Obama Sarkisyan'la ne görüşecek?

12-13 Nisan'da Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi ile ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs zirveye ABD dahil 47 ülkenin katılacağı açıklamasını yaptı.

Obama'nın, zirve sırasında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile de ikili görüşme yapması planlanıyor. Gibbs, ikili görüşmelerde, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin de ele alınabileceğine işaret etti. Gibbs, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında zirveye ilişkin bilgi verirken, katılacaklar arasında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin listesini açıkladı.

Gibbs'in açıkladığı listeye göre, zirveye ev sahibi ABD'nin yanı sıra şu ülkeler katılacak:

"Cezayir, Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Hindistan, Endonezya, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Malezya, Meksika, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, Pakistan, Filipinler, Polonya, Kore Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Singapur, İsviçre, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Vietnam."

Sözcü Gibbs, zirvede BM, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve AB'nin de temsil edileceğini belirtti.

Planlanan ikili görüşmeler

Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın bazı ikili görüşmelerde bulunmayı planladığını da kaydeden Gibbs, şu an için planlananlar arasında, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Ürdün Kralı Abdullah, Malezya Başbakanı Necip Razak, Pakistan Başbakanı Yusuf Gilani, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ikili görüşmelerin bulunduğunu kaydetti.

Gibbs, ikili görüşmelerin içeriğine dair bir soru üzerine, "Tabii ki nükleer güvenlik konusuna odaklanılacak" dedi.

Görüşmelerin bazılarının doğrudan nükleer yayılım konusundaki çabalarla ilgili olacağını ifade eden Gibbs, bazılarında ise ABD'nin bu ülkelerin bir kısmıyla yüz yüze görüşme fırsatını bulamadığı gerçeğinden hareketle bu konunun biraz dışına çıkılabileceğini söyledi.

Gibbs, bu noktada bir örnek vererek, "akıllara (Türkiye ile ilişkilerin) normalleşme süreci kapsamında Ermenistan'ın geldiğini" belirtti.

Türkiye'den ABD'ye üst düzey ziyaretler bekleniyor

ABD'nin başkenti Washington'a Türkiye'den bu ay içinde art arda arka üst düzey ziyaretler bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington'a gelecek.

Erdoğan'ın 11 Nisan Pazar akşamı Washington'a ulaşması, Başbakana Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın eşlik etmesi öngörülüyor.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın zirvenin ardından Salı ya da Çarşamba günü Washington'dan ayrılması, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ise 15 Nisan Perşembe gününe kadar kentteki temaslarını sürdürmesi planlanıyor.

Bu arada ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis'in ev sahipliğini yapacağı, 20-21 Nisan'da düzenlenecek G-20 Çalışma Bakanları Toplantısı'na da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer davet edildi.

Toplantıda, istihdam yaratılması ve kriz sonrası ekonomide küresel iş gücünün hazırlanması konularına odaklanılacak. Bu toplantının ardından, yine Washington'da 24-25 Nisan'da IMF ve Dünya Bankasının bahar toplantıları yapılacak.

Bu toplantıya da Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılması bekleniyor.