Çalışlar: Deniz Gezmiş'in jandarmadaki fişi

Radikal gazetesi yazarlarından Oral Çalışlar bugünkü köşesinde Deniz Gezmiş'i kaleme aldı.

  İşte Oral Ç ; alışlar ' ın kö ; şe yazısı ;

Barış ve Demokrasi Partisi Muş Milletvekili Nuri Yaman eski bir mü ; lkiye mü ; fettişi . 2007 yılında İç ; işleri Bakanlığı ' ndaki gö ; revinden istifa ederek siyasete atıldı . Yıllarca valileri , jandarmayı ve emniyeti denetledi . Onda bilgi ç ; ok . Nuri Yaman , Ahmet Tü ; rk Samsun ' da saldırıya uğradığında da yanındaydı .
Neşe Dü ; zel dü ; nkü ; Taraf gazetesinde onunla bir sö ; yleşi yaptı . Nuri Yaman resmen kaldırıldığı sö ; ylenen EMASYA Protokolü ; nü ; n hâ ; lâ ; yü ; rü ; rlü ; kte olduğunu iddia ediyor . Yaman ' ın iddiasına gö ; re ; 2945 Sayılı Milli Gü ; venlik Kurulu Genel ( MGK ) Sekreterliği ve MGK Kuruluş Yasası ' nın ikinci maddesindeki Milli Gü ; venlik Siyaset Belgesi gereği EMASYA hâ ; lâ ; işlevini yerine getiriyor . Bunun sonucu onan olarak ona gö ; re ;
Emniyet ve Jandarma vatandaşı fişlemeyi sü ; rdü ; rü ; yor .
Sizin anlayacağınız fişlenmeye devam ediyoruz . Nuri Yaman , teftişleri sırasında yaşadığı ilginç ; bir olayı da şö ; yle aktarıyor : &ldquo ; 2002 yılında Erzurum ' un Ilıca ilç ; esini denetledim . Jandarma ' nın Genel Bilgi Toplama ( GBT ) bü ; rosuna girdim . Tesadü ; fen D harfini aç ; tım .
Deniz Gezmiş ' in fişini gö ; rdü ; m . Babasının , kardeşinin , dayısının , amcasının fişlendiğini gö ; rdü ; m . Deniz Gezmiş 1972 yılında idam edildi ama fişlemeler hâ ; lâ ; duruyordu . Oysa fişlenen kişi yakalandıysa , beraat ettiyse veya ö ; ldü ; yse , bu fişlerin imha edilmesi gerekiyor . &rdquo ;
Neşe Dü ; zel soruyor : &ldquo ; Bu fişlemeler kişinin peşini hayat boyu takip mi ediyor?&rdquo ; Yaman ' ın cevabı şö ; yle : &ldquo ; Evet Jandarma da , Emniyet de bu fişlemeleri arşiv olarak bulunduruyor ve hayatınızın bir dö ; neminde mutlaka bu fişlemeler karşınıza ç ; ıkıyor ve sizi engelliyor . &rdquo ;
***
Nuri Yaman ' ın bu anlattıkları benim iç ; in sü ; rpriz mi diye sorarsanız ' hayır , zaten bö ; yle olduğunu tahmin ediyorum ' cevabı veririm . Dü ; şü ; nü ; n 2002 yılında Deniz Gezmiş idam edileli 30 yıl olmuş , hâ ; lâ ; devletin gü ; venlik kurumları onun ailesini potansiyel suç ; lu olarak gö ; rü ; yor ve takip etmeye devam ediyor .
Yaman ' ın bu anlattıklarını dinledikten sonra 12 Eylü ; l darbecilerinin hazırladıkları 1982 Anayasası ' nın ' değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ' diye yazdıkları 3 . maddeyi yeniden ö ; nü ; me koyup okudum : ' Tü ; rkiye devleti , ü ; lkesi ve milletiyle bö ; lü ; nmez bir bü ; tü ; ndü ; r ' yazıyordu . Bir devlet dü ; şü ; nü ; n ki Anayasa ' ya gö ; re onun bir ü ; lkesi , bir de milleti bulunuyor . Dü ; nyada acaba ' ü ; lkesi ve milleti ' olan başka bir devlet var mıdır?
Bizim bildiğimiz , duyduğumuz milletlerin ü ; lkeleri ve devletleri olur . Aslında bu cü ; mle devletle toplum arasındaki hiyerarşik ilişkiyi de net bir şekilde gö ; zler ö ; nü ; ne seriyor . Ü ; stte devlet var , onun altında ü ; lke ve millet bulunuyor . Yani milleti ve ü ; lkeyi devlet belirliyor .
***
Geç ; enlerde Anayasa değişikliği tartışmaları sırasında bu ' devlet ' in mü ; stensa temsilcilerinden birisi olan Sü ; leyman Demirel ilginç ; bir saptamada bulunmuştu . Demirel , bu Anayasa değişikliği girişimiyle Tayyip Erdoğan hü ; kü ; metinin ' devleti ele geç ; irmek ' istediğine dikkat ç ; ekmişti . Bu ele geç ; irme girişimine ö ; rnek olarak da Anayasa Mahkemesi ve Hâ ; kimler Savcılar Yü ; ksek Kurulu ü ; yelerinin seç ; imine ilişkin değişiklik ö ; nerilerini gö ; stermişti .
Ilıca Jandarma Teşkilatı ' aki Deniz Gezmiş ailesinin fişlenmesini işte bu gerç ; eklik iç ; inde anlamak gerekiyor . Devlet var ve onun bir de milleti var . Milletin iç ; inden ç ; ıkan siyasi partiler , bu siyasi partilerin milletin oyuyla Meclis ' e giren temsilcileri de sonuç ; olarak millettir , yani bu devletin tebaasıdır . Hü ; kü ; met de kursa fark etmez , tebalık ortadan kalkmaz .
İşte bizler tam da bugü ; n , Tü ; rkiye ' nin nasıl yö ; netile-ceğini tartışıyoruz . 12 Eylü ; l darbesinin kurduğu sistem millet ile devlet arasına bir hiyerarşi kuruyor . Millet devletin altındadır . Onu yö ; netemez . Devlet onu belirler .
Peki devlet kimdir? Ö ; ncelikle kutsal ve ulaşılamaz bir yerde duruyor . Demirel ' in tarifine gö ; re ; hü ; kü ; metler 12 Eylü ; l darbecilerinin kurduğu ü ; st yargı sistemine , Milli Gü ; venlik Kurulu iç ; indeki hiyerarşiye dü ; zen vermeye kalkarsa ve onları milletin denetleyebileceği bir hale getirirse işte o zaman ' devlet ele geç ; irilmiş ' olur . Bu da tabii ki 1982 Anayasası ' na karşıdır .
Deniz Baykal ' ın deyimiyle bunu yapmaya kalkanlar ' damı gö ; ze almalıdır . '
Deniz Gezmiş ' in ailesinin fişleri Ilıca Jandarma Karakolu ' da duruyor .
Bizimkiler nerede acaba?