Erzurum'da Nenehatun Filmi İçin Motor Denildi

Erzurumlu tarihi kahraman Nenehatun'un hayatının anlatıldığı filmin çekimlerine Erzurum'un merkez Aziziye ilçesinde başlandı

Erzurumlu tarihi kahraman Nenehatun'un hayatının anlatıldığı filmin çekimlerine Erzurum'un merkez Aziziye ilçesinde başlandı. Filmde Zeki Alasya, Eşref Kolçak, Selehattin Taşdöğen, Nuri Alço, Levent Ülgen gibi tanınmış isimler de rol alacak.
1857 yılında Erzurum'da doğan Nenehatun 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında gösterdiği kahramanlıkla tarihe adını yazdırdı. 1877 yılında Ermeni çetelerinin 8 Kasım gecesi Aziziye Tabyaları'na girerek uykudaki Türk askerlerini kılıçtan geçirmeleri sonucu Erzurum'a gelen Rus ordusu hiçbir direnişle karşılaşmadan tabyaları ele geçirdi. Tabyaların Ruslar tarafından işgal edildiği haberlerinin Erzurum'da duyulması üzerine silahlanan halk Aziziye Tabyaları'na doğru harekete geçti. Silahı
olmayanlar da balta, orak ve tırpanlarını yanlarına aldılar. Düşmanın üzerine giden ve erkeği de cephede çarpışan Nene Hatun da vardı. Ağabeyi Hasan bir gün önce cepheden yaralı olarak gelmiş ve kollarında can vermişti . Nenehatun üç aylık bebeğini emzirdikten sonra, "Seni bana Allah verdi. Ben de O'na emanet ediyorum" diyerek vedalaştıktan sonra bir kaç saat önce ölen ağabeyinin tüfeğini alarak Ruslarla savaşmaya gitti.
Bu tarihi kahramanın hayatını beyaz perdeye aktarmak için Aziziye Belediyesi çalışma başlattı. Nenehatun'un hayatını anlatan filmin çekimleri için ilk sahnesi bugün Aziziye ilçesinde çekildi. Yönetmenliğini Avni Kütükoğlu'nun yaptığı film için Aziziye ilçesi yakınlarında bir köy inşa edilmeye başlandı. Filim oyuncularından Selehattin Taşdöğen, tarihi kahramanın hayatını gelecek nesillere aktarmak için bu filmi çektiklerini belirterek, "Ermenilerin iddia ettiği gibi ortada soykırım falan yok. Bir savaş
yaşanmıştır. Savaşta ölmek de var, öldürmek de. Biz gerçekleri göstermek için yola çıktık. Nenehatun'u kimin oynayacağı şimdilik belli değil" diye konuştu.
Nenehatun filminin ana sponsoru olan Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, böyle bir kahramanın hayatının yıllar önce beyaz perdeye aktarılması gerektiğini ifade ederek, "Bir-iki küçük çalışma yapıldı. Ancak bunlar yeterli değil. Biz gerçek Nenehatun'un hayatının herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.
29 Ekim'de vizyona girecek Nenehatun filmi için Zeki Alasya, Eşref Kolçak, Selehattin Taşdöğen, Nuri Alço, Levent Ülgen gibi ünlü isimlerin yanı sıra 40 oyuncu rol alacak.