'Engelli Olduğu İçin Okuldan Atıldı' İddiası

Adana'da Çukurova Belediyesi yetkililerinin verdikleri arsa sözünü tutmadıklarını gerekçe göstererek açlık görevine başlayan Genç Engelliler Spor Kulübü sporcularından Gamze Yalkuma, engelli olduğu için kendisine yıldırma politikası uygulanarak okuldan atıldığını ileri sürdü

Adana'da Çukurova Belediyesi yetkililerinin verdikleri arsa sözünü tutmadıklarını gerekçe göstererek açlık görevine başlayan Genç Engelliler Spor Kulübü sporcularından Gamze Yalkuma, engelli olduğu için kendisine yıldırma politikası uygulanarak okuldan atıldığını ileri sürdü. Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat ise Gamze'nin 2 yıl üst üste sınıfta kaldığı için tasdiknamesinin verildiğini bildirdi.
Genç Engelliler Spor Kulübü Başkanı Celal Karadoğan (30) ve kulüp oyuncularından Abdulvahap Berktaş (23), Gamze Yalkuma (20), Metehan Yetiş (18) ve Batuhan Eruçar (17), Çukurova Belediyesi'nin kendilerine tahsis etme sözünü verdiği 4 dönümlük araziyi vermemesi üzerine açık grevi başlattı.
Açlık grevi 6. gününe girerken, cirit sporcularından Gamze Yalkuma, engelli olduğu için okuldan atıldığını ileri sürdü. Doğuştan bel boşluğu olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum olan ama buna rağmen okuma azminden hiçbir şey yitirmeyerek, lise 2. sınıfa kadar okuyan Gamze, tekerlekli sandalye ile ilköğretimi takdirler alarak bitirdiğini ve Şakirpaşa Lisesi'ne yazıldığını anlattı.
Engelli olduğu için eğitime geç başladığını belirten Gamze, "Liseye gelmeden önce her dönem takdir alıyordum. Ama lise 1. sınıftan itibaren ders notlarım düşmeye başladı. Öğretmenler bilerek benim notlarımı düşürdüler. Çünkü benim sınıfım üst kattaydı, ben çıkamıyordum. Onlardan sınıfı aşağıya indirmelerini istiyordum. Onlar da bunu yapmak zorunda kalıyorlardı. Bu sebeple lise 1. sınıfı ne takdir ve teşekkür alarak geçtim" dedi.
Gamze Yalkuma, lise 2. sınıfta ise öğretmenlerin kendisine karşı yıldırma politikası izlediklerini, bilerek notlarını düşürdüklerini ve sonunda okuldan attıklarını savunarak şöyle devam etti: "Engellinin beden eğitimi sıfır olur mu? Bana beden eğitimi dersinden bile sıfır verdiler. Daha sonra da 'Notların düşük' diyerek bana tasdiknamemi verdiler. Ben Milli Eğitim'e başvurdum ama 'Bu, öğretmenle senin aranda, öğretmenin bilir' dediler. Beni sırf engelliyim diye okuldan attılar. Bu dünyanın hangi
ülkesinde var?"
Engelli olmasına rağmen okumak istediğini bunun için mücadele ettiğini ancak eğitimcilerin kendisine engel olduğunu söyleyen Gamze Yalkuma, "Ben okuyup öğretmen olmak istiyordum. Ama öğretmenler benim okumama engel oldular. Buna rağmen okuma azmimi yitirmedim. Açık liseye yazılarak eğitimime devam ediyorum. Liseyi dışarıdan bitirip üniversiteyi kazanarak öğretmen olup engellilere gereken özeni göstereceğim. Engellilere okullarda kurulan engelleri ortadan kaldıracağım. Beni okuldan atanlar unutmasın ki
onlar da bir gün engelli olabilir" diye konuştu.
Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ise konuyu araştırdıklarını ve Gamze Yalkuma'nın 2 yıl üst üste sınıfta kaldığı için tasdiknamesinin verildiğini bildirdi.
(FK-EA-Y)