Sağlık Çalışanlarına Bebek Ölümleri Eğitimi

Zonguldak Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarına bebek ölümleri eğitim programı başladı

Zonguldak Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarına bebek ölümleri eğitim programı başladı. Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Kızılcık, amacın bebek ölümlerini azaltmak olduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanlığı Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesi tarafından Emirgan Otel'de başlayan eğitim programına 25 anestezi uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, 25 ebe, hemşire, anestezi teknisyeni ve anestezi teknikeri katıldı. Eğitim programında İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesi Müdürü Dr. Şener Orhon, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesi Sorumlusu Arzu Eren kurs sorumluluğunu üstlenecek. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatalog Uzmanı Dr. Derya Büyükkayhan, ZKÜ Yeni doğan birimi Öğretim Üyesi Bahri Ermiş, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve araştırma Hastanesi Yeni doğan Şubesi Sorumlusu Sevgi Doğan ile Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Sorumlu Uzmanı Dilek Burbut eğitim verdi. Eğitim programına katılımcı olarak ise Zonguldak genelinde doktor ve hemşireler bulundu.
Yenidoğan Canlandırılması Programı (NRP) hakkında bilgiler veren Zonguldak İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Kızılcık, "Toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözlenir. Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Buradaki amaç bebek ölümlerini azaltmaktır. Neonatal ölümler erken tadın ve tedavi, gebelik ve doğum sonrasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Tüm dünyada yılda dört milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların yüzde 19'u doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle uygun yaklaşımla dünyada her yıl bir milyon yenidoğan kurtulabilecektir. Yenidoğan Canlandırılması Programı (NRP) 1998 yılında başlatılmış ve program kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak 2009 yılı sonu itibariyle bin 347 uygulayıcı kursunda 27 bin 119 sağlık personeli eğitilmiştir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 17'ye, neonatal ölüm hızı ise 13'e düşürülmüştür" diye konuştu.
Eğitim programının açılış konuşmasını yapan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şubesi Sorumlusu Arzu Eren, katılımcılara eğitim programı hakkında bilgiler verdi. Eğitim programına katılan doktor ve hemşireler üç gün sürecek eğitimlerde A ve B gruplarına ayrılarak uygulamalı eğitimlerini sürdürecek. Program sonunda sınava tabi tutulacak olan katılımcılardan 85 puanı alanlar sertifikalandırılacak.