRLEŞTİRİLMESİNE KARAR VERİLDİ (2)

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzincan'daki silahlı terör örgütü davasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Albay Dursun Çiçek imzal

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Erzincan'daki silahlı terör örgütü davasının, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Albay Dursun Çiçek imzalı olduğu iddia edilen 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' davası ile birleştirilmesine karar verdi.

Millete komplo belgesini Erzincan'da hayata geçirildiği iddiasıyla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden Ergenekon davasıyla ilgili ara karar verildi. 4 Mayıs Salı günü başlayan duruşmalar 10 Mayıs Pazartesi gece 23.30 sularında sona erdi. Pazartesi akşam saatlerinde biten davada mahkeme heyeti yaklaşık 5 saat süren aranın ardından kararını açıkladı.

Özel Yetkili Savcı Taner Aksakal'ın davanın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve kurmay Albay Dursun Çiçek'in de yargılandığı, dava ile birleştirilmesine yönelik talebi Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve Albay Dursun Çiçek'in de yargılandığı, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası ile birleştirilmesine ilişkin oy çokluğuyla verilen kararı okudu. Kararın gerekçesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu belirtildi. Mahkeme Başkanı Karatay sanıkların ve vekillerinin taleplerinin bundan sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendireceğini söyledi. Aralarında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de bulunduğu 10 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Oy çokluğuyla alınan kararda Hakim Ali Kaya karşı oy kullandı.

Açıklanan ara kararın ardından basın mensuplarına açıklama yapan İlhan Cihaner'in avukatı Asım Kılıç, "Eski Yargıtay Genel Kurulu Başkanı, bilim adamları ve Adalet Bakanlığı dahil olmak üzere yargılamanın Yargıtay tarafından yapılabileceğini söylemiş olmalarına rağmen mahkeme heyeti İstanbul'daki iddianameyi okumadan davanın birleştirilmesi yönünde karar verdi" dedi. İstanbul'daki Ergenekon davasının görüldüğü mahkemeyi dipsiz kuyuya benzeten Kılıç, dosyanın gönderilme nedenini ise şöyle açıkladı: "Müvekkilin doğal yargıç ilkesinden ulaştırılarak görevsiz ve yetkisiz bir mahkeme tarafından yargılamasıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmesi ve anayasanın 36. maddesi doğal yargıç ilkesini düzenleyen maddelerdir. Çağdaşlık ve hukukun üstünlüğü bu şekilde sağlanır. Şu an dosya kaçırılmıştır. Bu karar hiçbir şekilde hukuka uygun değildir."