Siyasetçilerden 23 Nisan iletileri
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla siyasetçiler mesajlarını yayımladı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, milletin ortak iradesinin eseri olan TBMM'nin açılışının 90. yıldönümünü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük bir coşkuyla, gururla kutladıklarını ifade etti. Milleti, hazin bir yıkılıştan muhteşem bir bağımsızlık mücadelesine, ardından Cumhuriyetin kuruluşuna taşıyan Meclisin, Türkiye'nin önünde yepyeni ufuklar açtığını kaydeden Şahin, ''Meclisimiz, savaşlardan yorgun düşmüş bir milleti, tüm güçlerini birleştirerek tekrar yeni bir varoluş savaşı için seferber etmeyi başarmıştır'' dedi.
Şahin, milletin temsilcilerinin katılımıyla oluşan ve toplanan Meclis'in, milli mücadeleyi yönettiğini, devleti kurduğunu, Cumhuriyeti ilan ettiğini, atılımları ard arda gerçekleştirdiğini anımsattı. Şahin, tarihin akışını değiştiren bu olağanüstü başarının altında yatan en büyük etkenin, Meclisi kuran kahramanların, ulusal çıkarları her zaman kişisel düşüncelerinden önde tutabilmeleri olduğunu vurguladı. Dünyada bağımsızlık savaşını yönetmiş, yeni bir devlet, Cumhuriyet kurmuş başka bir parlamentonun bulunmadığına işaret eden Şahin, Meclisin, tüm olumsuz şartlara rağmen bağımsızlık inancı, azmiyle nasıl tarih yazılabileceğini tüm mazlum milletlere gösterdiğini ve örnek olduğunu ifade etti.
'Demokrasimizi güçlendirmeye çalışıyoruz'
''Taşıdığı eşsiz özelliklerle milletimizin kaderine yön veren Meclisimizle gurur duyuyoruz' diyen Şahin, mesajında şunları kaydetti: ''Aziz Atatürk'ün ve kahraman milletvekillerimizin devletimizin temeline koyduğu milli irade harcı, ülkemizi birbirinden çetin badirelerden geçirerek bugünlere getirmiştir. Milletimizin iradesi ve tam desteğiyle kurulan yüce Meclis, geçen 90 yıllık süreçte gerçekleştirdiği atılımlarla muasır medeniyet hedefimize ulaşma yolunda üstün ve başarılı hizmetler yapmıştır. Büyük bir birikime sahip Meclisimiz, millet iradesinden aldığı güçle, dün olduğu gibi bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nin temel güvencesi, sorunların çözüm adresi ve zeminidir. Bu anlayışla demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlüklerimizi genişletmeye, hukuk sistemimizin standartlarını yükseltmeye, ekonomimizi daha büyütmeye çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin ideallerinin taşıyıcısı olan Meclisimiz, Türkiye'nin dünya milletler camiasındaki saygın yerinin pekiştirilmesi için yürütülen çalışmalara da aktif destek vermektedir.''
'Bilimin yol göstericiliğinden ayrılmadan...'
TBMM Başkanı Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın, dünyadaki çeşitli ülke çocuklarının katılımıyla kutlanan ilk ve tek çocuk bayramı olduğuna dikkati çekti.
Şahin, ''En değerli varlığımız çocuklarımız, barışın, sevginin, umudun ve kardeşliğin temsilcileri olarak aydınlık yarınlarımızın güvencesidir'' dedi. Çocukların özgür düşünceli, kendi başına karar verebilen, sorgulayan, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerinin ortak hedefleri olduğunu belirten Şahin, çocukların bilimin yol göstericiliğinden ayrılmadan, demokrasiye ve insan haklarına saygılı bireyler olarak toplumsal ve evrensel barışın korunması için çaba göstermelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Cumhuriyeti yüceltecek, demokrasiyi güçlendirecek çocuklara, daha iyi bir ülke bırakma çabası içerisinde olduklarını belirten Şahin, ''Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bağımsızlığımızı armağan eden Birinci Meclisimizin tüm kahraman üyelerini ve Milli Mücadeleye emeği geçmiş olan herkesi rahmet ve minnetle anıyorum. Bugüne anlam katan geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın ve tüm milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten duygularla kutluyorum'' dedi.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının, milli iradeye dayalı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması sürecinde atılan büyük ve önemli bir adım olduğunu ifade etti. TBMM'nin açılışından bir yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün, şehit çocuklarının korunması amacıyla Çocuk Esirgeme Kurumunun temellerini attığını anımsatan Kavaf, ''1921 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti adıyla, Kurtuluş Savaşı sırasında cephede savaşan kahraman babaların ve fedakar anaların çocuklarını koruma ve kollamakla başlayan çalışmalar, Milli Mücadelenin kazanılmasından sonra sağlıklı kuşaklar yetiştirmek amacıyla devam etmiştir'' dedi. Ankara'daki bu cemiyetin tüm ülke genelinde örgütlendiğini belirten Kavaf, 1935 yılında adının Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu olarak değiştirildiğini anımsattı. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun temelleri üzerine kurulan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun 23 Nisan törenlerini kendi yurt ve yuvalarında kutladığını belirten Kavaf, kurumun ülke genelinde düzenlenen törenlere katıldığını, çocuk haklarının da gündemde tutulmasını sağladığını ifade etti.
23 Nisan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği bir gün olmasının yanı sıra, bugünü çocuklara armağan eden Büyük Atatürk'ün, yarının büyüklerine karşı duyduğu sevgi ve güvenin de en güzel yansıması olduğunu vurgulayan Kavaf, şunları kaydetti: ''Dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramını, tüm dünya çocukları ile birlikte sevgi ve kardeşlik duyguları içinde kutlayan çocuklarımız inanıyorum ki barış dolu yepyeni bir dünyanın temellerini atacak, ülkemizin çağdaş uygarlık yolundaki yürüyüşünü kararlı adımlarla sürdürecektir. Yeni fikirlere açık, üretken, çalışkan, demokrasiye, bilime ve milli değerlerine bağlı olarak yetişen her nesil ülkemizi medeniyet yarışında daha da ileriye götürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve göz bebeğimiz çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyor, başta Ulu Önder Atatürk ve O'nun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, Birinci Meclis'in kurucu üyeleri ile tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.''
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Günay, mesajında şunları kaydetti: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve millet egemenliğinin ilan edildiği 23 Nisan 1920, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde bağımsızlığını kazanan Türkiye, 90 yılda her alanda büyük kazanımlar elde etmiş, gerçekleştirdiği atılımlarla büyük başarılara ulaşmıştır. Bu yolda kuşkusuz tarihine, kültürüne sahip çıkan bir kuşağın varlığı bizlere umut vermektedir. Ülkemizin zenginliği olan çocuklarımız, dinamizm, değişim ve ülkemizin her alanda gelişme gayretinin de kaynağıdır.''
Türk çocuklarının yurt sevgisine ve çalışkanlığına olan güçlü inancıyla TBMM'nin açıldığı bu günü çocuklara armağan eden Atatürk'ün, geleceği öngörebilen nadir liderlerden olduğunu vurgulayan Günay, çocukların önemli sorumluluklar üstlenerek Türkiye'nin aydınlık yarınlarına ulaşması yolunda öncülük edeceklerine yürekten inandığını ifade etti.
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, TBMM'nin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, "23 Nisan 1920 Meclisi'nin iki ana yönü ve işlevi vardı. O hem bir 'Kurtuluş Meclisi', hem de bir 'Kuruluş Meclisi'ydi" dedi. Mesajında "23 Nisan 1920'nin içeriğine yakışan bir demokrasiyi, doksan yıl sonra bugün, acaba gerçekleştirebildik mi?" diye soran Cindoruk şunları kaydetti: "Bu mutlu günün, günümüze ve yolumuza ışık tutabilecek aydınlığına, ancak bu soruya gerçekçi bir cevap vererek erişebiliriz. 23 Nisan 1920 Meclisi'nin iki ana yönü ve işlevi vardı. O hem bir 'Kurtuluş Meclisi', hem de bir 'Kuruluş Meclisi'ydi. Kurtuluş Savaşı'nı yönetme işiyle, yeni bir devlet kurup örgütleme işini birlikte yürüten, eşi tarihte görülmemiş bir Meclisti o. Olağanüstü yetkilerle donatılmıştı. Ama bu Meclisin en belirgin özelliği, ulusal iradeyi egemen kılmasıydı. O Meclis, bunu başardı. Kurtuluşun da Kuruluşun da başarılmasındaki mucize, işte bu başarıda, ulusal iradenin egemen kılınmasında gizlidir.Demokrasinin öz amacı da işte yine bu amaçtır. Günümüzde demokrasi ileri kurumlarla donatılıyor. Ama çağdaş demokrasilerde de aslâ örselenip saptırılmaması gereken, egemenliğin millete ait olması ilkesidir. Millî iradenin baskı altına alınması, güdülür ve yönetilir hale gelmesi, demokrasinin giderek sahteleşmesi sonucunu doğurur. Bu nedenle demokraside gözetilmesi gereken temel olgu, ulusal iradenin tam ve katıksız egemenliğidir. Bu kritere yüzde yüz bağlı bir demokrasi, iyi işleyen bir demokrasidir. Hiçbir türden diktatörlüğe orada geçit yoktur. 23 Nisan 1920'nin günümüzü de aydınlatabilecek ışığı, işte bu noktadadır. Cumhuriyetimizin yolunu da yine bu ışık aydınlatmıştır. Gerçekte, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli, Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla atılmıştır. 23 Nisan 1920 Meclisi'ni, Cumhuriyetimizle birlikte demokrasimizin de temellerinin atıldığı bir büyük siyasi devrim olarak anlamalıyız. O demokratik ruha sahip çıkmayı ve ondan asla ayrılmamayı, vazgeçilmez bir ulusal görev saymalıyız. Bu güzel günün anlamlı bir yönü de, Ulu Önderimiz Büyük Atatürk'ün bu büyük bayramı, geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan etmiş olmasıdır. Ne mutlu çocuklarımıza ve ulusumuza! 23 Nisan 1920'nin 90'ıncı yıldönümünde, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı bu duygu ve düşüncelerle, kıvançla ve inançla kutluyorum."
Saadet Partisi Lideri Numan Kurtulmuş
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Kurtulmuş mesajında, son dönemde giderek artan gerginlik ve kutuplaşmalara dikkat çekerek, "Ne yumruk, ne silah, ne kavga. Şiddet hiç bir sorunun çözümü olamaz. Siyasetçisiyle, bürokratıyla, vatandaşıyla hepimiz 23 Nisan'ın gerçek manasına uygun bir olgunlukla hareket etmeli, enerjimizi kısır çekişmeler için değil, öncü ve güçlü Türkiye'yi kurmak için harcamalıyız" çağrısında bulundu. İktidar ve anamuhalefet başta olmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin önce demokratik açılım, ardından da halen TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişikliği tartışmalarında kötü bir sınav verdiğini kaydeden Kurtulmuş; "Maalesef iktidar ve muhalefetin ortaya koyduğu demokratik olgunluktan uzak söylem ve siyasi üslup ülkemizde provokasyona açık bir toplumsal zemin oluşmasına neden olmuştur. Son günlerde yaşanan ve hiç kimsenin tasvip edemeyeceği olaylar bunun göstergesidir. Küçük kıvılcımların büyük yangınlara neden olabileceği asla unutulmamalıdır. Saadet Partisi olarak bir kez daha uyarıyor, herkesi aklıselime davet ediyoruz. Ülkemizin yumruklaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, yayımladığı kutlama mesajında, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin, İstiklal Mücadelesi'nin de karargahı olduğunu belirtti. TBMM'nin, Türk milletinin devlete uzanan iktidar makamı olduğunu vurgulayan Topçu, ''Bu nedenle TBMM üyeleri, sorumluluğunun farkında olarak sadece millete hesap vereceklerini asla unutmamalıdır'' dedi. Türk milletinin kamplaşmaya, Türkiye'nin geleceğinin ise belirsizliğe doğru hızla sürüklendiğini savunan Topçu, Türkiye'ye ve Türk milletine yönelik düşmanca emellerin, ''bugün amansız bir küstahlığa dönüştüğünü'' kaydetti.
EDP Genel Başkanı Ziya Halis
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis ise 90 yıllık meclis tarihinde bağımsızlık ve egemenliğe herkesin tartışmasız bir şekilde sahip çıktığını belirtti. Bu yıl 23 Nisan'ın gergin bir Anayasa tartışması içinde kutlandığınI ifade eden Halis, Anayasa'yı değiştirme konusunda, bahanelere sığınmadan, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte harekete geçme iradesinin uzun yıllardır gösterilemediği görüşünü bildirdi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk halkının kurtuluş mücadelesinde, ''önce Meclis'' diyerek, 23 Nisan 1920'de kurduğu TBMM'nin Kurtuluş Savaşı'nı yönettiğini, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu ve devrimleri gerçekleştirdiğini belirtti.
Güldal Mumcu, mesajında şunları kaydetti: ''Mustafa Kemal Atatürk, en zor koşullarda bile Meclis iradesinin önemini 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözüyle ortaya koymuştur. Bu anlayış dayatma zihniyetini reddeder, milletin ortak aklını esas alır. TBMM'nin varlığı, 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı ilan edilmesiyle, toplumumuzun geleceği ve ülkemizin güvencesi olan çocuklarımıza bir armağan olarak bırakılmıştır. Bu armağanla, ülkenin yarınlarında söz sahibi olacak çocuklarımıza, ülkemizin geleceği de emanet edilmiştir. Çocuklarımızın bugün ve yarınlarında başarılı olabilmeleri 'demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti' ilkesi çerçevesinde; çağdaş eğitim olanaklarının geliştirilmesi, sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması ve laiklik bilincinin yerleştirilmesi ile mümkündür. Bu anlayışın gerçekleşmesi ve yerleşmesinde kuşkusuz en önemli sorumluluk TBMM'nindir. Bu sorumluluk bilinciyle, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90. yıl dönümünde, TBMM'nin açılmasına önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları başta olmak üzere, ulusal kurtuluş hareketimiz için canını verenleri şükranla anıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.''
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, milletin ortak iradesinin eseri olan TBMM'nin açılışının 90. yıldönümünü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı büyük bir coşkuyla, gururla kutladıklarını ifade etti. Milleti, hazin bir yıkılıştan muhteşem bir bağımsızlık mücadelesine, ardından Cumhuriyetin kuruluşuna taşıyan Meclisin, Türkiye'nin önünde yepyeni ufuklar açtığını kaydeden Şahin, ''Meclisimiz, savaşlardan yorgun düşmüş bir milleti, tüm güçlerini birleştirerek tekrar yeni bir varoluş savaşı için seferber etmeyi başarmıştır'' dedi.
Şahin, milletin temsilcilerinin katılımıyla oluşan ve toplanan Meclis'in, milli mücadeleyi yönettiğini, devleti kurduğunu, Cumhuriyeti ilan ettiğini, atılımları ard arda gerçekleştirdiğini anımsattı. Şahin, tarihin akışını değiştiren bu olağanüstü başarının altında yatan en büyük etkenin, Meclisi kuran kahramanların, ulusal çıkarları her zaman kişisel düşüncelerinden önde tutabilmeleri olduğunu vurguladı. Dünyada bağımsızlık savaşını yönetmiş, yeni bir devlet, Cumhuriyet kurmuş başka bir parlamentonun bulunmadığına işaret eden Şahin, Meclisin, tüm olumsuz şartlara rağmen bağımsızlık inancı, azmiyle nasıl tarih yazılabileceğini tüm mazlum milletlere gösterdiğini ve örnek olduğunu ifade etti.
'Demokrasimizi güçlendirmeye çalışıyoruz'
''Taşıdığı eşsiz özelliklerle milletimizin kaderine yön veren Meclisimizle gurur duyuyoruz' diyen Şahin, mesajında şunları kaydetti: ''Aziz Atatürk'ün ve kahraman milletvekillerimizin devletimizin temeline koyduğu milli irade harcı, ülkemizi birbirinden çetin badirelerden geçirerek bugünlere getirmiştir. Milletimizin iradesi ve tam desteğiyle kurulan yüce Meclis, geçen 90 yıllık süreçte gerçekleştirdiği atılımlarla muasır medeniyet hedefimize ulaşma yolunda üstün ve başarılı hizmetler yapmıştır. Büyük bir birikime sahip Meclisimiz, millet iradesinden aldığı güçle, dün olduğu gibi bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nin temel güvencesi, sorunların çözüm adresi ve zeminidir. Bu anlayışla demokrasimizi güçlendirmeye, özgürlüklerimizi genişletmeye, hukuk sistemimizin standartlarını yükseltmeye, ekonomimizi daha büyütmeye çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin ideallerinin taşıyıcısı olan Meclisimiz, Türkiye'nin dünya milletler camiasındaki saygın yerinin pekiştirilmesi için yürütülen çalışmalara da aktif destek vermektedir.''
'Bilimin yol göstericiliğinden ayrılmadan...'
TBMM Başkanı Şahin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın, dünyadaki çeşitli ülke çocuklarının katılımıyla kutlanan ilk ve tek çocuk bayramı olduğuna dikkati çekti.
Şahin, ''En değerli varlığımız çocuklarımız, barışın, sevginin, umudun ve kardeşliğin temsilcileri olarak aydınlık yarınlarımızın güvencesidir'' dedi. Çocukların özgür düşünceli, kendi başına karar verebilen, sorgulayan, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerinin ortak hedefleri olduğunu belirten Şahin, çocukların bilimin yol göstericiliğinden ayrılmadan, demokrasiye ve insan haklarına saygılı bireyler olarak toplumsal ve evrensel barışın korunması için çaba göstermelerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Cumhuriyeti yüceltecek, demokrasiyi güçlendirecek çocuklara, daha iyi bir ülke bırakma çabası içerisinde olduklarını belirten Şahin, ''Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bizlere bağımsızlığımızı armağan eden Birinci Meclisimizin tüm kahraman üyelerini ve Milli Mücadeleye emeği geçmiş olan herkesi rahmet ve minnetle anıyorum. Bugüne anlam katan geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın ve tüm milletimizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı en içten duygularla kutluyorum'' dedi.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının, milli iradeye dayalı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması sürecinde atılan büyük ve önemli bir adım olduğunu ifade etti. TBMM'nin açılışından bir yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün, şehit çocuklarının korunması amacıyla Çocuk Esirgeme Kurumunun temellerini attığını anımsatan Kavaf, ''1921 yılında Himaye-i Etfal Cemiyeti adıyla, Kurtuluş Savaşı sırasında cephede savaşan kahraman babaların ve fedakar anaların çocuklarını koruma ve kollamakla başlayan çalışmalar, Milli Mücadelenin kazanılmasından sonra sağlıklı kuşaklar yetiştirmek amacıyla devam etmiştir'' dedi. Ankara'daki bu cemiyetin tüm ülke genelinde örgütlendiğini belirten Kavaf, 1935 yılında adının Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu olarak değiştirildiğini anımsattı. Çocuk Esirgeme Kurumu'nun temelleri üzerine kurulan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun 23 Nisan törenlerini kendi yurt ve yuvalarında kutladığını belirten Kavaf, kurumun ülke genelinde düzenlenen törenlere katıldığını, çocuk haklarının da gündemde tutulmasını sağladığını ifade etti.
23 Nisan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği bir gün olmasının yanı sıra, bugünü çocuklara armağan eden Büyük Atatürk'ün, yarının büyüklerine karşı duyduğu sevgi ve güvenin de en güzel yansıması olduğunu vurgulayan Kavaf, şunları kaydetti: ''Dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramını, tüm dünya çocukları ile birlikte sevgi ve kardeşlik duyguları içinde kutlayan çocuklarımız inanıyorum ki barış dolu yepyeni bir dünyanın temellerini atacak, ülkemizin çağdaş uygarlık yolundaki yürüyüşünü kararlı adımlarla sürdürecektir. Yeni fikirlere açık, üretken, çalışkan, demokrasiye, bilime ve milli değerlerine bağlı olarak yetişen her nesil ülkemizi medeniyet yarışında daha da ileriye götürecektir. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve göz bebeğimiz çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyor, başta Ulu Önder Atatürk ve O'nun kahraman silah arkadaşları olmak üzere, Birinci Meclis'in kurucu üyeleri ile tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.''
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Günay, mesajında şunları kaydetti: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve millet egemenliğinin ilan edildiği 23 Nisan 1920, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde bağımsızlığını kazanan Türkiye, 90 yılda her alanda büyük kazanımlar elde etmiş, gerçekleştirdiği atılımlarla büyük başarılara ulaşmıştır. Bu yolda kuşkusuz tarihine, kültürüne sahip çıkan bir kuşağın varlığı bizlere umut vermektedir. Ülkemizin zenginliği olan çocuklarımız, dinamizm, değişim ve ülkemizin her alanda gelişme gayretinin de kaynağıdır.''
Türk çocuklarının yurt sevgisine ve çalışkanlığına olan güçlü inancıyla TBMM'nin açıldığı bu günü çocuklara armağan eden Atatürk'ün, geleceği öngörebilen nadir liderlerden olduğunu vurgulayan Günay, çocukların önemli sorumluluklar üstlenerek Türkiye'nin aydınlık yarınlarına ulaşması yolunda öncülük edeceklerine yürekten inandığını ifade etti.
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk
DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, TBMM'nin kuruluşunun 90'ıncı yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında, "23 Nisan 1920 Meclisi'nin iki ana yönü ve işlevi vardı. O hem bir 'Kurtuluş Meclisi', hem de bir 'Kuruluş Meclisi'ydi" dedi. Mesajında "23 Nisan 1920'nin içeriğine yakışan bir demokrasiyi, doksan yıl sonra bugün, acaba gerçekleştirebildik mi?" diye soran Cindoruk şunları kaydetti: "Bu mutlu günün, günümüze ve yolumuza ışık tutabilecek aydınlığına, ancak bu soruya gerçekçi bir cevap vererek erişebiliriz. 23 Nisan 1920 Meclisi'nin iki ana yönü ve işlevi vardı. O hem bir 'Kurtuluş Meclisi', hem de bir 'Kuruluş Meclisi'ydi. Kurtuluş Savaşı'nı yönetme işiyle, yeni bir devlet kurup örgütleme işini birlikte yürüten, eşi tarihte görülmemiş bir Meclisti o. Olağanüstü yetkilerle donatılmıştı. Ama bu Meclisin en belirgin özelliği, ulusal iradeyi egemen kılmasıydı. O Meclis, bunu başardı. Kurtuluşun da Kuruluşun da başarılmasındaki mucize, işte bu başarıda, ulusal iradenin egemen kılınmasında gizlidir.Demokrasinin öz amacı da işte yine bu amaçtır. Günümüzde demokrasi ileri kurumlarla donatılıyor. Ama çağdaş demokrasilerde de aslâ örselenip saptırılmaması gereken, egemenliğin millete ait olması ilkesidir. Millî iradenin baskı altına alınması, güdülür ve yönetilir hale gelmesi, demokrasinin giderek sahteleşmesi sonucunu doğurur. Bu nedenle demokraside gözetilmesi gereken temel olgu, ulusal iradenin tam ve katıksız egemenliğidir. Bu kritere yüzde yüz bağlı bir demokrasi, iyi işleyen bir demokrasidir. Hiçbir türden diktatörlüğe orada geçit yoktur. 23 Nisan 1920'nin günümüzü de aydınlatabilecek ışığı, işte bu noktadadır. Cumhuriyetimizin yolunu da yine bu ışık aydınlatmıştır. Gerçekte, Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli, Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla atılmıştır. 23 Nisan 1920 Meclisi'ni, Cumhuriyetimizle birlikte demokrasimizin de temellerinin atıldığı bir büyük siyasi devrim olarak anlamalıyız. O demokratik ruha sahip çıkmayı ve ondan asla ayrılmamayı, vazgeçilmez bir ulusal görev saymalıyız. Bu güzel günün anlamlı bir yönü de, Ulu Önderimiz Büyük Atatürk'ün bu büyük bayramı, geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan etmiş olmasıdır. Ne mutlu çocuklarımıza ve ulusumuza! 23 Nisan 1920'nin 90'ıncı yıldönümünde, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı bu duygu ve düşüncelerle, kıvançla ve inançla kutluyorum."
Saadet Partisi Lideri Numan Kurtulmuş
Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Kurtulmuş mesajında, son dönemde giderek artan gerginlik ve kutuplaşmalara dikkat çekerek, "Ne yumruk, ne silah, ne kavga. Şiddet hiç bir sorunun çözümü olamaz. Siyasetçisiyle, bürokratıyla, vatandaşıyla hepimiz 23 Nisan'ın gerçek manasına uygun bir olgunlukla hareket etmeli, enerjimizi kısır çekişmeler için değil, öncü ve güçlü Türkiye'yi kurmak için harcamalıyız" çağrısında bulundu. İktidar ve anamuhalefet başta olmak üzere TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin önce demokratik açılım, ardından da halen TBMM'de görüşülmekte olan Anayasa değişikliği tartışmalarında kötü bir sınav verdiğini kaydeden Kurtulmuş; "Maalesef iktidar ve muhalefetin ortaya koyduğu demokratik olgunluktan uzak söylem ve siyasi üslup ülkemizde provokasyona açık bir toplumsal zemin oluşmasına neden olmuştur. Son günlerde yaşanan ve hiç kimsenin tasvip edemeyeceği olaylar bunun göstergesidir. Küçük kıvılcımların büyük yangınlara neden olabileceği asla unutulmamalıdır. Saadet Partisi olarak bir kez daha uyarıyor, herkesi aklıselime davet ediyoruz. Ülkemizin yumruklaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, yayımladığı kutlama mesajında, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'nin, İstiklal Mücadelesi'nin de karargahı olduğunu belirtti. TBMM'nin, Türk milletinin devlete uzanan iktidar makamı olduğunu vurgulayan Topçu, ''Bu nedenle TBMM üyeleri, sorumluluğunun farkında olarak sadece millete hesap vereceklerini asla unutmamalıdır'' dedi. Türk milletinin kamplaşmaya, Türkiye'nin geleceğinin ise belirsizliğe doğru hızla sürüklendiğini savunan Topçu, Türkiye'ye ve Türk milletine yönelik düşmanca emellerin, ''bugün amansız bir küstahlığa dönüştüğünü'' kaydetti.
EDP Genel Başkanı Ziya Halis
Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Genel Başkanı Ziya Halis ise 90 yıllık meclis tarihinde bağımsızlık ve egemenliğe herkesin tartışmasız bir şekilde sahip çıktığını belirtti. Bu yıl 23 Nisan'ın gergin bir Anayasa tartışması içinde kutlandığınI ifade eden Halis, Anayasa'yı değiştirme konusunda, bahanelere sığınmadan, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte harekete geçme iradesinin uzun yıllardır gösterilemediği görüşünü bildirdi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk halkının kurtuluş mücadelesinde, ''önce Meclis'' diyerek, 23 Nisan 1920'de kurduğu TBMM'nin Kurtuluş Savaşı'nı yönettiğini, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğunu ve devrimleri gerçekleştirdiğini belirtti.
Güldal Mumcu, mesajında şunları kaydetti: ''Mustafa Kemal Atatürk, en zor koşullarda bile Meclis iradesinin önemini 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' sözüyle ortaya koymuştur. Bu anlayış dayatma zihniyetini reddeder, milletin ortak aklını esas alır. TBMM'nin varlığı, 23 Nisan'ın Çocuk Bayramı ilan edilmesiyle, toplumumuzun geleceği ve ülkemizin güvencesi olan çocuklarımıza bir armağan olarak bırakılmıştır. Bu armağanla, ülkenin yarınlarında söz sahibi olacak çocuklarımıza, ülkemizin geleceği de emanet edilmiştir. Çocuklarımızın bugün ve yarınlarında başarılı olabilmeleri 'demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti' ilkesi çerçevesinde; çağdaş eğitim olanaklarının geliştirilmesi, sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması ve laiklik bilincinin yerleştirilmesi ile mümkündür. Bu anlayışın gerçekleşmesi ve yerleşmesinde kuşkusuz en önemli sorumluluk TBMM'nindir. Bu sorumluluk bilinciyle, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90. yıl dönümünde, TBMM'nin açılmasına önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları başta olmak üzere, ulusal kurtuluş hareketimiz için canını verenleri şükranla anıyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.''