Tav Havalimanları İç Denetim Sürecine Uluslararası Olumlu Rapor

TAV Havalimanları Holding bünyesinde yürütülen iç denetim faaliyetlerinin, Uluslararası İç Denetim Organizasyonu, IIA tarafından tescillendiği bildirildi.

Uluslararası İç Denetim Organizasyonu, IIA'in öngördüğü denetimden geçen TAV Havalimanları Holding, süreci tamamlayarak, uluslararası iç denetim standartlarına uygun işleyen bir iç denetim sürecine sahip olduğunu PriceWaterhouseCoopers adlı bağımsız denetim şirketinin raporu ile belgelendirdi. Böylece, TAV Havalimanları'nın risklerini bilinçli ve sistematik bir şekilde yöneterek büyüyen bir şirket olduğu, uluslararası otoriterler tarafından da kabul gördü. TAV Havalimanları Denetim Direktörü Altuğ Koraltan, TAV Havalimanları'nın kısa zamanda büyük işler başarmış, sürekli olarak büyüyen, genç bir şirket olduğunu vurgulayarak, "TAV'ın iç denetime sahip olması ve bu denetimin uluslararası standartlara uygun şekilde yapıldığına dair bir rapor alması, TAV'ın tescillenmiş güvenirliliğini yerel ve uluslararası platformlarda da pekiştiriyor. Günümüzde hem kanun koyucular hem de yatırımcılar, öncelikle şirketlerin etkin bir risk yönetim sistemine sahip olup olmadığını sorguluyorlar. Biz artık bütün raporlarımızda, 'Bu denetim, Uluslararası İç Denetim Standartlarında yapılmıştır' ibaresini kullanabiliyoruz" dedi.

Koraltan, alınan raporun önemine ilişkin olarak TAV Havalimanları'nın, Türk şirketleri arasında uluslararası denetim standartlarına uyumluluğunu raporla tescil ettirmiş üç-dört kuruluştan biri olduğunu da vurguladı. Koraltan "Bizi asıl gururlandıran konu, 2008'de modern bir denetim sürecini başlatarak 2010 başında yani daha iki yıl bile dolmadan bu akreditasyona hak kazanmış olmamızdır. Dünya geneli ile kıyaslandığında ortalama altı yılda gelinen bu noktaya biz çok daha kısa sürede ulaşmayı başardık" diye konuştu.

İç denetim faaliyetleri çerçevesinde TAV Havalimanları Holding ve tüm iştiraklerinin bütün operasyonel faaliyetleri süreçler halinde denetleniyor. Bu süreçler finansal, bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon ile operasyonlar olarak 3 guruba ayrılıyor. Bu çerçevede yıllık, onaylanmış planlar dahilinde denetim faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Temel amaç hem üst yönetime hem de sürecin ana sorumlularına yönettikleri süreçle ilgili temel risklerin doğru yönetilip yönetilmediğine ilişkin tespitler ve tavsiyeler içeren raporlar sunulması olarak belirleniyor. Raporlarda kontrol eksiklikleri ya da var olan kontrollerin etkin olarak uygulanıp uygulanmadığına ilişkin bulgu ve tavsiyeler ilgili birimlerle paylaşılıyor.