Tütün Bilgilendirme Toplantısı 3 Esnafın Katılımıyla Yapıldı

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından lokanta ve restoran işletmecilerine yönelik düzenlenen tütün bilgilendirme toplantısına yalnızca 3 esnaf ve 5 basın mensubu katıldı.

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Pektaş, mutat olarak düzenlenen tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine ilişkin toplantılara gıda üzerine faaliyet gösteren lokanta, restoran ve kafe işletmecileri ve yetkililerinin katıldığını ancak yeterli ilginin gösterilmediğini ifade etti. Pektaş, "Kanuna ilişkin bilgilendirme ve tütün mamullerinin zararlarına dair bilgilerin aktarıldığı toplantılara maalesef ilgi yüksek düzeyde olmuyor" dedi.
Sayıları 150 civarında olan lokanta, restoran, kafe ile gıda ve yemek hizmeti veren işletmenin olmasına rağmen katılımın son derece az olduğuna değinen Pektaş, 70 milyon nüfusu olan Türkiye'de 20 milyon kişinin sigara tiryakisi olduğunu söyledi. Pektaş, "Doğal olarak çoğunlukta bulunan 50 milyon vatandaşımız düşünülerek toplum sağlığı açısından son derece önemli olan uygulama hayata geçirilmiştir" şeklinde konuştu.
3 kişilik katılımcı gruba tütün ve tütün mamullerinin zararları ile 4207 sayılı kanuna ilişkin bilgiler veren Dr. Nurdan Bayram ise, ölüm nedenleri içinde en fazla artış gösteren unsurların AIDS, obezite ve tütün kullanımı olduğunu ifade etti. Dr. Bayram, "Mevcut durum aynı şekilde devam ederse 2020 yılında tütün kullanımı nedeniyle 10 milyon kişinin öleceği tahmin edilmektedir" diye konuştu.
Dr. Nurdan Bayram, kanunun uygulanmaya başlamasının ardından gıda üzerine faaliyet gösteren başta kafe ve restoranlar olmak üzere birçok işletmenin çadır olarak tabir edilen uygulamalar ile yasağa aykırı hareket ettiğini söyledi.