Akgül : ilk bilgisayarlar çok büyük ve sadece bazı hesaplar yapılıyordu

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nde (Okü) İnternet Haftası sebebiyle'İnternet, Bilgi Toplumu ve Türkiye' Konulu konferans yapıldı.

İnternet Haftası münasebetiyle Osmaniye'de'İnternet, Bilgi Toplumu ve Türkiye' konulu konferans düzenlendi.

Konferans sonrasında Osmaniye Telekom Müdürlüğünün katkıları ile oluşturulan ve 40 bilgisayarın bulunduğu sanal sınıfın açılışı yapıldı.

Üniversitenin Prof. Dr. Alper Akınoğlu Amfisinde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül katıldı.

Akgül, sunumunda internetin tarihçesi, İnternet nedir, İnterneti nasıl algılamalı, Sosyal ağlar ve sayılar, Türkiye'de internet kullanımı konularında bilgi verdi.

İnternetin 1950-60'lı yıllarda hayal edildiğini ve 1969 - 70'lerde Lop'te başladığını ifade eden Akgül şunları söyledi: "İlk bilgisayarlar çok büyük ve sadece bazı hesaplar yapılıyordu. İlk yapılan hesaplarda top atışları hesaplarıdır. Daha sonra iklim hesabı yapılmaya çalışılmıştır." dedi.

1993-95 yılları arasında internetin sadece bilim adamları için düşünüldüğünü söyleyen Akgül, "Daha sonra internet bir kütüphane olarak algılandı. Ve şuanda da halen bir kütüphane boyutu var. Ama bir farkı var ki herkes bu kütüphaneye canı istediğini koyabiliyor. Daha çok insan koyduğu zaman daha çok işe yarar nesneler ortaya çıkıyor. Ve bunun ötesinde herkesin içinde yaşadığı bir noktaya gelmiş durumda. İnternet artıları ile eksileri ile yaşamın içine girmiş durumda. İnternet bir tercih meselesi değil artık. Nasıl etkin kullanırız, Nasıl kendimize yararlı hale getiririz, nasıl kendimizi nasıl geliştiririz ona bakmalıyız. Günde giden e-posta sayısı 250 milyar. Tabi bunun 200 milyarının spam olduğu düşünülüyor. Bu Amerika için geçerli. Sosyal alanlarda kadınlar yüzde 85. Twitter'de en çok izlenen kişiyi 4.25 milyon kişi ve her gün 25 milyon twit yani kısa mesaj gidiyor. Twitter'da 4 milyar resim var. İnsanlar beğendikleri resimleri paylaşmak için koyuyorlar. Facebook'ta 500 bin uygulama var. Zevk için ve para kazanmak amacıyla oyunlar geliştirip koymuşlar. Youtobe'de günde bir milyar video izleniyor. Biz Türkiye'de yasaklıyoruz. Bir tane video var içerisinde bizi rahatsız ediyor. Rahatsız ediyor ama o videoyu arasının bulamazsınız. Çünkü 25 bin video var ve onun içinde ararsanız bulmanızın imkânı yok. Ve dakikada Youtobe'ye dakikada 20 saatlik video yükleniyor. " dedi.

Programa OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aykut Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Said Çalışkan, Müdür Yardımcısı Musa Şahin, İl Telekom Müdürü Turgay Kökten ve üniversite öğrencileri katıldı.

Konferans sonrasında Osmaniye Telekom Müdürlüğünün katkıları ile oluşturulan 40 bilgisayarın yer aldığı sanal sınıfın açılışı yapıldı.