Anayasa için gerekirse sandığa gitmeyeceğiz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Biz Kenan Paşa'nın halka zorla dayattığı anayasa için gerekirse sandığa da gitmeyeceğiz" dedi

  CHP ve MHP ' nin ırkç ; ı , milliyetç ; i ile AK Parti ' nin tekç ; i , militarist politikalarının yanında olma zorunluluklarının olmadığını belirten Demirtaş , ' AKP , CHP ve MHP 12 Eylü ; l ç ; emberinde tartışadursunlar . Biz halkımızla yeni bir anayasa yaratmanın mü ; cadelesini vereceğiz . Biz Kenan Paşa ' nın halka zorla dayattığı anayasa iç ; in gerekirse sandığa da gitmeyeceğiz ' dedi .

BDP Diyarbakır 1 . Olağanü ; stü ; İl Kongresi Ziya Gö ; kalp Kapalı Spor Salonu ' nda yapıldı . Kongreye BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Genel Başkan Yardımcısı Gü ; ltan Kışanak , Batman Milletvekili Ayla Akat Ata , Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve partililer katıldı . Kongre boyunca Abdullah Ö ; calan lehine sloganlar atıldı . Salonda divanın ü ; st kısmında asılan Tü ; rk bayrağı dikkat ç ; ekti . Abdullah Ö ; calan tarafından dile getirilen ' Toplumun ö ; zü ; demokratik Komü ; nalizmdir ' ifadesinin yazılı olduğu bir afişin asılması dikkat ç ; ekti .

Divan başkanlığına seç ; ilen BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal , ' Nerede gö ; rü ; lmü ; ş ki bir parti son bir yılda 6 kez il başkanı değiştirmiş ' diyerek , partilerinin ü ; zerinde baskı olduğunu savundu . Parti yö ; neticileri cezaevlerine konulduğu iç ; in bu kadar ç ; ok değişikliğe gidildiğini belirten Birdal , bunun Tü ; rkiye demokrasinin geldiği noktayı gö ; sterdiğini savundu .

Ardından kü ; rsü ; ye gelen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Tü ; rkiye ' de sadece Kü ; rtlerin değil , bü ; tü ; n halkların devlet politikasının yarattığı acı sonuç ; ların bedellerini ö ; dediğini sö ; yledi . Daha ö ; nceki hü ; kü ; metlerin ' ordu izin vermiyor , statü ; ko bunu ö ; nlü ; yor , Tü ; rkiye toplumu buna hazır değil , ç ; atışmalar devam ederken sorun ç ; ö ; zü ; lmez ' diyerek Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; ne yanaşmadığına işaret eden Demirtaş , AK Parti hü ; kü ; metinin bö ; yle bir engelinin olmadığını savundu . Demirtaş şö ; yle konuştu :

' Bu saatten sonra Kü ; rt ve Tü ; rkler ç ; ö ; zü ; msü ; zlü ; kten zarar gö ; rü ; rse sorumlusu AKP hü ; kü ; metidir . İstenirse bu sorunun bir gü ; nde ç ; ö ; zü ; lü ; r . Başbakan yü ; reklilikle ç ; ö ; zü ; mü ; konuşabilse , yarın diyalog ve mü ; zakere başlar . Kü ; rt halkı buna aç ; ıktır ve ısrarcıdır . Sayın Başbakan ve hü ; kü ; met ç ; ö ; zü ; m ve diyalogu gü ; ç ; lendirmek yerine şimdi yaptığı gibi operasyonlara hazırlık yapsa ve ö ; lü ; mler olsa baş sorumlusu Başbakandır . Bu kadar zulü ; mden sonra , ' hala barış şans var ' diyen halka karşı AKP tarihi sorumluğunu yerine getirmek zorundadır . Aksi takdirde AKP parti olarak da hü ; kü ; met olarak bunun sonuç ; larına katlanacaktır . Bir sonraki seç ; imde hü ; kü ; meti dü ; şü ; rmek boynumuzun borucu olsun . '

ABD ' den dö ; nen Başbakan ' ın kafasından geç ; enler her neyse barışa ç ; evrilmesini umut ettiklerini dile getiren BDP lideri , bazılarının desteğiyle yeni bir ç ; ılgınlığa girilmemesi gerektiğini vurguladı . Kü ; rtlerin artık kendi dil , kü ; ltü ; r ve ö ; z yö ; netimleriyle yaşamaya kararlı olduğunun altını ç ; izen Demirtaş , ' Bunun karşısında AKP de ABD de duramaz ' diye konuştu .

Demirtaş , bu coğrafyada barış istikrarın Kü ; rtlerin taleplerini gö ; z ö ; nü ; nde buldurmakla mü ; mkü ; n olduğunu iddia etti . Tü ; rkiye ' deki anayasaların Kü ; rtleri asimile etmek ü ; zerine kurulu olduğunu da ö ; ne sü ; ren Demirtaş , gü ; ndemdeki anayasa değişiklik paketiyle ilgili şunları sö ; yledi :

' Dü ; şü ; nü ; n ki bir hü ; kü ; met 10 ay ö ; nce adını ' Kü ; rt aç ; ılım ' koyduğu bir sü ; reç ; başlatıyor ve bir anayasa paketi oluşturuyor . Ama Kü ; rt sorunun ç ; ö ; zü ; mü ; adına tek bir madde koymuyor . Kü ; rt sorununu ç ; ö ; zü ; m iddiasıyla yola ç ; ıkmışsa , bu pakette ç ; ö ; zü ; m iç ; in somut adımları gö ; rmek Kü ; rtlerin hakkı . Halkımızın kendini iç ; inde gö ; rmediği bir anayasaya ' evet ' deme zorunluluğumuz yoktur . BDP olarak ne CHP ve MHP ' nin ırkç ; ı , milliyet politikalarının ne de AKP ' nin tekç ; i , militarist politikalarının yanında olma zorunluluğumuz var . '

KONGRE SÖ ; NÜ ; K GEÇ ; Tİ

Katılımın dü ; şü ; k olması nedeniyle BDP ' nin Diyarbakır Olağanü ; stü ; İl Kongresi oldukç ; a sö ; nü ; k geç ; ti . Bu noktaya dikkat ç ; eken Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , ' Diyarbakır her zaman şaşırtan bir kenttir . Sakın ha bugü ; nkü ; manzaraya bakıp moralinizi bozmayın sayın arkadaşlarım ' diyerek partililere moral vermeye ç ; alıştı . Baydemir , Ahmet Tü ; rk ' e yapılan saldırıya değinerek , ' Bazen bir musibeti hayra dö ; nü ; ştü ; rmek mü ; mkü ; ndü ; r . Sayın Ahmet Tü ; rk ve milletvekillerimize yö ; neltilen ç ; irkin saldırıdan sonra gerek halkımızın gerek siyasi liderlerin ve Tü ; rk aydınlarının ortaya koydukları umut vericidir ' dedi .