Erdemli'de Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri

Mersin'in Erdemli ilçesinde, müftülük tarafından Erdemli Çamlığı'nda "Kutlu Doğum Haftası" etkinliği düzenlendi. Yörük kültüründe peygamber sevgisinin işlendiği etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Erdemli'de Kutlu Doğum Haftası Etkinlikleri
  Kuran-ı Kerim ' in okunduğu ve ilahilerin söylendiği etkinlikte , namazlar kılındı ve Konya Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı gösteri sundu .
Etkinlikte bir konuşma yapan Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe , " Efendimiz hakkında birçok şey hissediyoruz . Birçok şeyi de biliyoruz . Ancak bu hissiyatımızı ifade etmek istediğimizde ben şahsım olarak acizliğimi idrak ettim . Alemlerin efendisini bir nebze olsun ifade edebilmek , O ' nu bütünüyle anlatmak mümkün değil . O ' nun mesajını , O ' nun getirdiklerini ve O ' nu anlatabilmek için ömrünü O ' nun uğruna adamış , göz nuru dökmüş bir ilim adamı dikkatinde olmak , ya da O ' nun derinliklerini hisseden şair dikkatinde olmak gerekir . Bütün ilimler ona ulaşırken , zerreler , küreler , yıldızlar , ay ve güneş onun elçisi olduğu mesajlarıyla dolu iken , kısaca yaratılmışların efendisini Cenabı Allah O ' nu övüyor iken biz O ' nu nasıl ifade edebiliriz " dedi .
Peygamber efendimizi anlatan birçok ilim adamı ve şairin Türk toplumu içerisinden çıktığını belirten Özefe , şöyle devam etti :
" Yüzyıllardır okunan Mevlidi yazan Süleyman Çelebi bizim atamızdır . O ' nu anlatan , O ' nu hisseden Ahmet Yesevi ' ler , Yunus Emre ' ler , Mevlana ' lar , Hacı Bektaş-ı Veli ' ler , bu millettendir . Türk Milletinin özünü , değerlerini yaşatan Erdemli halkı yani Yörükler burada toplanarak peygamber efendimize olan sevgilerini ifade etmektedirler . Erdemli ' de göreve başladığımdan bu yana şunu gördüm ki , vatan , bayrak ve peygamber sevgisi deyince , milli manevi değerler deyince Erdemlililer tek yürek , tek vücut , tek yumruk oluyorlar . Bundan duyduğum şükranlarımı da burada ifade etmek istiyorum . Bu sevginin de ebediyete kadar Erdemli ' de yaşayacağına inanıyorum . "
Erdemli İlçe Müftüsü Mustafa Topal ise Hz . Muhammed ' in insanlığa gönderilmesindeki maksadın birlik ve beraberlik olduğunu ifade ederek , " Biz insanların bir ve beraber olmasını istiyoruz . Bu günü burada her kesim insanın hep birlikte peygamber sevgisini tatmasını istedik . Bu günü düzenlemekteki başlıca amacımız , Erdemli merkez , beldeler ve köyleri ile hep bir arada olsun . Hiçbir farklılık gözetmeksizin bütün her kemsin peygamber sevgisi etrafında burada toplansın istedik . Zannediyorum ki bunu burada başarabildik . İnsanımız peygamberini seviyor . Bizde bu sevgiyi de burada göstermek istedik " dedi .
Geleneklerin birçoğunun dini kaynaklı olduğunu da ifade eden Topal , şunları söyledi :
" Genelde bütün geleneklerimizin temelinde dini temalar vardır . Peygamber efendimizi anlama , sevme ve anma toplumumuzda yerleşmiştir . Bunun tezahürleri de mevcuttur . O tezahürlerden en başta geleni de peygamber efendimiz aşkına ikramda bulunmaktır . Dolayısıyla Peygamber efendimiz aşkına sunulan ikramları da bu gün burada sergiledik . Etkinlikteki Yörük çadırlarından ve esnaf guruplarının stantlarında ki bütün yiyecekler de ücretsiz olarak dağıtıldı . Erdemli insanı aslen Yörük ' tür . Yörüklükten şehirleşmeye geçişte gecikenlerdendir . Bu gecikmede Yörüklük kültürünün köklü olmasından kaynaklanmaktadır . Biz bu kültürü seviyoruz . Çünkü bu kültürde peygamber sevgisi var . Biz burada bu gün Yörük kültüründe peygamber sevgisini işledik . Dolayısıyla Erdemli insanı Yörük kültüründe nasıl buluşabiliyor . O sevgi etrafında nasıl toplanıyor . O sevgiyi nasıl ifade edebiliyor . Biz insanlarımıza bunu göstermeye çalıştık . Kanaatimizce Erdemli halkı planladığımız bu düşünceyi başardı . Bizde bunu burada sergilemeyi başardık . Ben programa katılan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum . "
Etkinlikte Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ' nden Prof . Dr . Ahmet Keleş Hz . Muhammed ' in hayatını ve katıldığı savaşları anlattı . Ankara Tasavvuf Müziği Topluluğu ' ndan İbrahim Meletlioğlu ve arkadaşları ile Erdemli Müftülüğü İlahi Korosu da ilahi dinletisi sundu .
Etkinliğe Erdemli Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gül , Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu , Mersin Müftü Vekili Sabri Kütükçü , Akdeniz İlçe Müftüsü Bünyamin Akkoç , Mezitli İlçe Müftüsü Nusret Karabiber , siyasi partilerin ilçe başkanları , oda başkanları , sivil toplum kuruluşları ile yaklaşık 10 bin kişi katıldı .