Abd Hükümeti 100 Dolarlık Yeni Banknot Tasarımını Tanıtıyor

ABD Hazine Bakanlığı, Merkez Bankası Yönetim Kurulu ve ABD Gizli Servisi yetkilileri 100 dolarlık yeni banknot tasarımını tanıttı.

Sahtecilikle savaşmak üzere gelişmiş teknolojiyle yeniden tasarımlanan 100 dolarlık banknotlar, ABD parasının geleneksel görünümünü koruyor.
ABD Hazine Bakanı Tim Geithner yeni banknotlara ilişkin olarak, "Daha önce yeniden tasarlanan ABD paralarıyla karşılaştırıldığında bu banknot, sahtecilerin önünde durabilmemizi sağlayan mevcut en iyi teknolojiyi barındırıyor" dedi.
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben S. Bernanke ise, "100 dolarlık banknotların yeni tasarımları 10 Şubat 2011 tarihinde tedavüle girdiğinde, halen dolaşımda olan yaklaşık 6.5 milyar dolar tutarındaki eski 100 dolarlık banknotlar geçerli olmaya devam edecek. Amerikan para birimini kullananlar, yenileri dolaşıma girdiğinde eski 100 dolarlık banknotlarını değiştirmek zorunda olmadıklarını bilmeliler" diye konuştu.
Yeniden tasarlanmış 100 dolarlık banknotta güvenlik için aralarında iki yeni unsur olarak 3B Güvenlik Şeridi ve Hokka İçinde Çan resminin de bulunduğu bazı özellikler yer alıyor. Bu güvenlik özellikleri, paraların gerçekliğinden emin olmak isteyen tüketiciler ve ticaretle uğraşanlar tarafından kolayca kontrol edilebiliyor.
100 dolarlık yeni banknotun ön yüzündeki mavi 3B Güvenlik Şeridi banknot eğildiğinde hareket ederek birbiriyle değişen çan ve 100 sayısı görüntülerini içeriyor. Banknotun ön yüzündeki Hokka İçinde Çan, diğer yeni güvenlik önlemi olarak dikkat çekiyor. Banknot eğildiğinde çan görüntüsünün rengi bakırdan yeşile dönüşüyor. Bu efekt çan görüntüsünün bakır renkli hokka içinde bir görünüp bir kaybolmasını sağlıyor.
ABD Hazinedarı Rosie Rios, bugün açıklanan yeni güvenlik özelliklerinin doları sahteciliğe karşı korumaya ilişkin on yılı aşkın süredir gerçekleştirilen araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından ortaya çıktığını belirterek, "100 dolarlık yeni banknotun finans sistemimizde kusursuz bir biçimde tedavüle girmesini sağlamak amacıyla, ABD parası kullanıcılarına yönelik olarak yeni güvenlik özellikleri konusundan bilinçlendirici, küresel bir kamu eğitim programı uygulayacağız" şeklinde konuştu.
Direktör Mark Sullivan ise, "Amerika Birleşik Devletleri'nde 145 yıldır Amerikan para birimini sahteciliğe karşı koruyabilmek için sürdürülen yoğun çalışmalarla kurumumuz bugün, suçlular tarafından kullanılan yöntemlere yanıt verebilecek teknolojiler geliştirebilmiştir. Bununla birlikte ticaretle uğraşan kişileri ve tüketicileri aldıkları banknotların güvenlik özelliklerini incelemeye teşvik eden tüketici eğitimleri, halen sahteciliğe karşı mücadelede değişmeyen en etkili yöntemdir" dedi.
Tedavüldeki tüm ABD para değerlerinin yüzde birinin, yüzde birinden daha az bir kısmının sahte olduğu bildirilse de, 100 dolarlık banknot en çok tedavülde olan ve ABD dışındaki yerlerde kalpazanlıkta kullanılan birimdir.
ABD Merkez Bankası Yönetim Kurulu Ödeme Sistemleri Birimi Müdür Yardımcısı da, "100 dolar, çıkardığımız en yüksek değerli birimdir ve tüm dünyada tedavüldedir. Bu nedenle toplumun günlük işlemlerde kolayca kullanabileceği gelişmiş güvenlik özelliklerini ileri düzeye getirmek için gerekli zamanı harcadık" dedi.
ABD Maliye Bakanlığı Gravür ve Baskı Bürosu Direktörü Larry R. Felix ise yeni 100 dolarlık banknotta yer alan gelişmiş güvenlik önlemlerinin tüketicileri ve ticaretle uğraşanları tuzağa düşürebilecek yüksek nitelikli sahtecilikleri önlemediğini ifade ederek, "Kendinizi koruyun. Yeni 100 dolarlık banknotu kontrol ederek gerçek olup olmadığını anlamanız yalnızca birkaç saniyenizi alır" diye konuştu.
Yeni 100 dolarlık banknot tasarımlarında, önceki tasarımda yer alan etkili üç güvenlik özelliği yer almaya devam ediyor: Benjamin Franklin'in filigran portresi, güvenlik şeridi ve renk değiştiren 100 rakamı.
Yeni 100 dolarlık banknotta ayrıca Bağımsızlık Bildirisi'nden ifadeler içeren Amerikan özgürlük sembolleri ve Kurucu Babalar'ın tarihi belgeyi imzalamak için kullandıkları kuş tüyü görülebiliyor. Bunların her ikisi de banknotun ön yüzündeki portrenin sağında yer alıyor.
Banknotun arkasında Bağımsızlık Sarayı'nın ön tarafı yerine arka tarafını gösteren yeni bir tasviri bulunuyor. Hem banknotun arkasındaki tasvir, hem de öndeki portre genişletilirken daha önce her iki görüntünün de çevresinde bulunan oval şekil kaldırıldı.
(CY-CY-E)