Tikad Üyeleri, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı Ağırladı

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD), Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ı misafir etti.

Bugün düzenlenen 'İthalat ve İhracat' değerlendirme toplantısına TİKAD üyeleri, Televizyon kuruluşlarının yöneticileri, ulusal basının ekonomi müdürleri ve köşe yazarları katıldı.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, konuşmasında, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana ekonomi alanında kaydettiği gelişmeler ile Avrupa ve dünya üretim sektöründeki yeri hakkında bilgi verdi.

Çağlayan, "Dünya ticaretinin daraldığı 2009 için yapılan ihracat projeksiyonlarında kötü senaryo olarak 83 milyar dolar, en iyimser senaryoda ise 100 milyar dolar ihracat öngörülüyor. 6 ülke, 100 milyar dolar ihracat yapan ülkeler kategorisinden düşerken, Türkiye buradaki yerini korudu. İhracat azalışı pazar kaybetmekten değil, talep daralmasından kaynaklanıyor" dedi.

Çağlayan, 2009 yılında Türkiye yüzde 4,7 küçülürken, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı Almanya'nın ekonomisinin yüzde 5 daraldığını belirterek, "Gerek büyüme gerek ihracat rakamları, Türkiye'de üretimde, yatırımda, istihdamda ve ihracatta molanın bittiğini ve artık yeniden yola çıkılacağını göstermektedir" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, TİKAD'ın gündeme getirdiği yerli malı kullanımına yönelik kampanya önerisine ilişkin olarak ise, "Ülkemiz son 7 yılda siyasi ekonomik istikrarın gelmesiyle 70 milyar dolarlık yabancı doğrudan yatırım aldı. Sizin önerinizi şöyle bir çerçevede yapalım; Türkiye'de üretilen mal ve hizmetlerle ilgili bir kampanya seve seve yaparız" dedi.

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ise, kamunun iş dünyasıyla istişare mekanizmalarında TİKAD'ın da bulunması taleplerini dile getirerek, "Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamada 50 bin kişilik ihracat ordusu ile 2010 yılının ilk çeyreğinde yüzde 11 ile ihracat odaklı bir büyüme sağlayacağını büyük bir inançla söylemiştir. Biz de buna inanıyoruz ancak 50 bin kişilik ihracat ordusunun daha başarılı olması için iş kadınlarına da ihtiyaç olduğunun altını çizmek istiyorum" diye konuştu.
Kriz sonrasında Avrupa ve ABD'de ekonomik kalkınmanın kadın eliyle gerçekleştirileceğinin altının çizildiğini ifade eden Bulut, kendilerinin de bu göreve hazır olduğunu söyledi.

Bulut, "TİKAD olarak, 102 milyar dolarlık ihracata karşılık, 140 milyar dolar olarak gerçekleşen ithalatı göz önünde bulundurarak, yerli mala güven ve kullanılmasına yönelik bir kampanya hazırlığı içerisindeyiz" diye konuştu.