Sinop Doğalgaz Boru Hattı Çalışmaları Başladı

Sinop Valisi M

Sinop Doğalgaz Boru Hattı Çalışmaları Başladı
Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, 102 kilometrelik 'Sinop Doğalgaz Boru Hattı'nın 2012 sonu itibariyle Sinop'a ulaşacağını ve kent merkezindeki meskenlere doğalgaz bağlama aşamasına gelineceğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılarak Samsun'un Yakakent ilçesinde şantiyesi kurulan Sinop Doğalgaz Boru Hattı ile ilgili 'Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)' tarafından Sinop'ta bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda proje sahası ile yatırımcı müdürlüklerin yatırımlarının çakışmasını önlemek amacıyla karşılıklı istişare yapıldı. Sinop Valisi M. Hakan Güvençer başkanlığında valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya BOTAŞ Arazi Etüt ve Kamulaştırma Daire Başkan Yardımcısı Süleyman Lala ile BOTAŞ ve yüklenici firma yetkilileri ve daire müdürleri katıldı.
Toplantıda konuşan Sinop Valisi M. Hakan Güvençer, sürecin tamamlanmasıyla Sinop'un en kısa sürede doğalgaza kavuşacağını kaydetti. 2013 yılı itibariyle meskenlere doğalgaz bağlanmasına başlanabileceğini tahmin ettiklerini belirten Vali Güvençer, "2012-2013 öncesi kent merkezindeki meskenlere doğalgaz dağıtımını beklemek fazla iyimserlik olur. Ama en azından 2012 sonu itibariyle inşallah kent merkezindeki meskenlerde dağıtım yapılabilecek şekilde Organize Sanayi Bölgesi'ne doğalgaz ulaşmış olacak" dedi.
BOTAŞ Arazi Etüt ve Kamulaştırma Daire Başkan Yardımcısı Süleyman Lala'da yaptığı konuşmada boru hattıyla ilgili teknik bilgi verdi. Boru hattının 102 kilometreyi kapsadığını belirten Süleyman Lala, "2009 yılında ihalesi yapılarak yüklenicisi belli olan Sinop Doğalgaz Boru Hattı güzergahında, 15 Şubat 2010 tarihinde yüklenici firma Özerler Birim Mühendislik'e yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. Arazi çalışmalarımız şu anda hızlı bir şekilde devam etmekte olup, şantiyemiz Samsun'un Yakakent ilçesinde bulunmakta. Daire başkanlığımız tarafından açılan Sinop irtibat bürosu Sinop kent merkezinde 1 aydır faaliyet göstermekte. Şantiyemizde ve büromuzda yaklaşık 25 personel çalışıyor" diye konuştu.
Sinop Doğalgaz Boru Hattı güzergahı Bafra PİC istasyonu güzergahını takiple, Bafra, Alaçam ve Yakakent ilçeleriyle, Sinop'un Dikmen ve Gerze ilçelerini geçerek Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde son bulduğunu kaydeden Lala, "Güzergahımızın yaklaşık uzunluğu 102 kilometredir. Bunun 75 kilometresi Sinop il sınırları içerisinden geçmektedir. Güzergahımızın yüzde 30'u ormanlık sahalara, yüzde 70'i özel mülkiyete ait araziler ve devlet tasarrufu altındaki taşınmazlar ile hazine parsellerinden geçmekte" şeklinde konuştu.
Kamulaştırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Süleyman Lala, "Özel mülkiyet taşınmazlarda bedeli kuruluşumuzca peşin ödemek kaydıyla vatandaşlardan rızasıyla alım yapılacak. Boru hattının geçtiği güzergahlardan BOTAŞ Genel Müdürlüğü irtifak hakkı kamulaştırması yapacak. Yani taşınmalarda herhangi bir ifraz işlemi yapılmayacak. Sadece sabit tesis alanlarımızın mülkiyet kamulaştırması yapılacaktır. Hattın geçtiği alanların üzerinde ağaç dikimi hariç yine vatandaşlarımız tarımını yapabilecek" dedi.