İran Büyükelçisi Fransa'nın Peçe Yasağını Kınadı

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Fransa'da getirilen peçe yasağını, demokrasiye yüzde 100 aykırı bir durum olarak değerlendirdi.

İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan'ın davetlisi olarak hafta sonu tatilini geçirmek üzere ailesiyle birlikte Alanya'ya geldi. ALTSO'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hosseinpour, Gazipaşa Havaalanı'nın uluslararası uçuşlara açılması durumunda Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısının artacağını söyledi. Türkiye'ye önceki yıl 1 milyon, geçen yıl ise 1 milyon 350 bin turist geldiğini belirten Hosseinpour, "Eğer İran
Hükümeti'ni Gazipaşa Havaalanı'na uçak gönderme konusunda ikna etme şansımız olursa bu rakam çok daha fazla olacaktır" dedi.
Basın mensuplarının İran'da Türk gazetecilere vize uygulanmasının yapıldığını sorusuna cevap veren Hosseinpour, "İstanbul'daki konsolosluk binasında 2 hafta önce gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldik. Bugünden sonra İran'a gitmek isteyen bütün gazetecilerin vize konusundaki sorumluluğu bana aittir. Bundan sonra gazetecilerin İran'a gitmesi konusunda hiçbir sorun olmayacaktır. Yeni yılın iki ülke arasındaki altın yıl olması adına buda ilk güzel haberi oldu" dedi.
Pasaportunda İran vizesi olan Türk vatandaşı için Amerikan büyükelçiliğin vize verirken zorluk çıkardığı yönündeki bir soru üzerine ise Hosseinpour, "Size tavsiyem 2 pasaport taşıyın. Birisi ile Amerika'ya, diğeri ile İran'a uçun" diye konuştu.
İran ile Suriye arasındaki vize uygulamasının geçen ay kalktığının altını çizen Hosseinpour, "Türkiye de, İran da Suriye'den vize istemiyor. Nevruz zamanında birçok turist Türkiye'ye geldi, Türkiye'den de Suriye'ye geçiş yaptılar. Bundan sonraki dönemde İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı artacaktır. Maalesef şuanda Türkiye'den İran'a giden turist sayısı sadece 22 bin civarında. Ama umuyorum ki bu rakam her geçen gün artacaktır" şeklinde konuştu.

"NASIL OLUYOR DA BÖYLE BİR ÇİFTE STANDART YAPABİLİYORLAR"
Fransa'da uygulanan peçe yasağı konusunda da açıklamada bulunan Hosseinpour şöyle konuştu:
"Fransa ne kadar demokratik bir ülke olduğu konusunda her zaman övünüyor. Orada 7 milyon Müslüman yaşıyor. Nasıl oluyor da böyle bir çifte standart yapabiliyorlar? Aynı uygulamayı İran'da ya da Türkiye'de yapmaya kalksanız bomba etkisi yaratır. Aynı zamanda Fransa'da Yahudiler de yaşıyor. Onlar da geleneksel kıyafetlerini giyiyor. Neden Yahudilere geleneksel kıyafetleri çıkarın diye baskı yapmıyorlar da Müslümanlara dini kıyafetlerini giydikleri zaman çıkarmaları için baskı yapıyorlar? Bu insanlar
arasındaki ayrımcılıktır. Bu demokrasiye yüzde 100 aykırı bir durumdur. Demokrasi özgürlük demektir. Konuşma, istediğini giyebilme, yaşama özgürlüğüdür. Nasıl bir demokrasiye sahipler merak ediyorum. İran'da aynı zamanda Hıristiyanlar yaşıyor. Onlar kiliselere gidip istedikleri gibi ibadetlerini yapabiliyorlar. Eğer yarın İran'daki Hıristiyanlara kiliseye gidemeyeceklerini söylesek bakın neler oluyor."
ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan daha sonra Hosseinpour'a Alaaddin Keykubat döneminde kullanılan bir adet gümüş para örneği, üzerinde İran bayrağı bulunan süs kabağı ve plaket verdi.