Kürtçe propaganda tekliften çıktı

'Türk vatandaşlarının geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilmelerine'' ilişkin düzenleme, seçim kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifinden çıkartıldı.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 1. bölümünde yer alan 7. madde üzerinde, AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç önerge verdi.

Kabul edilen önergeyle, maddeden, ''Ancak siyasi partiler ve adaylar seçim döneminde, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olmamak şartıyla, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilecek'' hükmü çıkarıldı.

Teklifin kabul edilen 7. maddesine göre, propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuatlar üzerinde, Türk bayrağı, dini ibareler bulundurulması yasak; siyasi partiler ve adayların yapacakları propagandalarda Türkçe'nin kullanılması esas olacak.

Yürürlükteki kanunda ise ''Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında, Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılması yasaktır'' hükmü yer alıyor.

''BAŞKA DİL KULLANILMASI SERBEST HALE GELECEK''

AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, verilen önerge üzerinde yaptığı konuşmada, düzenlemeyle, mevcut yasadaki hükmün korunduğunu söyledi.

Siyasi partiler ve adayların, propagandalarında Türkçe dışında başka bir kullanmalarının yasak olduğunu hatırlatan Aydın, teklifin ileride yapılacak görüşmelerinde başka bir önerge daha vereceklerini kaydetti. Ahmet Aydın, ''Yasağı kaldıran bir önergemiz olacak. Yani esas olan Türkçe ise bu esas olmakla birlikte; vatandaşlarla iletişimin gerekli kıldığı hallerde, başka bir dil kullanılması serbest hale gelecek. Bu, hem demokrasinin bir gereği hem de insani bir husustur'' dedi.