Milletveli Aydın, piknikçi ve çiftçileri keneye karşı uyardı
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, kış mevsiminde pek aktif olmayan kenelerin, Nisan ve Mayıs aylarında yeniden canlandığını söyledi. A
Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, uzmanlık alanı olan enfeksiyon ve mikrobiyoloji hastalıkları kapsamında bulunan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA) konusunda bir açıklama yaptı.
Kenelerden insanlara geçen KKKA hastalığının, sadece çiftçilikle uğraşanlar için değil, pikniğe giden vatandaşlar için de tehlike oluşturduğunu belirten Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, vatandaşların, kenelerin de ölümcül bir mikrop taşıdığı bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Piknikte çorap, ayakkabı gibi koruyucu eşyalar çıkarılarak, çıplak ayakla çimende yürümenin riskli olduğunu vurgulayan Milletvekili Aydın, "Vatandaşlarımız bu tür bir sosyal aktiviteyle stres atma çabası içindeyken, yeni bir tehlikeyle karşılaşabilirler. Kenelerin bu tür bir hastalığa neden olduğunu bilmek ve önlem almak gerekiyor. Doğanın her yerinde keneler vardır. Dünyada keneyi yok etme çalışmaları hiçbir zaman başarılı olamamıştır. Keneyi doğadan yok edemeyeceğimize göre kendimizi korumalıyız." diye konuştu.
Doğada karşılaşılan bütün kenelerin hastalık yapma riski bulunduğunu dile getiren Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Doğada 830 kene tipinin 30-35'i KKKA hastalığının virüsünü taşıyor. Türkiye'de 2002 yılında Tokat-Erbaa'da bir takım hastalarla bu hastalığın farkına varılmış. Her yaz Nisan-Mayıs aylarında başlayıp Eylül-Ekim aylarında kaybolan bir hastalıktır. Kışın bu hastalık olmayacak diye bir şey yoktur, kışın da görülebilir. Bir kene bir seferde yaklaşık 10 bin yavruluyor ve yavruladığı zaman kendisi ölüyor. Bu doğan 10 bin yavru yaza doğru olgunlaşıyor. Bu nedenle Nisan-Mayıs aylarında vakalarda artış görülüyor." şeklinde konuştu.
Gümüşhane Milletvekili Aydın, kenenin insan vücuduna yapıştıktan sonra hemen ısırmadığını, uygun yeri bulup hortumuyla ısırmasının yaklaşık 20-24 saat sürdüğüne dikkat çekti. Aydın, vücudunda kene olan bir insanın kendi kendisine penset veya makasla kenenin hortumu ile başı arasına girilerek çıkarılabileceği gibi kenenin hortumunun etrafında ince ipi dolandırdıktan sonra diklemesine çekerek kenenin uzaklaştırılabileceğini belirtti.
Isırılan kişinin iki hafta süre ile ateş, yoğun halsizlik, baş ağrısı, bulantı, kusma gibi belirtiler yönünden takip edilmesi gerektiğini kaydeden Aydın, ateşin 38 derece veya üzerinde olması halinde acilen tam teşekküllü hastaneye başvurulması gerektiğini hatırlattı.