Suriye ve İran ekonomi ve ticari ilişkilerini derinleştiriyor

Suriye - İran Yüksek Karma Komisyonu toplantılarının sonucunda bir çok alanda imzalanan mutabakat zaptları ile ikili ve ekonomik ilişkilerini derinleş

Suriye ve İran ekonomi ve ticari ilişkilerini derinleştiriyor
Suriye - İran Yüksek Karma Komisyonu toplantılarının sonucunda bir çok alanda imzalanan mutabakat zaptları ile ikili ve ekonomik ilişkilerini derinleştiriyor. Suriye-İran Yüksek Karma Komisyonu Başbakan Muhammed Naci Utri ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Ruhaymi'nin başkanlığında Başkent Şam'da düzenlenen 12. Dönem çalışmaları bugün tamamlandı. Başbakan Utri ve Rahimi, Suriye-İran Yüksek Karma Komisyonunun çalışmalarına ilişkin nihai mutabakat zaptının altına imza koydu. Başbakanlık binasında imzalanan mutabakat zaptı iki taraf arasında ticari, ekonomi, yatırım, bankacılık, gümrük, planlama, istatistik, endüstri, elektrik, ulaştırma, taşımacılık, telekomünikasyon, kültür, bilişim teknolojisi ve sağlık alanlarında işbirliğini kapsıyor. Mutabakat zaptı ayrıca kültür, eğitim, yüksek öğretim, tarım, turizm, sosyal, çalışma, teknik ve mesleki eğitim, yapı ve iskan, yerel yönetim, içişleri, enformasyon, çevre, bilimsel araştırmalar gibi bir çok alanda işbirliği ön gürülüyor.

Karma Komisyonun 12. Dönem çalışmaları bitiminde ayrıca Suriye Radyo Televizyon Kamu Kurumu ile İran Radyo Televizyon Kurumu arasında işbirliği anlaşma metni imzalandı. Anlaşma metnine Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal ve İran İskan ve Kent Yapılandırması Bakanı Ali Nikzad imza koydu.

Komisyonun 12. Dönem çalışmaları bitiminde Başbakan Utri ve İran Cumhurbaşkanı Birinci yardımcısı Rahimi komisyonun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Utri ve Rahimi ayrıca imzalanan anlaşmaların önemine işaret ederek bu anlaşmaların uygulamaya geçmesi için zaman cetveli belirlediklerini ifade ettiler.

İki taraf daha önce iki dost ülke arasında imzalanan anlaşmaların önemine dikkat çekerek, bu anlaşmaların önündeki tüm engellerin kaldırılmasına ortak çabalar harcadıklarını söyledi. Utri ve Rahimi varılan anlaşmalar ve elde edilen sonuçların iki dost ülke ve halklarının arasındaki ilişkilerin boyutunu yansıttığını, iki tarafın bu ilişkileri daha çok pekiştirmeye gösterdikleri özeni de ortaya koyduğunu belirtti.

Suriye ve İran arasındaki öncelikli ticaret sözleşmesinin 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren etkinleştirilmesi, bu sözleşme kapsamındaki ürünlerin çeşitlendirilmesinin yanı sıra İran tecrübesinden faydalanma, teknoloji aktarımı ve mühendislik sanayisi sektörünün geliştirilmesi hedefiyle Adra Organize Sanayi Bölgesi'nde İran Sanayi sitesi açılması kararlaştırıldı.

İRAN GAZININ SURİYE AKTARIMINI SAĞLAYACAK HATTIN HAZIRLANMASINA KARAR VERİLDİ Her iki taraf ayrıca, kalkınma ve yatırıma yönelik projelerin ihtiyaçların karşılanması amacıyla da İran gazının Suriye'ye aktarılması konusunda gerekli mekanizmaların devreye sokulması konusunda anlaştı. Önümüzdeki dönemde İran gazının Suriye'ye aktarılmasını sağlayacak hattın inşası projesinin hazırlanması, ekonomik ve ticari alışverişte işbirliği tabanının genişletilmesini sağlayacak çalışmaların yanı sıra karşılıklı ziyaretlerin artırılması konusunda mutabakata varıldı.

İran ve Suriye arasıda anlaşmaya varılan konular ise, bilimsel araştırmalar, kültür, medya, ulaştırma, enerji, sanayi, tıbbi teçhizat gibi sektörlerde işbirliğinin pekiştirilmesi oldu. Utri ve Rahimi, iki ülke arasındaki işbirliği ilişkilerini geliştirmeye yönelik ortak irade ve arzuları dile getirerek, olumlu hava içinde düzenlenen toplantıların olumlu sonuçlar doğurduğunu aktardı. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullah el-Derderi de, iki taraf arasında bir yol haritası oluşturulduğunu ve bu çerçevede üzerinde anlaşılan konularda zaman çizelgesi hazırlandığını söyledi.

İRAN, SURİYE, IRAK VE TÜRKİYE'Yİ BİR ARAYA GETİRECEK KALKINMA ODAKLI BİR EKONOMİK BLOK OLUŞTURULACAK

Suriye Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Derdari yaptığı açıklamaların devamında İran ve Suriye arasında iki gün süren görüşmelerde kalkınma odaklı bir ekonomik güç oluşturulacağını da ifade etti. Derderi, iki gün süren görüşmelerde Suriye, İran, Irak ve Türkiye'yi bir araya getirecek kalkınma odaklı güçlü bir ekonomik blok oluşturma yoluyla, ekonomik ilişkileri pekiştirerek, bu ilişkileri siyasi ilişkiler düzeyine taşıma konusuna odaklanıldığını aktardı.

İRAN SURİYE'DE BANKA KURACAK

Suriye'de altyapı, yol, toplu konut, kanalizasyon, elektrik enerjisi alanlarını kapsayan projelerin gerçekleştirilmesi amacıyla İran tarafının finans sağlaması konusunda anlaşmaya varıldığını da ifade eden Derderi, Suriye'de müşterek yatırım ve ticari faaliyetleri finanse edecek İran Bankası kurulmasına yönelik prosedürler konusunda nihai kapsamın oluşturulduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal ve İran Radyo ve Televizyon Kurumu arasında varılan anlaşmayı imzaladı. Anlaşmada Suriye Radyo Televizyon Genel Kurumu ile İran Radyo Televizyon Kurumu arasında haber, müşterek yapım, radyo ve televizyon programları ile teknik tecrübe paylaşımında işbirliğini pekiştirmenin yanı sıra medya alanında koordinasyon ve işbirliğini kapsayan protokol imzalandı.

Görüşmelere ve protokol imza törenine, Yükseköğretim, Petrol, Ulaştırma, Sanayi, İmar ve İskan, Yerel Yönetim, Ekonomi ve Ticaret ile Sağlık bakanlarının yanı sıra Devlet Planlama Komisyonu Başkanı, Başbakanlık Büro Müdürü, Ruhaymi'ye eşlik eden heyet ile Suriye'nin Tahran Büyükelçisi ve İran'ın Şam Büyükelçisi katıldı.