Deniz Baykal: Anayasa değişikliği çalışmalarını eleştirdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bartın ziyaretinde iktidarın Anayasa değişikliği çalışmalarını eleştirdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bartın ziyaretinde iktidarın Anayasa değişikliği çalışmalarını eleştirdi. Baykal, "Yargıyı kendileri için güvence verecek hale getirmek istiyorlar. Ak Parti'nin derdi var. Bir de buna milleti alet ediyorlar. Ak Parti'nin hesap verme korkusu var" dedi.

Türkiye'nin aylardır telaş ve heyecan yaşadığını ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, işsizliğe ve yoksulluğa çözüm arayışının olmadığını ifade etti. İktidarın anayasayı değiştirmek için uğraştığını söyleyen Baykal, bu değişikliğe iyi niyetle baktıklarını söyledi.

Anayasa değişikliğinde 30'a yakın madde olduğunu ifade eden Baykal, maddelerin tek tek oylanmasını istedi. Pakette bulunan üç maddenin AK Parti'nin çıkarları yönünde olduğunu ifade eden Baykal, "Türkiye'yi meşgul edecek bu gerilim ortaya çıkaracak, tartışma tahrik edecek konular değildir. Hiçbir siyasi gerginlik oluşturmadan referandumu zorunlu tutan, iyi niyet çerçevesinde hayata geçirmek mümkündür. AK Parti hükümeti defalarca anayasa maddeleri üzerinde değişiklik yaptı.
Bu maddelerde onlar gibi olsaydı, onların geçtiği gibi bu değişiklikte geçerdi. O maddeleri 3 madde hariç, teker teker meclise getirsinler, hep beraber kabul edelim. Bitsin o iş. Bu güne kadar yapmadınız, gürültüsüz patırtısız o işi halledelim. Çünkü onlar herkesin kabul edeceği maddeleri anayasada değiştirmenin ötesinde milletin istemediği değişiklikleri örtmek için o maddeleri bir bahane gibi kullanmak istiyorlar. Dürüst olun, deyin ki 'Şu üç maddeyi değiştireceğiz.' Niye öbürleriyle birleştiriyorsunuz? Çünkü burada yapacakları iş yanlıştır. Bir, yüce divanın yapısını değiştirmek istiyorlar. Asıl mesele odur. İki, Türkiye'de mahkemeleri kuran organı, en hassas davalarda mahkemeleri belirleyen organı, HSYK'yı bizzat tayin etmek istiyorlar. Parti kapatma konusunu kendi çıkarlarına göre ayarlamak istiyorlar. Bu üç madde Türkiye'ye çok büyük konuların içine sokacaktır" dedi.

Yüce divanı yeniden yapılandırırken AK Parti'nin istediği kişileri üye yapacağını öne süren Genel Başkan Deniz Baykal, "Oltada üç madde var. Bir, yüce divanı yeniden yapılandırmak. Nasıl oluşturacaksın, 'Meclis yüce divana üye seçsin. Bire Cumhurbaşkanı seçsin.' Meclis üç üye seçecek. İçinde AK Parti, CHP, MHP var, başka partiler var. Bağımsızlar var. Meclis seçsin derken sen, 'Meclis içindeki siyasi partilerin temsilcileri girsin mi' diyorsun. Yoksa lafın altında 'çoğunluğun seçtiği mi girsin'
diyorsun. Aslında 'AK Parti seçsin' diyorlar. Üç üyeyi sadece AK Parti seçecek. Olacak olan bu. İnce ince bu hesapları planlamışlar. Geride kalan 14 üyeyi Cumhurbaşkanı belirleyecek. O adaylar da AK Parti'nin seçtiklerinden belirlenecek. Cumhurbaşkanı'nın nasıl tercih kullandığı hakkında herkesin bir düşüncesi vardır" diye konuştu.

MAYINLI ARAZİLER

Bir süre önce Anayasa Mahkemesi'nin önüne Güneydoğu'daki mayınlı araziler konusunu getirdiklerini ifade eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şöyle devam etti:
"Bir süre önce Anayasa Mahkemesi'nin önüne bir konuyu getirdim. Güneydoğu'daki mayınlı araziler. 'Yabancı bir ülke gelsin' dediler. 'Bu araziyi temizlesin, 49 yıllığına sınırımızı ona emanet edelim' diye kanun çıkardılar. 'Böyle yapmayın' dedik. 'Hayır doğrudur' diye karşı çıktılar. Gittiler oy verdiler. Anayasa Mahkemesi 'bir dakika' dedi. 'Bu ülkenin bir anayasası var, egemenliği var' diye oy birliği ile iptal etti. Yarın bir seçim olsa, AK Parti iktidardan düşse, 'parlamentoda yolsuzluk yapan hesabını
versin' diye bir çoğunluk olsa, 'eski Başbakan, eski Cumhurbaşkanı' diye 'herkes hesabını versin' dese, Yüce Divan'a gidecek."

TEKEL İŞÇİLERİ

Ankara'da 78 gün grev yapan TEKEL işçilerinin bir günlük eyleminin kanunsuz olduğu gerekçesiyle işçilere müdahale edildiğini hatırlatan Genel Başkan Deniz Baykal, "TEKEL işçileri, Ankara'da bir günlük eylem yapmaya çalışıyorlar. Bu güne kadar yaptıkları eylemde kimseye zarar vermediler. Sorunlarını anlatmaya çalıştılar. Bütün milletin de gönlüne girdiler. Şimdi ara verdiler, 'Bir günlük oraya geleceğiz' diye karar aldılar. Kıyamet koptu. Günlerdir onlara karşı her türlü baskı, zorbalık uygulanıyor.
Bunlar kanunsuzmuş. Kardeşim, Tekel işçisi kanunlara saygılı, millete saygılı, hakkını takip ederken sen onun üzerine copluyorsun. Teröristler için saygıda duruyorsun. Millet bunların hesabını sormayacak mı? Bunu çok iyi bilmelisiniz. Önümüzdeki seçim millet için tarihi bir fırsat ve tarihi bir sorumluluktur. Türkiye'nin önüne yeni bir geleceği, yeni bir ufku hep beraber aşmalıyız. Bundan hiç şüphem yoktur" diye konuştu.

SATILAN KURUMLAR

Tekel'in bir işletmesinin satılması ve Telekom'un satılması ile satın alanların büyük kazançlar elde ettiğini ifade eden Genel Başkan Deniz Baykal,"Tekel'in bir başka işletmesini satmışlar. İşletmenin büyük bir borcu var. Alan o borcu bilerek almış. Ama satış gerçekleştikten sonra devlet o borcu Tekel İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne çekmiş. Devlet Denetleme Kurulu 'olmaz' diyor. O rapor duruyor. O raporu takip edecek siyasi irade bu gün yok diyor ama yarın olabilir. Telekom'u sattılar. Cebinden taze para vermek zorunda kalmadan, Telekom yıllık karıyla bedelini ödediler. Tarlanın taşıyla tarlarının kuşunu vurdular. Alan hep devretti. Her devir, devreden için karlı oldu. Bu tartışılması gereken bir konudur. Telekom satışında, satış bittikten sonra kurumlar vergisi 3/1 indirildi. Bu satışta 10 puan yüz binlerce dolar demektir. Kim affetti, kimin için affetti. Telekom'da hisse senedi mi oldu? Başka bir yere mi gitti? Hangi insan memleketin sırtından kazanılan parayı yabancıya satar. Bunların hepsi parlamento değiştikten sonra sorulacak" dedi.

"NURİ ALÇO'NUN HAPINDAN İSE YUTMAYIZ"

AK Parti iktidarının olası seçimi kazanamaması ihtimali nedeniyle kendilerini güvenceye aldığını iddia eden Genel Başkan Deniz Baykal, Başbakan'ın hap söylemine de şöyle yanıt verdi:

"'Yarın biz iktidardan uzaklaşınca yargı bize el atmaya kalkarsa bu iş yüzünden sıkıntı yaşarız' diyorlar. Yargıyı kendileri için güvence verecek hale getirmek istiyorlar. Türkiye'deki bu konuyu birden bire gündeme getirm'

MAYINLI ARAZİLER

Bir süre önce Anayasa ek bu yüzden dolayıdır. İş istemek için her gün yüzlerce insan geliyor. Anayasayı değiştirmek isteyen gelen bir kişi görmüyoruz. Bu Anayasa değişikliği içinde millet var mı? İşsizliğe çare var mı? Ak Parti'nin derdi var. Ak Parti'nin ihtiyacı var. Bir de buna milleti alet ediyorlar. Bu anayasa değişikliğinde Ak Parti'nin hesap verme korkusu var. Bu işi mecliste konuşun. 3/2'yi sağlamaları mümkün değil. O zaman referanduma gidecek. Millete bunu öyle götürelim ki millet bu işi tam anlamadan hızla götürelim, bir süre maddenin arasında bunlara da oy vermiş olsun. Oylamayı bütün maddelerin tümünü milletin oyuna sunalım. Milli iradeye saygılıysan, bu maddeleri millete de ayrı ayrı sun. Hap yapmışlar, yani hapı yutturmak istiyorlar. Yutalım da hap var, hap var. Hap vitamin hapı ise yutalım. Nuri Alço'nun kızların gazozuna koyduğu hapsa yok biz onu yutmak istemiyoruz. Başbakan hap yapmış yutturacak. Yok, öyle şey. 28 soru bir cevap. Evet ya da hayır. Bunun karşısına Einstein'ı bile çıkarsan sınıfta kalır. Sen milleti sınıfta mı bırakmak istiyorsun. Her soruya evet yada hayır diyelim. Bunu yaparsa millet yüce divanda AK Parti'nin politikasına alet olmaz. Bunu bilin. Bu konu önünüze gelecektir. Hep birlikte gerekeni yapalım. Bu bizim en temel görevimizdir."