Et ithalatına verilen izin, pastırma ve sucuğa yapılacak yüzde 20'lik zammı durdurdu

Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı izni verilmesiyle birlikte et fiyatlarındaki düşüş pastırma ve sucuk fiyatlarına yapılması düşünülen

Et ve Balık Kurumu'na canlı hayvan ve et ithalatı izni verilmesiyle birlikte et fiyatlarındaki düşüş pastırma ve sucuk fiyatlarına yapılması düşünülen zammı da durdurdu.

Et fiyatlarının artması nedeniyle bir yıldır değişmeyen pastırma ve sucuk fiyatlarına yapılacak yaklaşık yüzde 20 oranındaki zam kararı, et ithalatına izin verilmesiyle birlikte iptal edildi. Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ve sonrasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın canlı hayvan ve et ithalatı yetkisini Et ve Balık Kurumu'na vermesinin piyasayı olumlu yönde etkilediğini söyledi. Canlı hayvan üreticilerinin bu açıklamalar karşısında paniğe kapılarak ellerindeki hayvanları piyasaya sürme yarışına girdiklerini aktaran Ünlü, son bir hafta içerisinde piyasaya çok fazla canlı hayvan sürüldüğünü ve karkasta 16,50 lira olan kilogram fiyatının 15 liraya kadar gerilediğini belirtti.

Pastırma ve sucuğun ana maddesi olan et fiyatlarındaki bu düşüş, bu ürünlerde yapılması düşünülen zammın da geri çekilmesine neden olduğunu hatırlatan Ünlü, "Sucuk ve pastırmaya 1 Mayıs'tan geçerli olacak şekilde zam yapma kararı almıştık. Zam oranlarıyla ilgili listeleri dahi hazırlamıştık. Ancak hükümetin aldığı kararlar nedeniyle et fiyatlarında gerileme oldu ve biz de üreticiler olarak zam kararını uygulamaktan vazgeçtik. Sucuğun toptan satış fiyatını 20 liradan 24 liraya, normal pastırmayı 33 liradan 35 liraya, sırt pastırmayı da 40 liradan 45 liraya yükseltme kararı almıştık. Yeni fiyat listelerini bile hazırlamıştık. 1 Mayıs'ta zamlı satışlara başlayacaktık, ancak et fiyatlarındaki düşüş, zam kararımızı askıya aldırdı. Yakın gelecekte pastırma ve sucuk fiyatlarına zam olmayacak." diye konuştu.

Ünlü, şu anda birinci kalite sucuğun toptan satışının 20 perakende, satışının 28-30 lira, takım pastırmanın toptan satışının 33 perakende satışının 45, sırt etinden yapılan pastırmanın ise toptan satışının 42 perakende satışının 55 TL olduğunu söyledi.