Irak'ta hükümetin yolu Türkiye'den geçiyor

7 Mart'ta Irak'ta yapılan genel seçimlerin ardından ülkeden Türkiye'ye gerçekleşen ziyaretler Irak hükümetinin yol Türkiye'den geçiyor sözünü akıllara getirdi.

Irak'ta hükümetin yolu Türkiye'den geçiyor
Bu ülkeden son haftalarda Türkiye'ye ardı ardına yapılan ziyaretler, "Bağdat hükümetinin yolu Ankara'dan geçiyor." yorumlarını akla getirdi. Son olarak Irakiye Listesi ile seçimlerde en fazla oyu alan eski Başbakan İyad Allavi, Ankara'da temaslarda bulunuyor. "Herkes sürece dâhil olsun" tezini savunan Ankara, hükümette 'etnik unsurların değil, geniş katılımın dikkate alınması' telkininde bulunuyor.

Hükümet çalışmaları için Irak'ın tüm grupları teker teker Ankara'ya geliyor. Eski Başbakan İyad Allavi seçim yapılmadan önce Ankara'ya gelerek istişarelerde bulunmuştu. Seçim sonrası ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi, BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Ad Melkert, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Irak Kürdistan İslam Birliği Partisi Başkanı Selahaddin Muhammed Bahaddin ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Danışmanı Tarık Necim, Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptı. Sünni lider Salih El Mutlak da önümüzdeki günlerde Türkiye'de olacak. Böylece Irak'ın tüm önemli grupları istişare için Ankara'ya gelmiş olacak. Irak siyasetinin bu etkin isimleri muhtemel hükümet senaryolarını Ankara ile masaya yatırıyor; Türk makamlarının tavsiye ve telkinlerini dinliyor. Türkiye ise geçtiğimiz yıllarda birbirlerinden epey uzak duran bu gruplara, "Irak'ın siyasi birlik ve istikrarı için aranızda uzlaşmalısınız." mesajı veriyor.

ABD'nin 2003'teki Irak işgaline giden süreçte Irak'ın komşuları inisiyatifi ile dikkat çeken Türkiye, işgal sonrası ülkede baş gösteren etnik ve dini gruplar arasındaki büyük ayrışmayı önleme konusunda da çeşitli hamlelerde bulunmuştu. Ahmet Davutoğlu danışman olduğu o günlerde Irak'ın tüm etnik ve siyasi gruplarıyla iletişim kuruyor; eleştirilere rağmen bu unsurları Türkiye'ye davet ediyordu. Ankara, bu sayede Sünnilerin seçimlere katılmasını sağlayarak ülkedeki normalleşme sürecine büyük katkı sağladı. Yaşanan bu yoğun diyalog sayesinde Iraklılar Ankara'ya güven duymaya ve her sorunda Türkiye'nin kapısını çalmaya başladılar. Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerin duygusal zeminden rasyonel alana çekilmesiyle de Irak ile işbirliği hızlanarak gelişti. Şimdi Türkiye, Irak'ın genelinde saygı duyulan ve mutlaka görüşüne başvurulan kilit ülke konumunda. Yapılan tüm bu ziyaretler alt alta konulduğunda Ankara'nın etkisi ve Irak politikasının başarısı ortaya çıkıyor.