Türkmen öğrenciler, Türkiye üniversitelerinde okumak için ter döktü

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de devlet bursu ile öğrenim görmeye hak kazanacak öğrencileri seçmek içi

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Türkiye'de devlet bursu ile öğrenim görmeye hak kazanacak öğrencileri seçmek için Türkiye Cumhuriyeti Sınavı (TCS) yapıldı. Türkmenistan'da bu yıl 2 binden fazla öğrenci, 125 kontenjan için ter döktü.

Sınav, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi, Aşkabat Türk Anadolu Lisesi ve Aşkabat Türk İlköğretim Okulu binalarında yapıldı. Sınava girecek öğrenciler sabah saatlerinde üniversite ve okullara akın etti. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu üniversitede sınava tabi tutulurken, okullarda ise 600 civarında öğrenci sınava girdi. Yerel saat 10:00'da (TSİ 08:00) başlayan sınav 1 saat 30 dakika sürdü. Daha sonra öğrenciler Türkçe seviye sınavına da tabi tutuldu.

Sınav öncesi öğrencilere uyulması gereken bazı kurallar anlatıldı. Daha sonra soru kitapçıklarının dağıtılmasıyla sınavlar resmen başlamış oldu. Sınav'da görevli bulunan yetkililer sınav saatinde hiç bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

EĞİTİM MÜŞAVİRİ KALAY: SINAVA İLGİ ÇOK BÜYÜK

TCS sınavı ile ilgili Türk basınına değerlendirmede bulunan Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Ömer Kalay, sınava ilginin çok büyük olduğunu kaydetti.

Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti'nin 1992 yılından itibaren Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelerde lisans ve lisansüstü öğretimlerini yapmaları için burslu statüsünde kontenjan verdiğini kaydeden Kalay, "Türkiye, Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklarına 1500 kontenjan tahsis etti. Bunun 125'i Türkmenistan'a verildi. Türkmenistan'da başta Aşkabat olmak üzere diğer vilayetlerden de müracaatlar alınarak, bugün sınava tabi tutuyoruz. Sınavlara ilgi çok fazladır. Geçen yıl 1740 olan sınava girecek olan aday sayısı bu yıl 2014 oldu. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkmenistan'dan bugüne kadar Türkiye'de 1600 öğrenci üniversite okuyarak mezun oldu. Şu anda burslu olarak Türkiye'nin en elit üniversitelerinde 650 Türkmen öğrencisi eğitim görüyor." diye konuştu.

Sınava kardeşini getiren Ankara'da Gazi Üniversitesi Kamu Yönetim bölümünü bitiren Berdimurat Hudaybergenov, "Türkiye'deki eğitimin kaliteli olduğu için kardeşimi de bugün sınava getirdim. İyi bir bölüm kazanarak, vatanımıza ve milletimiz hayırlı bir insan olmasını istiyorum. Kardeşim şu an mühendislik tercih etti. Elektrik ve elektronik veya doğalgaz mühendisliği bölümlerinden biri kazanarak, ülkemize bu alanlarda büyük bir katkı sağlamasını istiyorum " dedi.