İbrahim Fırtına 60 kitabı nasıl yazdı?

Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına'nın Kızılay- Olgunlar sokakta bulunan kitapçılarda 60 ayrı kitabı çıktı.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, şimdi de “korsan kitap operasyonu”na takıldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin Kızılay Olgunlar'daki korsan kitap operasyonunda "Balyoz Planı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın çok sayıda kitabı ele geçirildi. Kızılay Olgunlar Sokak'ta iki gün önce düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen yaklaşık 20 bin kitap içinde Fırtına'nın da 60 ayrı kitabı çıktı.

BAŞKASI YAZMIŞ, THK FİNANSE ETMİŞ

Orgeneral rütbesi ile Harp Akademileri Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini yapan Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrılmıştı. Fırtına'nın kısa sürede 60 ayrı kitabı nasıl yazdığı merak konusu oldu. 60 çeşit İbrahim Fırtına kitabının tamamının Türk Hava Kurumu finansörlüğünde resmi olarak basıldığı belirlendi. Ancak kitaplar incelendiğinde kapağında emekli Ogr. İbrahim Fırtına'nın ismi büyük harflerle yer alsa da kitabı yazanın iç sayfada farklı bir isim olduğu görülüyor. Kitabın asıl yazarı iç sayfada küçük harflerle veriliyor. Fırtına için ise "yayına hazırlayan" notu düşülmüş.

FOTOĞRAFI VE ÖZGEÇMİŞİ VAR

Ayrıca, kitabın arka kapağında da Fırtına'nın fotoğrafı ve bilgileri yer alıyor ve bu da kitabı Fırtına'nın yazdığı algısını oluşturuyor. 60 çeşit İbrahim Fırtına baskılı kitabın, adı daha önce pek çok yolsuzluk olayına karışmış bir kurum olan THK'ya maliyeti merak konusu olurken, kitapların bir de korsanda çıkması skandalı pekiştirdi.

KORSAN KİTAPÇILARA NASIL AKTARILDIĞI ARAŞTIRILIYOR

Sağlık Hizmetlerinde Havacılığın Rolü, Hava Edebiyatı, Kahire Yolları, Ve Cevheri Ve Hazerfen Ve Hasan Çelebi, Seçilen Şiirler, Türk Sivil Havacılık Sektöründeki Sorunlar, Gelişmeler ve Öneriler, Gökyüzüne Akan Irmak gibi isimler taşıyan kitapların orijinal baskı olduğunu tespit eden polis, kutular içinde bandrollü yüzlerce kitabın korsan kitapçılara nasıl aktarıldığını araştırıyor. Fırtına Paşa'nın THK ile ilişkisinin 2005'te başladığı belirtiliyor.

BİR DE ÖDÜLLENDİRİLMİŞ

Yazarı başkası olan kitaplardan bir kısmının THK tarafından ödüllendirildiği de tespit edildi. Ergenekon savcıları tarafından Şubat ayında 3 gün gözaltında tutularak Balyoz darbe senaryoları ile ilgili sorgulanan Fırtına'nın adına piyasaya sürülen kitaplar arasında “Senaryolar” isimli 14 kitabın da yer alması dikkat çekti. Öte yandan, Org. Fırtına'nın fotoğrafını, özgeçmişini ve adını-soyadını kapağına koyduğu kitaplardan bir kısmının 1988-1995 yılları arasında THK'nın düzenlediği Ödüllü Edebiyat, Sanat ve Bilim Eserleri Yarışması'nda ödüle layık görülen eserlerden oluşması dikkat çekti. Kitapların her birinin ardında Fırtına'nın fotoğrafı ve şu kısa özgeçmişi bulunuyor: “H. İbrahim Fırtına. Ordu'da doğdu. Mavi üniformayı kırkbeş yıl gururla taşıdı. Halen Türk Hava Gücü ve Kültürü'ne ilişkin çalışmalarına devam etmektedir.”