Özgür AB'de burkayı yasaklama yarışı

Müslüman kadınların yüzlerini örten burka giysisini yasaklamak için İtalya, Belçika ve Fransa meclislerinde görüşmeler başlayacak.

Avrupa’nın birçok ülkesinde süren burka ve peçe yasağı tartışması İtalya’ya da sıçradı. İtalya’da koalisyon hükümetinin ortaklarından Kuzey Birliği Partisi, burkanın yasaklanmasını öngören bir tasarıyı gelecek hafta parlamentoya sunmaya hazırlanıyor.
Belçika Parlamentosu İçişleri Komisyonu’nun, kadınların yüzlerinin görünmesini engelleyen burka gibi giysilerin halka açık alanlarda giyilmesini yasaklayan yasa tasarısını önceki gün kabul etmesinin ardından, İtalyan Kuzey Birliği Partisi Milletvekili Paolo Grimoldi, Belçika’daki girişimi desteklediklerini bildirdi. Grimoldi, “Belçika bizden önce davrandı. Benzer bir tasarıyı haftaya biz de parlamentoya sunacağız” dedi.
Grimoldi, Kuzey Birliği Partisi’nin yıllardır burka ve peçenin yasaklanması gerektiğini savunduğunu belirterek, “Burka kadının onuruna saygı için de yasaklanmalıdır. Belçika’daki tasarı bizim işimizi de kolaylaştırdı. Bizim her türlü girişimimizi ırkçılık diye niteleyen sol kesimler artık çenelerini kapatmak durumunda kalacaklardır” diye konuştu. Belçika’daki tasarıya, İtalya’da ana muhalefet konumundaki Demokrat Parti’nin Fas kökenli kadın milletvekili Suad Sbai’den destek gelmesi de dikkati çekti. Sbai, peçe ve burkanın yasaklanması için geçen ekim ayında parlamentoya bir yasa tasarısı sunduğunu ifade ederek, “Benim sunduğum tasarı, bir aksilik olmazsa 8 Nisan’da gündeme alınacak. Umarım İtalya burkayı yasaklayan ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi olur” dedi.
İtalya’da 1975 tarihli bir yasa, güvenlik gerekçesiyle maske ve benzeri biçimlerde kişilerin yüzlerini gizleyerek dolaşmalarını yasaklıyor. Sbai’nin hazırladığı tasarı, söz konusu yasaya eklenecek bir maddeyle burka ve peçenin de yasak kapsamına alınmasını öngörüyor. Tasarının nasıl bir düzenleme içereceği ise henüz bilinmiyor.

HALK YASAĞI DESTEKLİYOR

Avrupa’da yapılan anketler, Fransızların yüzde 70’inin, İspanyolların yüzde 65’inin, İtalyanların yüzde 63’ünün, İngilizlerin yüzde 53’ünün, Almanları da yüzde 50’sinin burka ve peçe yasağını desteklediğini gösteriyor. Ancak henüz hiçbir Batı Avrupa ülkesinde burka yasağı bulunmuyor.
Fransa: 2004’te okullarda başörtüsü gibi “dikkat çekici dini semboller” yasaklandı. Ülkede, topyekün burka, çarşaf ve peçe yasağı tartışması devam ederken, Danıştay tarafından geçen salı yapılan açıklamada, sokakta burka giyilmesine engel olunamayacağı, ancak “kimlik saptamasının gerekli olduğu hallerde güvenlik gerekçesiyle yüzü örten kıyafetlerin yasaklanabileceği” belirtildi.
Belçika: Parlamento İçişleri Komisyonu, kadınların yüzlerinin görülmesini engelleyen giysilerin halka açık alanlarda giyilmesini yasaklayan tasarıyı önceki gün kabul etti. Tasarının 22 Nisan’da Belçika Federal Meclisi’nin gündemine gelmesi bekleniyor. Yasağa uymayanlara 15 ile 25 euro arasında para ve 1 gün ila 7 gün arasında hapis cezası verilmesi öngörülüyor.
Danimarka: Hükümet ocak ayında peçeyi yasaklamak istediğini açıklasa da henüz bu yönde bir adım atmadı.
Hollanda: Öğretmenler ve devlet memurlarının peçe takmasını yasaklayan çok sayıda tasarı görüşüldü, ancak bir sonuca varılamadı.
İngiltere: Dini kıyafetleri kısıtlayan herhangi bir yasa bulunmuyor. Ancak 2007’de eğitim bakanlığı tarafından yayımlanan bir yönetmelikle kamu kurumlarının ve dini kurumlara ait okulların yöneticilerine peçeyi yasaklama yetkisi verildi.
Avusturya: Kadın Hakları Bakanı Gabriele Heinisch-Hosek, çarşaflı ve peçeli kadınların sayısının önemli ölçüde artması halinde peçe yasağı isteyeceğini açıkladı.