Moskova'daki Metro Saldırısından Gürcistan'ın Sorumlu Tutulmasına Gürcü Yetkililerden Tepki

Rus emniyet kurumlarının Moskova metrosuna düzenlenen saldırının ardında Gürcistan Özel Güçlerinin olup olmadığını araştıracağının duyurulmasına Gürcü yetkililer tepki gösterdi.

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev'in yaptığı Moskova metrosuna düzenlenen saldırılarla Gürcistan'ın bağlantısı olabileceğine dair açıklama üzerine İHA'ya konuşan Gürcistan Bütünleşme Bakanı Temur Yakobashvili, düşmanlarının bölgesinde dahi olsa Gürcistanlı yetkililerin terörü her zaman kınadığını ve kınayacağını söyledi.
 
Rusya'nın başka ülkeleri suçlamak yerine saldırının arkasında kimlerin olduğunu araştırması gerektiğini söyleyen Yakobashvili, Gürcistan'ı suçlayanlarlagörüşmeye hazır olduklarını söyledi.
 
Kuzey Kafkasların sadece Rusya için değil Gürcistan için de sorun teşkil ettiğini belirten Yakobashvili, Patrushev'in yaptığı açıklamanın şaşırtıcı olmadığını söyledi. Yakobashvili önceleri Rusya'da olan her olayda Yahudilerin suçlandığını, şimdi ise her olaydan Gürcülerin sorumlu tutulmasının yaygınlaştığını söyledi. Patrushev'in Gürcistan, Dışişleri Bakanı Lavrov'un da Afganistan hakkındaki açıklamalarını karşılaştıran Yakobashvili, Lavrov'un Afganistan'ın Moskova'da terör saldırılarına hazırlık çalışmalarına dahil olabileceğini açıklamasını 'Afganistan'ı istikrarsızlığın merkezi olarak gösteren uluslararası bir açıklama' olarak nitelendirdi. Yakobashvili, Patrushev'in Gürcistan'ın Moskova patlamalarına dahil olabileceğini söylemesinin uluslararası nitelik taşımadığını, sadece Rus halkına Gürcülerin ne kadar tehlikeli, Saakaşvili'nin ise ne kadar kötü bir kişi olduğunu gösterme amaçlı olduğunu söyledi.
 
Tüm bunların arkasında Gürcistan karşıtlığının olduğunu belirten Yakobashvili, Rusya tarafından provokasyonları beklediklerini ve bu tür provokasyonlara oldukça hazır olduklarını söyledi. Kuzey Kafkaslarda her şeyin olabileceğine dikkat çeken Yakobashvili, birinci ve ikinci Çeçen savaşlarındaki durumun tekrarlanmasını istemediklerini söyledi. Rusya'nın Gürcistan'ı ve Gürcistan hükümetini terörle bağlantılı olmak yönünde suçlamasının ilk defa olmadığını vurgulayan Yakobashvili, Gürcistan'daki AB gözlemcilerinin bu suçlamaların yanlış olduğunu kanıtladığını ifade
etti.