Büyükşehir Kültür Etkinlikleri

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Nisan ayı kültür-sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor

Büyükşehir Kültür Etkinlikleri
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Nisan ayı kültür-sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Etkinliklerin geçen akşamki bölümünde hayvan haklarını konu alan 'Earthlings' belgeli gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından sinema eleştirmeni Ali Murat Güven, belgesel hakkında gerçekleştirilen söyleşiye katıldı. Earthlings''ın yönetmenliğini, Joaquin Phoenix ve Persia White'in anlatıcılığını, Moby 'nin müziklerini yaptığı 2003 yapımı bir belgesel. Belgeselde insan türünün kullandığı hayvan kaynaklı ürünleri elde ederken kullandığı "insanlık dışı" yöntemleri anlatılıyor. Belgesel, hayvanların maruz kaldığı kötü muameleyi "evcil hayvanlar", "yemek", "giysi", "eğlence" ve "bilimsel araştırma" başlıkları altında anlatıyor. Belgeselde yönetmenin çektiği görüntülerin yanında gizli kamera çekimleri ve haberlerden derlemeler de bulunuyor.
Belgeseli değerlendiren sinema eleştirmeni Ali Murat Güven, Earthlings'in insanlığı merhamete çağırdığını söyledi. 'Önceden insanların doğaya ve hayvanlara karşı merhamet düzlemi daha genişti, şimdilerde maalesef öyle değil' diyen Ali Murat Güven, "Eartlings müthiş gücü olan bir belgesel. Belgeselin gücü anlatılanların gerçek olduğunu bilmemizden kaynaklanıyor. Önceden insanların doğaya ve hayvanlara karşı merhamet düzlemi daha genişti. Şimdilerde maalesef öyle değil. Önceden mesela kadınlarımız bayat ekmekleri bir kaba ıslatıp kuşlar için bir kenara bırakırlardı. Şimdilerde ise köpeklerin gözleri oyuluyor. Hayvanlara karşı merhametimiz çok yüksek seviyede olmalı. Zira hayvanlara merhamet etmeyen insanlara da merhamet etmez" dedi.
Sinemanın gücünden de bahseden Ali Murat Güven, televizyonun ve sinemanın insanların iyilik noktasına evrilmesi gerektiğini dile getirdi. Programın sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fevzi Kılıç, Ali Murat Güven'e çiçek takdim etti.