Ahmedinejad, BM Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşecek

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Birleşmiş Milletler (BM) temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya gelecek. Ahmedinej

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Birleşmiş Milletler (BM) temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile bir araya gelecek. Ahmedinejad, BM'de 3 Mayıs'ta başlayacak Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) antlaşmasının gözden geçirilmesi toplantısı için New York'a gelecek.

New York'taki toplantılara katılma isteğini geçtiğimiz günlerde belirten İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, BM Genel Sekreteri Ban 3 Mayıs'ta bir araya geleceği öğrenildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, Ahmedinejad'ın NPT gözden geçirme toplantılarına katılmak amacıyla BM'e geleceğini ve Ban Ki-moon ile de baş başa görüşme yapacağını bildirdi. Sözcü, İran Cumhurbaşkanı'nın BM'de başka ülkelerin dışişleri bakanları ya da yetkilileri ile bir araya gelip gelmeyeceği konusunda ise bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM toplantısına Ahmedinejad'ın katılmasından duyduğu rahatsızlığı geçtiğimiz günlerde dile getirdi. Clinton, Ahmedinejad'a NPT toplantılarının genel yapısını bozmaması konusunda da uyarıda bulunmuştu.

İran'ın BM Daimi Temsilciliğinden elde edilen bilgiye göre ise Ahmedinejad, NPT toplantısının sabahki oturumunda bir konuşma yaparak nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda bazı ülkelere çift standart uygulamamasını isteyeceği belirtildi. Ahmedinejad'ın NPT toplantısına katılacak olan bazı ülkelerin devlet yetkilileri ile de bir araya geleceği, ancak bunların hangi ülkeler olacağına ise açıklık getirilmedi.

Öte yandan İran Büyükelçiliği bazın bürosu Ahmedinejad'ın NPT toplantılarında yer almak ve ülkesinin bu konudaki görüşlerini dile getirmek için New York'a geleceğini duyurdu. .