Birlik, Beraberlik Sinerjisi Yeşilova'da

'Tarımda Küçük İşletme Kalmasın' sloganlı toplantının Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da yapıldı

'Tarımda Küçük İşletme Kalmasın' sloganlı toplantının Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da yapıldı. Toplantıda, birlikte hareket etmenin önemi, güçbirliği, kredi alırken nelere dikkat edilmesi konularında mesajlar verildi.
Ekonomisinin yüzde 70'i tarım ve hayvancılığa dayanan Burdur'da, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı BAGEV ve Ziraat Bankası'nın işbirliğiyle hazırlanan Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları Projesi'nin Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da gerçekleştirildi. Ziraat Bankası'nın üreticilere sağladığı kredi kolaylıkları ile şartları hakkında bilgiler verilen toplantıda, tarımsal üretimde ve ticarette güçbirliği oluşturmanın önemi, atalarımız gibi birlik olmanın sinerjisi ve gücüyle tarım ile hayvancılıkta daha da ileriye gidileceği, kredi alırken ne kadar değil neye ihtiyacım var diye sorulması gerektiği vurgulandı.
'Tarımda Küçük İşletme Kalmasın' sloganıyla bilinen Batı Akdeniz Sohbetleri Tarım Toplantıları'nın Burdur'daki ilk ilçe toplantısı Yeşilova'da Belediye Düğün Salonu'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ve sinevizyon gösterisiyle başlayan toplantıda ilk konuşmayı Ziraat Bankası Antalya Bölge Başkanı İbrahim Turgutalp yaptı. Her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını, Yeşilova hayvancılık konusunda önem verdikleri bir bölge olduğunu belirten Turgutalp, "Kooperatiflik bilincini üst seviyeye taşımışsınız. Bir kademe daha ileriye gitmek için çalışma yapmak istiyoruz ve her türlü katkıyı sağlamaya hazırız. Emek veriyor üretiyorsunuz, bu üretimi daha ileriye taşımak daha fazla katma değer üretmek yaratmak için sizlerle bizim işbirliği ve elbirliği içinde olmalıyız. 147 yıldır bankamızın sizlere desteği artarak devam etti. Vademizi 5 yıldan 7 yıla uzattık. Faiz oranımız yüzde 5 tekabül ediyor. 7.5 milyon TL'ye kadar yatırım desteği veriyoruz" dedi.
7 yıldır bölgede görevde olduğunu hatırlatıp, işgücü yeterliyse, gerçekten bilinçli büyüyerek daha çok kar getirici tarım anlayışıyla yatırım yapmak isteyen üreticilere seslenen Turgutalp, "Hayvan sayılarını artıralım. En az 10 olsun, hatta üzerine çıkalım 25'e kadar ulaşalım istiyorum. Kendi tesislerinizin modernizasyonu çok önemli. Böyle modern işletmeleri Yeşilova ve çevresinde çoğalmasını istiyoruz. Sinerji olsun, yeniden bir harekete dönüş olsun. Ekonominin gelişmesine Ziraat Bankası kaynaklarından da katkı sağlayalım istiyoruz, büyütelim istiyoruz. Her zaman için Ziraat Bankası, çiftçi ve BAGEV işbirliğinin çok önemli olduğunu; el ele ve daha güzel işler yapabileceğimizi ben inanıyorum" diye konuştu.
BAŞARI SİZLERİNDİR
Tarımda küçük işletme kalmasın olgusunu yaşatan ve tüm bölgeye yayma çabası için BAGEV Başkanı Ali Çandır ve Ziraat Bankası Bölge Başkanlığı İbrahim Turgutalp'e teşekkür eden Burdur Ticaret Borsası Başkanı Baki Varol da, Tarımda Küçük İşletme Kalmasın olgusunu Burdur'un tüm ilçelerinde yayılmasını istediklerini belirterek, Burdur'un geçim kaynağının yüzde 70'inin tarım ile hayvancılık olduğuna dikkat çekti. Varol, "Biz eskiden hepimiz tarlada çalışıp, evde de 2-3 inek besleyerek hayvancılığı yan gelir olarak görüyorduk. Son 5-6 yıla gelinceye kadar hayvancılığı yan gelir olarak görüyorduk. Ama bugün görüyoruz ki Burdurumuz'un ilk gelir kaynağı hayvancılık oldu. Bizler söyleriz izah ederiz ama esas bunu sağlayan siz değerli hemşerilerimizsiniz. Bizim elimizde nasır kalmadı ama kaldıralım buradaki çoğu arkadaşımızın elini hepsinde taş yarası, diken yarası vardır. Bunu sağlayan sizlersiniz; biz sizlerle gurur duyuyoruz" dedi.
İKİ ELİN SESİ VAR
Ziraat Bankası'nın Yeşilova'ya büyük destek vereceğine inandığını belirten Varol, "Biz buradan konuşup gittikten sonra arkadaşlarımız sizlerle kalıyor. Siz banka müdürlerinden istirhamımız bizim üreticimize geldiğinde hoşgörüsünü sağlayıp, işlerini çabuklaştırmanızdır. Sizlerden hayvancılık ve tarım kredilerini biraz daha hızlı yapmanızı istiyorum. Bütün Yeşilovalılar'dan şunu istiyorum; 'gelin bir elin nesi var iki elin sesi var'. Birleşelim 5'er baş hayvancılık yapacağımıza 10, 20 daha fazla başlık hayvancılık yapalım. Bölge Müdürümüzün de seslendiği gibi herkes gelsin yirmi baş hayvanın üstüne çıksın. Sayın Müdürüm Yeşilova'ya daha çok destek vereceğine inanıyorum" diye konuştu.
1.5 ay önce 50 kişiyle Antalya'ya seracılık gezisi düzenlediklerini belirten Varol, sözlerini şöyle tamamladı; "Ben o gün Yeşilova'dan katılım olmadığını gördüm çünkü seracılık yok. İnşallah önümüzdeki yıl ben Yeşilova'da en az 10- 15 tane sera ile uğraşan kişinin o gezimizde bulunmasını temenni ediyorum. Hayvancılık bizim birinci kalem işimiz bunu tartışmaya gerek yok ama seracılıkta da iş var. Çünkü bizim bunlar iklimimize, suyumuza uygun. Hemen ileride Çavdır Söğüt'te korkunç bir seracılık başlatılmıştır. Şu anda 300 dönümün üzerinde, önümüzdeki yıl da 600 dönümü geçeceğini ifade ediyorlar. Söğüt yapsın ama hiç olmazsa Yeşilova'da 300 dönüm yapmasını temenni ediyorum."
ATALARIMIZ GİBİ OLMAK
Toplantıların Kasım 2009'da Antalya'da başladığını ve Isparta ile ilçelerinin ardından Burdur'da sürdüğünü, birlikte hareket ederek neler yapılabileceğini göstermek için toplantıların yapıldığını belirten BAGEV Yönetim Kurulu ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, "Atalarımız bu toprakları birlikte hareket ederek birlikte kurtardılar. Son yıllarda bizler bireyselleşerek bireysel hareket ederek gücümüzü bölüp kendimizi zayıflattık. 2009 büyüme veya büyüyememe rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi küçüldü. Bu kadar yüksek girdi maliyeti, bu kadar yüksek finansman, mazot gübre maliyetine rağmen zor dönemde ayakta kalan üreticileri bu kez ben alkışlıyorum" dedi.
Projeyle birlikte herkesin söylemediğini BAGEV'in söylemeye başladığını belirten Çandır, "Ben de çiftçiyim. 8-10 arkadaş biraraya geldik maliyetlerimizi düşürdük ve sektör gelişti. Sizler de birleşin ve gelişin. Dal olup kırılacağımıza deste olalım ayakta kalalım" dedi. Kredi alırken dikkatli olunmasını isteyen Çandır, "Kötü bir alışkanlık var. Bankaya gittiğimizde 'ben kaç para kredi alabilirim' demeyin. Diyelim bankanın üst limiti 7.5 milyar lira ise 7.5 milyar alacağım diye her türlü şartı zorluyorsunuz. Biz ne kadar iş yapacağız ne kadar finansman ihtiyacımız var diye belirlememiz ve iyi hesaplamamız tahlil etmemiz lazım. Alacağınız krediler sizin tarlanızın takanınız satılmasına yol açar. Finansman güce göre ihtiyaca göre bankaya gitmeliyiz. O nedenle ne kadar kredi verirsiniz diye değil ne kadar krediye ihtiyacımız var demelisiniz" diye konuştu.