Kültür Turu Başlıyor

Muğla'da turizmin 12 aya yayılması, deniz, kum ve güneşin dışında kültür turizminin de geliştirilmesi amacıyla zengin bir kültür mirasa sahip Yatağan'da Muğla Valisi Dr

Muğla'da turizmin 12 aya yayılması, deniz, kum ve güneşin dışında kültür turizminin de geliştirilmesi amacıyla zengin bir kültür mirasa sahip Yatağan'da Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak tarafından başlatılan 'Kültür Turu' projesi tamamlandı. Proje Vali Ahmet Altıparmak'a sunulurken, 2010 yaz sezonunda Kültür Tur'larının başlatılması kararlaştırıldı.
Kültür Yolu, Kutsal Yol ve Jeopark Yolu projesini yürüten heyet, Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak'ı ziyaret etti. Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven Başkanlığında oluşturulan Yatağan heyetinde Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, GELİ Müessese Müdürü Yüksel Akın, Turgut Belediye Başkanı Salih Özen, Bozüyük Belediye Başkanı Yaşar Gencel, Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Ertaf Cicili, Yatağan Orman İşletme Müdürü Mehmet Yılmaz, Stratonika Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ile Yatağan Belediye Başkan Vekili ve Proje Genel Sekreteri Tarcan Oğuz yer aldı.
Vali Altıparmak'a Belen Kahvesi, Bozüyük beldesi, Stratonikeia antik kenti, Lagina antik kenti ve Jeopark alanı arasında oluşturulması planlanan kültür turu projesi hakkında harita üzerinde bilgi veren Yatağan heyeti talep ve beklentilerini dile getirdi. Kültür Turu yolunun geçeceği bölgedeki şahıslara ait arazilerin istimlak edilmesi ve Özel İdare Kaynakları ile yapılacak çalışmalar hakkında Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Sebahattin Avcı'ya talimat veren Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, bu projelerin hayata geçirildiğinde kültür turizmi için çok önemli yararlar sağlayacağını dile getirdi.
Yatağan ve Çine sınırları içinde kalan Jeopark alanı ile Yatağan'ı da içine alan Bozüyük, Lagina, Strotanika ve Belen Kahvesi arasında yapılması planlanan yol ile, deniz, kum ve güneş turizminin yanında kültürel turizmle yöreye gelen turistlerin iç kesimlere çekileceğini belirten Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Valilik olarak bu projelere büyük önem verdiklerini söyledi. Valilik olarak projelerin gerçekleşmesi için her türlü desteği verdiklerini kaydeden Altıparmak, projelerin gerçekleşmesi halinde Yatağan ve çevresindeki tarihi ve kültürel zenginliklerin turizme kazandırılacağını açıkladı.
ÜÇ AŞAMALI TUR
Belen Kahvesi ve Jeopark alanı arasında kalan bölümde üç aşamalı bir turun gerçekleştirileceğini belirten Proje Sekreteri ve Yatağan Belediye Başkan Vekili araştırmacı Yazar Tarcan Oğuz, "Kültür turumuz Belen Kahvesinde başlıyor. Ormancı türküsünün geçtiği ünü Belen Kahvesinde varılması ile başlayacak olan kültür turu çerçevesinde Belen kahvesinde Ormancı Türküsü eşliğinde ayran ve çayın yudumlanmasından sonra kuş sesleri arasında Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferinde otağını kurduğu Bozüyük beldesindeki Hanyerine gelinecek. 800 yıllık çınarların bulunduğu Pınarbaşı tesislerinin ardından 20 kilometrelik yolculuğun ardından ilk aşama Stratonikeia antik kentinde son bulacak. İkinci aşamada kutsal tur başlayacak. Ölümüne aşkın yaşandığı gladyatörler kenti Stratonikeia antik kentinde meclis, spor okulu, Ağa evleri ve dini ayinler için kullanılan yol üzerinden dünyanın en büyük dini merkezi Lagina'ya ulaşılacak. Üçüncü aşamada ise Jeopark yolu var. Yatağan-Aydın karayolu üzerindeki Gökbel vadisi üzerinde bulunan kayaçlar adeta bir heykeltıraş elinden çıkmışçasına musafirleri kabul edecek. 16 milyon yaşındaki fosiller ve 8 bin yıllık kaya resimleri, ülkemizin en yaşlı (1 milyar yaşında) ve en genç (15 milyon yaşında) kayaçların ziyareti ile tur sona erecek" dedi.