Sivil Havacılık Müdürlüğü'nden kül açıklaması

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından İzlanda'da meydana gelen volkan patlamasından dolayı oluşan kül bulutları ile ilgili açıklama geldi.

Açıklamada, ''15 Nisan 2010 tarihinde İzlanda'nın güneyinde Eyjafjallajokull buzulu altındaki yanardağın patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutunun ülkemiz hava sahasını da etkilemeye başladığı daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu kapsamda, uçuş emniyetinin sağlanması, can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla 18 Nisan'da yerel saatle 16.30 itibarıyla öncelikle Türkiye'nin kuzeyinde Sinop, Samsun ve Zonguldak şehirlerini içine alan bölgede 20.000 ft - 35.000 ft. arasında kalan bant hava trafiğine kapatılmıştı. Bulutların hareketleri yakından takip edilerek, DHMİ ve Devlet Meteoroloji Genel Müdürlükleri ile yapılan değerlendirmeler sonucunda; Karadeniz üzerinde dar bir şerit bölge de yine 20.000 ft ile 35.000 ft. yükseklik arasında kalan bant 18 Nisan günü yerel saatle 20.45'ten itibaren hava trafiğine kapatılmıştır. Daha sonra, 19 Nisan yerel saatle 01.45 itibarıyla yapılan durum değerlendirmesi sonucunda ise söz konusu kül bulutlarının İstanbul Atatürk Havaalanı'na doğru hareket etmesi sebebiyle hava alanının 20 mil kuzeyindeki bölgede bulunan 10.000 ft. ile 30.000 ft. arasındaki bant boyunca da uçuşlar durdurulmuştur. Bu gelişmeler ışığında herhangi bir hava alanımızda iniş kalkış kısıtlaması olmamıştır. Konuyla ilgili olarak bugün yerel saatle 11.30 itibariyle yapılan değerlendirmeler sonucunda; yukarıda bahsedilen kısmi kısıtlamalar iptal edilmiştir. Ancak, daha sonra yerel saatle 12.45 itibarıyla Ankara FIR dâhilinde Zonguldak açıklarından tamamen deniz üzerinde kalan dar bir hava sahası içinde görülen bulutlar sebebiyle 10.000 ft ile 30.000 ft arasındaki irtifa bandında uçuşlar tekrar yasaklanmıştır. Bu bölümdeki uçuşlar için irtifa ve rota ayarlamaları ile hava trafik hizmeti sürdürülmektedir. Havaalanlarımızda volkanik aktiviteye bağlı herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır." denildi.
Öte yandan, Avrupa hava sahasındaki gelişmelerin de Genel Müdürlüğük tarafından yakından takip edildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yerel saatle 12.00 itibarıyla EUROCONTROL üyesi ülkelerin Sivil Havacılık Genel Müdürleri ile Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcılarının Yöneticileri arasında bir telekonferans görüşmesi yapılmıştır. Bu telekonferansta kül bulutunun mevcut durumu değerlendirilmiş olup, alınacak önlemler üzerinde durularak, soruna çözüm arayışlarına devam edilmektedir. Konu, Genel Müdürlüğümüz, DHMİ ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlükleri ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir."