17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali 7-13 Haziran Tarihleri Arasında Yapılacak

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve ülkemizin en önemli sinema etkinliklerinden Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl

17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali 7-13 Haziran Tarihleri Arasında Yapılacak
7 -13 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenleniyor. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nı kapsayan festivalde dünyaca ünlü Yunanistanlı yönetmen Theo Angelopoulos, 'Onur Konuğu' olarak Adana'da olacağı bildirildi. Festivalin geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödüllerinin ise bu yıl Türk Sineması'nın dev isimlerinden Müjde Ar ile SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Onursal Başkanı Atilla Dorsay'a takdim edileceği açıklandı.
41 yıllık tarihiyle Türkiye'nin en köklü film festivallerinden birisi olan ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, on yedinci kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 7-13 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenecek festival, her yıl olduğu gibi ülkemizde ve dünyada üretilen uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgeselleri sinemaseverlerle buluşturacak, sinemanın kalbi Adana'da atacak.
Festival, 8 Haziran 2010 Salı günü, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapılacak açılış töreni ile start alacak.
Festival, ülkemizde ve dünyada üretilen çeşitli kısa film ve belgeseller ile uzun metraj filmleri de özel gösterim bölümleriyle sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalde 'Dünya Sineması', 'Filistin Barışa Hasret' ve 'FIPRESCI Keşifleri - Eleştirmenlerin Gözünden Kaçmaz' gibi başlıklar altında gösterime sunulacak filmler, sinemaseverler tarafından merakla bekleniyor.

DÜNYA SİNEMASININ DEVİ ADANA'DA OLACAK
Festivalin bu yıl bir de onur konuğu var. Kendine has üslubu ile sadece Avrupa sinemasının değil, dünya sinemasının yaşayan en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen yönetmen Theo Angelopoulos, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin "Onur Konuğu" olarak Adana'da olacak.

ANGELOPOULOS FİLMLERİ TOPLU GÖSTERİMİ
Ülkesinin cuntadan kurtulup demokrasi sınavını geçmesinde önemli bir pay sahibi olan aydınlardan Angelopoulos, 20. yüzyılın hazin tarihini olağanüstü nitelikteki filmlerine aktardı.
Zamanının ustası yönetmenin her biri başyapıt düzeyindeki filmleri Kitera'ya Yolculuk (1984), Arıcı (1986), Sisli Manzaralar (1988), Leyleğin Geciken Adımı (1991), Ulis'in Bakışı (1995), Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) ile Ağlayan Çayır (2004) isimli filmlerinden oluşan seçki Angelopoulos'un Adana'da gerçekleştirilen ilk toplu gösterimi olacağı kaydedildi.

ANGELOPOULOS SİNEMASI KONULU ŞÖYLEŞİ VE FOTOĞRAF SERGİSİ
Ünlü yönetmen, 10 Haziran 2010 Perşembe günü ise 'Angelopoulos Sineması' konulu bir söyleşiyle sinemaseverlerle buluşacak. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda saat 16.00'da başlayacak söyleşiye Angelopoulos'un yanı sıra, yazar, yönetmen ve senarist Füruzan, Angelopoulos'un '1936 Günleri', 'Büyük İskender', 'Leyleğin Geciken Adımı' ve 'Ulis'in Bakışı' gibi filmlerinin senaryolarını kaleme alan Yunan yazar ve senarist Petros Markaris, film eleştirmeni Dimitris Haritos ve sinema yazarı kimliğinin yanı
sıra 2003 yılında Theo Angelopoulos sineması üzerine 'Theo'nun Bakışı' isimli bir belgesel film de yapmış olan Necati Sönmez katılacak.
Festival kapsamında adına bir katalog çıkarılacak olan ünlü yönetmenin setlerinden çekilen fotoğraflardan oluşan bir sergi de festival süresince 75. Yıl Sanat Galerisi'nde gezilebileceği bildirildi.

ALTIN KOZA ONUR ÖDÜLLERİ BU YIL MÜJDE AR VE ATİLLA DORSAY'IN
Festivalin geleneksel 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' bu yıl Türk Sineması'nın dev ismi Müjde Ar ile sinema yazarı Atilla Dorsay'a takdim edileceği açıklandı.
Bölüm kapsamında Müjde Ar'ın önemli filmlerinden oluşan bir seçki, izleyiciyle buluşacak.
Yine Atilla Dorsay'ın çektiği fotoğraflardan oluşan bir sergi de, festival boyunca Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)'nde gezilebilecek.
Ar ve Dorsay'a ödülleri 10 Haziran 2010 Perşembe akşamı yapılacak Onur Ödülleri Balosu'nda takdim edilecek.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI'NDA JÜRİ BAŞKANI REHA ERDEM
Son bir yıl içinde ülkemizde üretilmiş filmlerin Altın Koza ödüllerine sahip olmak için yarışacağı ve şu ana kadar 30 civarında filmin başvurduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Jüri Başkanlığı'nı ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği en önemli yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Reha Erdem üstleniyor.
Yönetmenin A Ay (1988), Kaç Para Kaç (1999), Korkuyorum Anne (2004), 5 Vakit (2006), Hayat Var (2008) ve Kosmos (2009) isimli filmleri 'Reha Erdem Retrospektifi' başlığı altında sinema salonlarında gösterilecek.
Ünlü yönetmen ayrıca 11 Haziran 2010 Cuma günü, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda saat 14.00'da 'Reha Erdem Sineması' konulu bir oturumla sinemaseverlerle buluşacak. Moderatörlüğünü Esin Küçüktepepınar'ın yapacağı oturumun diğer katılımcıları ise, sinema yazarı Murat Özer ve pek çok filmde Reha Erdem'le birlikte çalışmış oyuncu Sermet Yeşil ile oyuncu Elit İşcan.

ULUSAL ÖĞRENCİ FİLMLERİ YARIŞMASI
Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, öğrenimlerine ülkemizdeki Güzel Sanatlar ve İletişim Fakülteleri'nin sinema televizyon bölümlerinde devam eden öğrencilerin deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma dalında ürettikleri filmlerin çekişmesine sahne olacak.
Şu ana kadar 120'yi aşkın filmin başvurduğu yarışmanın jüri üyeleri, animasyon yönetmeni Ersin Ersoy, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, sinema yazarı Fırat Yücel, oyuncu Mert Fırat ve yönetmen İnan Temelkuran'dan oluşuyor.

AKDENİZ ÜLKELERİ KISA FİLM YARIŞMASI
Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ise, Akdeniz Havzası'nda yer alan ülkelerdeki kısa filmcileri bir araya getirecek. Filmler, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nda olduğu gibi deneysel, belgesel, kurmaca ve canlandırma olmak üzere dört dalda yarışacak.
Yarışmaya 320 civarında film başvurdu. Şu ana kadar belirlenen jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor:
İtalya - RIFF Roma Independent Film Festivali Başkanı Fabrizio Ferrari, İtalya'dan Luciano Rispoli, Yunanistan'daki Greece Film Center'dan Paola Starakis ve oyuncu Vildan Atasever.
Festivalin kapanış töreni 12 Haziran 2010 Cumartesi günü, Merkez Park Amfi Tiyatro'da yapılacak.

SİNEMA MERAKLILARI İÇİN ATÖLYELER ALİN TAŞÇIYAN "FİLM ELEŞTİRİSİ" ATÖLYESİ
Ülkemizin ünlü sinema yazarlarından ve Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Başkan Yardımcısı Alin Taşçıyan, festival kapsamında meraklılarının kaçırmaması gereken bir etkinlikle Adanalılar karşısına çıkacak. 9 Haziran 2010 Çarşamba günü Adana Kültür Sanat Merkezi'nde saat 13.30'da yapılacak 'Film Eleştirisi Atölyesi' sinemaseverlerin kaçırmaması gereken bir etkinlik olarak gösterildi.
Festival kapsamında ünlü senarist ve yönetmen Işıl Özgentürk de Adana Sinema Derneği'yle ortaklaşa bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Özgentürk tarafından verilecek 'Kısa Film Atölyesi' sonunda katılımcıların çekeceği kısa film, festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

TÜRK SİNEMASININ YILDIZLARI ADANALILARI SELAMLAYACAK
Festivalin gelenekselleşen bölümlerinden olan ve sinema sanatçılarının halkı selamlayacağı Sinema Dayanışma Gecesi bu yıl 9 Haziran 2010 Çarşamba günü Mimar Sinan Amfi Tiyatro'da yapılacak. Sinema sanatçılarıyla halkın buluşmasının ardından sevilen bir isim sahne alacak.

ADANA SOKAKLARINDA KARNAVAL HAVASI ESECEK
Sevgi Korteji bu yıl 11 Haziran 2010 Cuma günü yapılıyor. Kortejde, festival nedeniyle Adana'da bulunan sinema oyuncuları konvoylarla Adana sokaklarını gezerek halkı selamlayacaklar.