Atina yüksek faizli tahvil satışı ile 10 milyar avro peşinde

Yunanistan , Yüksek faizli tahvil satışı ile 2 hafta için 10 milyar avro gelir elde edip biraz olsun rahat nefes almak istiyor.

Atina yüksek faizli tahvil satışı ile 10 milyar avro peşinde
Yunanistan dünkü 1.6 milyar euroluk tahvil ihracında yüzde 5'e yakın yüksek faizleri sayesinde başarılı oldu. Asıl gelecek haftaki iki ihraç ve ay sonundaki ABD'de gerçekleştirilecek tahvili ihracı Yunanistan'ın geleceğine ışık tutacak. Atina önümüzdeki hafta 10 milyar euro gerekiyor.
Avrupa'dan Yunanistan'a verilecek maddi yardım paketi aylar sonra hiç olmadığı kadar netleşti ancak bu ne piyasayı, ne yatırımcıyı ne de ülkenin notunu kırmak için tetikte bekleyen kredi kuruluşlarını tatmin etti. Piyasalardaki kan kaybı devam etti, Avrupa yüzde 0,4'e yakın düştü, Asya'da yüzde 0,8'e yakın kayıplar yaşandı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, AB'nin yardım paketine verdiği son şeklin kredi notunu düşürme ihtimalini ortadan kaldırmadığını söyleyerek Fitch'den sonra olası bir not indirimi için sinyal verdi. Geçen cuma günü de Fitch ülkenin kredi notunu düşürmüştü. ABD'nin en büyük yatırım kuruluşu Pimco ise paketin tatmin edici olmadığını ve kendilerinin ihraç edilecek Yunan tahvillerine yatırım yapmayı düşünmediklerini söyledi. Pimco'nun açıklaması sonrası ise gözler Yunanistan'a önerilen yardım paketinin büyüklüğünün ortaya çıkmasının ardından yapılacak ilk tahvil satışına döndü. Satışın yüksek faiz sayesinde başarılı olması ise kafa karışıklığına neden oldu.

Yüksek faizle alıcı buldu
Yunanistan'ın dün gerçekleştirilen tahvil satışı başarılı oldu. Buna karşılık 6 ila 12 ay vadeli olarak ihraç ettiği hazine tahvillerine ancak yüksek faiz sunarak talep bulmayı başardı. 1.6 milyar euroluk satış hedefini yakalayan Yunanistan 6 aylık tahvilleri için yüzde 4,55, 12 aylık tahvilleri içinse yüzde 4,85 faiz önerdi. Oysaki Yunanistan en son hazine tahvili satışına çıktığı ocak ayında bu tahviller için sadece yüzde 1,38 ila yüzde 2,20 faiz vermişti. Kısacası tahvillere olan ilgi AB paketinin yatırımcıyı rahatlatmasından değil, yüksek faizi kaçırmak istemeyen kurt yatırımcıların atikliğinden kaynaklandı. Ancak ülkenin bu kadar yüksek faizle borçlanması bütçe açığını azaltmaya çalıştığı bir ortamda sürdürülebilir görünmüyor. Atina'nın bütçesine daha fazla yük bindirmemek için önümüzdeki ihraçlarda faizlerini hızla düşürmesi gerekiyor. Bu da AB'nin yardım paketine ilişkin belirsizlikler ortadan kalkmadığı sürece yatırımcının düşük faizli Yunan tahvillerine fazla ilgi göstermemesine neden olabilir. Dolayısıyla bu ay sonunda ABD'de gerçekleştirilecek olan tahvil satışına olabilecek ilgi için dünkü satışı referans almak doğru olmak zorunda.

İkinci test haftaya
Yunanistan'ın nisan ve mayıs aylarında yapacağı yüklü borç ödemeleri için yumurta artık kapıya dayanmış durumda. Bu ay ve nisan ayı Atina için kritik. Dolar tahvili ihracından önceki ikinci test ise haftaya yapılacak. Ülkenin 20 Nisan'da 8.2 milyar euroluk tahvil, 3 gün sonra ise 1.6 milyar euroluk hazine tahvili ödemesi yapması gerekecek. Atina itfası yaklaşan her iki borcu için de ödeme yapacak nakiti olduğunu öne sürüyor. Ancak bu ayı atlatsalar bile asıl zorluk mayısta. 19 Mayıs'ta da 8.5 milyar euroluk bir ödemenin daha yapılması gerekiyor, ki bu ödeme için Yunanistan'ın başarılı bir tahvil ihracı gerçekleştirip dış finansman sağlaması şart. Bu nedenle Yunanistan'ın önündeki asıl kritik mesele önümüzdeki günlerde çıkacağı tahvil ihraçlarının yeterli talep bulup bulamayacağı. Bu tahvillere yeterli ilgi olması Yunanistan'ı rahatlatır. Yatırımcı Yunan tahvili almaya cesaretlenmezse son dakikaya bırakılan AB yardım paketi devreye girer. Gözler ise ülkenin bu ay sonunda ABD'de kriz sonrası ilk kez ihraç edeceği dolara dayalı tahvillerde olacak. Atina'nın beklentisi ABD'lilere 5 ila 10 milyar dolarlık bir satış yapmak yönünde. Ancak ABD'nin en büyük yatırım fonu PIMCO'nun bile Yunan tahvili almayı düşünmediği bir dönemde diper ABD'li fonların tahvillere ne kadar ilgi göstereceği merak edilmekte.


EURO'DA YAŞANAN TOPARLANMA GEÇİCİ
Yunanistan'ın dünkü tahvil ihracında başarılı olması euronun dolar karşısında 1.3590 seviyesine toparlanmasını sağladı. Ancak euroya ilişkin beklentiler hiç de iç açıcı değil. Eurodaki kan kaybının süreceğini öngören uzmanlar önümüzdeki dönemde dolarda yükseliş bekliyor. Eurodaki düşüşten ötürü doların yeniden değerleneceğini ön gören döviz stratejistleri ise euronun dolar karşısında haziran sonuna kadar 1.3250'ye kadar düşeceğini, doların yen kaşrısında ise 95 yene kadar fırlayacağını tahmin ediyor. Dow Jones Newswires'ın anketine göre yıl sonunda euronun 1.2775'e kadar düşmesi ihtimali de var. 2011'in ilk çeyreğinin sonunda euronun 1,25'i bile görebileceği iddia ediliyor.