Birand: Talat, Kıbrıs'a çözümü daha kolay getirecek kişidir

Mehmet Ali Birand bugünkü köşe yazısında KTTC seçimlerini değerlendirdi.Lafı fazla uzatmak istemiyorum. M.Ali Talat, bu sorunun çözümlenmesini ve KKTC'nin Avrupa Birliğine girmesini isteyenlerin tercih etmesi gereken adaydır.

Birand: Talat, Kıbrıs'a çözümü daha kolay getirecek kişidir
  İşte Mehmet Ali Birand ' ın kö ; şe yazısı :

Lafı fazla uzatmak istemiyorum . M . Ali Talat , bu sorunun ç ; ö ; zü ; mlenmesini ve KKTC ' nin Avrupa Birliğine girmesini isteyenlerin tercih etmesi gereken adaydır .

Muhalefet yıllarından bu yana , Kıbrıs sorununun ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; k yaklaşımıyla yü ; rü ; tü ; lemeyeceğini gö ; rmü ; ş ve sü ; rekli şekilde de bu yö ; nde adım atmış bir kişiliği vardır .
Eğer Tü ; rk tarafı , Annan planını kabul edip son derece ö ; nemli bir avantaj sağlamışsa , bunu Talat sayesinde gerç ; ekleştirmiştir . O dö ; nemde Talat , kü ; ç ; ü ; k ayak oyunlarıyla Ankara ' yı oyalayabilir , tribü ; nlere oynayarak zaman kaybettirebilir ve teknik engellerle planı bataklığa sokabilirdi . Ardından da , Rumları suç ; lar ve Tü ; rkiye ' deki bazı ç ; evreler tarafından kahraman ilan edilebilirdi .
Yapmadı .
Tam aksine , Denktaş ile mü ; cadele etme pahasına ç ; ö ; zü ; m peşinde koştu . Oyunu bozan taraf Rumlar oldu . Her ne kadar Rumlar , bu tutumlarından dolayı , bırakın bir fatura ö ; demeyi , AB ' ye tam ü ; ye yapılarak ö ; dü ; llendirildiler ise dahi , Tü ; rk tarafı Annan planını kabul ederek son derece ö ; nemli avantajlar sağladı . ( Bu konuya ilerde daha ayrıntılı şekilde dö ; neceğim )
Talat , bugü ; n de ç ; ö ; zü ; m iç ; in uğraşıyor . Zira ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; k , KKTC ' yi bir yere gö ; tü ; rmez ve Tü ; rkiye ' nin AB yolunu tıkamaya devam eder . Ayrıca , bu ü ; lke AB ' ye girse de girmemeye karar verse de , Kıbrıs sorununu şu veya bu şekilde ç ; ö ; zmek zorundadır .
İşte bu gerç ; eklerden hareket edersek , ç ; ö ; zü ; mü ; - zenginleşmeyi tercih edenlerin Talat ' a oy vermeleri gerekir .
Mantık bunu gerektiriyor .
Ancak seç ; imlerin sadece mantıkla değil , bazen hislerle yapıldığını da biliyoruz .




Eroğlu , Denktaş vari bir ç ; ö ; zü ; m veya ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; k getirir
Eğer ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; ğü ; istiyorsanız , &ldquo ; KKTC kü ; ç ; ü ; k olsun , fakir olsun , ancak benim olsun&rdquo ; diyorsanız , o zaman seç ; iminiz Eroğlu olmalı .
Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz , Eroğlu ' nun farklı bir yaklaşımı vardır .
Denktaş ' a daha yakın bir politika izler .
Eskiden de bö ; yleydi , şimdi de bö ; yle .
Bugü ; ne kadar ilk defa hiç ; konuşmadan , TV ' lere ç ; ıkmadan yarışan Eroğlu , ç ; ok net olmamakla birlikte , Konfederasyon ister . Bir başka deyişle , &ldquo ; Bırakalım Rumlar gü ; neyde , bizde kuzeyde kendi kendimizi yö ; neterek yaşayalım&rdquo ; der . İki ayrı devletin gerekirse , ç ; ok muğlak bir yapı altında yaşamlarını sü ; rdü ; rmelerini ö ; ngö ; rü ; r .
Bu yaklaşım ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; k demektir . Zira bu yaklaşımla , Rumlara bö ; yle bir formü ; lü ; kabul ettirmek ve Avrupa Birliğine girmek imkansızdır .
Yaşamına bö ; yle devam edecek olan bir KKTC ' nin zenginleşmesi , kendi kanatlarıyla uç ; ması sö ; z konusu olamaz . Bu formü ; l Ankara ' ya biat etmeyi gerektirir . Parayı veren dü ; dü ; ğü ; ç ; alacağına gö ; re , Kıbrısı Tü ; rkiye ' de iktidar olan partiler yö ; netecek demektir .
Milliyetç ; i bir yaklaşımdaysanız , bu seç ; eneği tercih edebilirsiniz .
Rumlarla yö ; netimi paylaşmamak iç ; in , Avrupaya girmekten vazgeç ; meyi tercih ediyor , Rumlar gibi zenginleşme iddiası sü ; rdü ; rmü ; yor , dü ; nyada dolaşma tutkunuz bulunmuyorsa , sizin iç ; in sorun yok . Gururla &ldquo ; KKTC ' de sadece biz sö ; z sahibiyiz&rdquo ; demeyi arzuluyorsanız , Eroğlu ' nu tercih edebilirsiniz .
Hemen belirteyim , benim bu yaklaşıma bir itirazım yok .
Bu , tamamen kişisel bir seç ; imdir .
Burada yapmaya ç ; alıştığım , adayların bizlere ne getirebileceklerini , ne gö ; tü ; rebileceklerini gö ; stermektir .
Eroğlu , derece etkin bir politikacıdır . Kıbrıs ' ın gü ; nlü ; k yaşamını yıllarca yö ; nlendirmiş , gereksinimlerini ve bunların nasıl karşılanacağını da ç ; ok iyi bilen bir liderdir . Halkın nabzını iyi tutar ve beklentileri karşılayacak iç ; ö ; nlemleri de etkili şekilde alır .
İki adaydan birini seç ; erken , sadece iç ; politikaya bakmak yetmiyor . Hem sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; ve tabii Ankara ile ilişkilere dikkat etmek gerekiyor .




Ankara , mahç ; up sevgili gibi , Talat ' ı tercih ediyor , ancak hislerini gö ; steremiyor!
Kıbrıs ' ta kim seç ; ilirse seç ; ilsin , Ankara ' nın tutumu son derece ö ; nemlidir .
Ne kadar farklı olduğu ileri sü ; rü ; lü ; rse sü ; rü ; lsun , Ankara KKTC ' de olup bitenleri şu veya bu şekilde etkiler .
Nedeni de basittir . Zira parayı veren Ankara ' dır . O zaman da dü ; dü ; ğü ; ç ; alar . Bazen bu işi pek farkettirmeden yapar , bazen ç ; ok aç ; ıkç ; a ve kabaca yapar .
Şu ana kadar ki tutuma bakılacak olursa , Ak Parti iktidarı ç ; ok ç ; ekimser bir yaklaşım sergiliyor . &ldquo ; Aman ben tercih yapıyormuş durumuna dü ; şmeyeyim . Sonra herkes benim ü ; zerime yü ; klenir&rdquo ; der gibi davranıyor .
Aslında , kalbindeki sevgili Talat .
Ancak aşkını aç ; ıkç ; a sö ; yleyemiyor .
Mahç ; up sevgililer gibi , ağacın arkasına saklanmış Talat ' ı izliyor .
Talat ' ın kazanmasını istemesi de boşuna değil . Annan planı dö ; neminde birlikte savaş verdiler . Erdoğan ' ın kafasındaki yaklaşımları en iyi bilen ve benimseyen bir aday .
Ankara , herşeye rağmen bazı jestler de yapmıyor değil . Ancak ö ; ylesine ç ; ekimser ki , kamu oyunda dahi algılanamıyor . Ancak Tü ; rkiye bö ; yledir , bazen zü ; ccaciyeci dü ; kkanına giren fil gibi , herşeyi yakıp yıkarak istediğini yaptırır , bazen de ç ; ok nazik davranır ve istediği fırsatı kaç ; ırabilir .




Rumlar ç ; ö ; zü ; m istiyorsa , Talat ' ı , istemiyorlarsa Eroğlu ' nu desteklerler . . .
Bu seç ; imde Rumların da dolaylı etkilerinin olması , hiç ; değilse beklentileri aç ; ısından ilgilenmeleri ç ; ok doğaldır .
Eğer bir adayın kaybetmesini isterlerse , o adayı yü ; celten demeç ; ler vermeleri de yeter . Bunu bildiklerinden olacak , şimdiye kadar pek ağızlarını aç ; madılar .
Hristofiyas , eğer gerç ; ekten ç ; ö ; zü ; m istiyorsa , gizlice Talat ' ın seç ; ilmesi iç ; in kilisede mum yakmalı . Hayır , ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; k peşindeyse o zaman , aynı mumu Eroğlu iç ; in dikmeli .
Benim bildiğim birşey var , o da Hristofiyas ' ın Rum politikacılar aç ; ısından , bir ç ; ö ; zü ; mü ; gerç ; ekleştirebilecek , eski ekolden kalan son lider olduğudur . Ü ; stelik Hristofiyas , Annan planı referandumunda ideallerini ve inanç ; larını bir yana bırakıp , ne yazık ki politik ç ; ıkarlarını ö ; n plana ç ; ekerek Papadopulos ' u frenlememiş veya frenleyememiştir .
Ç ; ö ; zü ; m konusunda artık tam bir yol ayrımına gelinmiş durumda .
Ya şu veya bu şekilde bir uzlaşıya varılacak veya Kıbrıs bundan bö ; yle bö ; lü ; nmü ; ş kalacaktır .
Tü ; rkiye ' nin AB rü ; yaları dağılıyor . AB ' ye girmeyen Tü ; rkiye , Kıbrıs ' ta ç ; ö ; zü ; mü ; istemeyecektir . Bu rü ; yalar tü ; mü ; yle yok olmadan birşey yapılabilir . Bunu da Hristofiyas gerç ; ekleştirebilir
Kıbrıs konusunda uzatmaları oynuyoruz .