Hollanda'da olumsuz çalışma koşullarından dolayı yılda 3 bin kişi ölüyor

Hollanda'da her yıl binlerce kişinin işyerlerindeki olumsuz çalışma koşullarından dolayı hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı. Ülkenin en büyük sendika

Hollanda'da her yıl binlerce kişinin işyerlerindeki olumsuz çalışma koşullarından dolayı hayatlarını kaybettiği ortaya çıktı. Ülkenin en büyük sendikal örgütü Hollanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu (FNV) tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, bu nedenle ölenlerin sayısı yıllık yaklaşık 3 bin kişi civarında. Hollanda Meslek Hastalıkları Merkezi tarafından yapılan araştırmada, özellikle kimya sektörü ve asbestli işlerde çalışanların en büyük risk grubunu oluşturduğuna değiniliyor. Araştırmaya göre bu mesleklerde çalışan ve yeterli önlem alınamadığı için kansere yakalanıp hayatlarını kaybedenlerin oranı yılda bin 350 civarında. Ayrıca anne veya babanın kanser tehlikesi taşıyan işlerde çalışmasından dolayı yılda yaklaşık 200 kadar bebek de doğmadan hayatını kaybetmekte.

Araştırmaya göre söz konusu ölümlerin en büyük ikinci sebebi ise iş yerlerindeki stres. Stres ve aşırı yoğunluğun kalp krizi ve damar hastalıklarına yol açtığına değinilen araştırmada, bu yüzden ölenlerin sayısının yılda 825 olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra buna yakın sayıda ölüm, akciğer ve enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanıyor.

Araştırmacılar, söz konusu rakamların, işyerlerinde güvenliğe dönük alınan önlemlerin yetersizliğine delil olduğuna dikkat çektiler. Ölümlerin önüne geçilebileceğine değinen araştırmacılar, bu konuda yetkilileri önlem almaya davet etti.

Ekonomideki özelleştirme ve kuralsızlaştırmanın bu sonucu doğurduğunu ileri süren FNV yöneticisi Leo Hartveld, işyeri doktorlarından çalışma koşullarından dolayı meydana gelen ölümleri doğru şekilde kayıt altına almalarını istedi. Hükümetin sosyal devleti zayıflatıcı uygulamalarına son vermesi gerektiği üzerinde de duran Hartveld, bu konuda görev yapan çalışma müfettişlerin sayısının az olduğuna dikkat çekti. Şirketlerin etkili bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen FNV yöneticisi, cezaların caydırıcı olmadığını kaydetti.

"RAKAMLAR ÇOK YÜKSEK"

Söz konusu araştırmanın ortaya çıkardığı rakamların oldukça yüksek olduğunu belirten iş ve iş sağlığı uzmanı doktor İsmail Sevinç, aslında Hollanda'da işyerlerinde sağlıklı çalışma koşullarını belirleyen yeterli kanun ve yönetmeliklerin bulunduğunu, ama sorunun uygulamada ortaya çıktığını söyledi. Çalışma müfettişlerinin yetersizliğinden dolayı kanunlarda belirtilen kontrollerin sık bir şekilde yapılamadığına değinen Dr. Sevinç'e göre bu konuda işçilere de büyük görev düşüyor. Sevinç, "Çalışanlar işyerlerindeki durumu iyi bilirler. Aksaklık veya kanunlara aykırı bir durum olduğunda bunu çalışma müfettişlerine bildirirlerse kontroller daha sık olur. Bu konuda korkmaya çekinmeye gerek yok, ihbarlar anonim bir şekilde de yapılabilir." dedi.

Sorunu çözmek için devlet ya da hükümetin tek başına alacağı kararların yeterli olmayabileceğini belirten Dr. Sevinç, bu konuda sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve çalışanlara da görev düştüğünü ifade etti.