Sağlık Bakanı Akdağ'dan Yargı Reformu Açıklaması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yargı iradesinin oluşturulmasında halkın iradesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, '1980 yılında düzenlenen darbe anayasasının yapısı halkın 2010 yılındaki yapısına uymuyor' dedi

Sağlık Bakanı Akdağ'dan Yargı Reformu Açıklaması
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yargı iradesinin oluşturulmasında halkın iradesinin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "1980 yılında düzenlenen darbe anayasasının yapısı halkın 2010 yılındaki yapısına uymuyor" dedi.

Bakan Akdağ, Hekimevi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Akdağ, Türkiye'de yargı konusunda halkın iradesinin olmadığını söyleyerek, "Türkiye'de yargı konusunda halkın iradesi bence hiçtir. Yüksek yargı kendisini seçen kapalı bir havuz oluşturmuştur. Bu tablonun değişmesi gerekir. Türk halkının demokratik olgunluğu, AB ve ABD halkının demokratik olgunluğundan daha ileridedir. Halk siyaseti yakından takip ediyor. Muhalefet diyor ki; halk götürülürse referandum olmazmış. 82 Anayasası'nı halk yapmadı mı, bu kadar densizlik gösterenler var. Türkiye'ye hangi iktidar gelirse gelsin bu yargı ile Türkiye'nin yol alması mümkün değil. Bunun sorumlusu sistemi düzeltmek gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Akdağ, sağlık sistemi performansının 3'e ayrıldığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sağlık göstergeleri nereye gidiyor. Ülkede fakirlerin sağlık hizmetleri açısından ne derecededir. Cebimizden sağlığa ne kadar para veriyoruz. Ayrıca vatandaş aldığı hizmetten ne kadar memnundur. Türkiye'de son 5 yıl içinde yaşam süresi diğer yıllara göre daha yükselmiştir. Kadınlarda 74, erkeklerde 71 yılı geçmiştir. Hedefimiz ortalama yıl rakamını 80'lere yükseltmektir. Sağlık Bakanlığı olarak aşı ile korunabilmekle kızamık hastalığını ülkesinden uzaklaştıran ilk AB ülkesi Türkiye'dir. 1 yılda 10
binden fazla tifo vakası görülüyordu. 2009 yılında sadece 200 tifo vakası görüldü. Sıtma hastalığında 10 bin civarında idi. Bu yıl 50'nin altında sıtma hastalığı görüldü."
Yargı iradesi üzerinde halkın iradesinin olmadığını da söyleyen Bakan Akdağ, "Türkiye'de yürütme ve yargıyı kuşatanların olduğu söyleniyor. 4 yıldan 4 yıla yasama organını teşkil eden kişiler kolayca değişebiliyor. Yasama ile birlikte yürütme de değişiyor. Yargı üzerinde halkın iradesinin en küçük yansıması var mı?" diye konuştu.

''ELAZIĞ DEPREMİNDE SAĞLIK SORUNU OLMADI'

Sağlık Bakanı Akdağ, Elazığ'ın Kovancılar köyünde meydana gelen deprem nedeniyle bakanlığın olaya anında müdahale ettiğini söyledi. Akdağ, "Elazığ'da yaşanan deprem nedeniyle köyleri ziyaret ettik. Köylerde sağlık kurtarma ekipleri süper bir çalışma yaptılar. Enkazlar elden geçirilmiş, yaralılar hızlı şekilde hastanelere ulaştırıldı. 40 ambulans hizmet verdi. Şu anda 35 yaralı var, hastanelerde hayati tehlikesi olan yok. Hastanemizde yaşlı, kalp krizi geçiren bir teyzemiz var. Kalbi durmuştu, tekrar
canlandırdık. Ağır yaralı şu an itibari ile yok" dedi.

Bir gazetecinin, 'Domuz gribi salgını ne durumda?' şeklindeki sorusuna ise Bakan Akdağ, "Hastalık başladığından bu yana 43 milyon doz aşı siparişi verdik. Vatandaşların diğer ülkelerde olduğu gibi aşılanma eğilimi az olduğu için satın almadık. 2-3 milyon doz aşıyı stoklarımızda tutmayı düşünüyoruz. Yeni bir dalga gelir diye bekliyoruz. Aşılanma nedeniyle az sayıda ölüm gerçekleşti" yanıtını verdi.

'CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava nasıl bir süreçte işler?' yönündeki soru üzerine Bakan Akdağ, şunları söyledi:
"CHP ve Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açtığı davaya hiç şaşırmıyorum. Onlar halk ve sandıktan korkuyorlar. CHP yargı yoluyla hareket ediyor. CHP yargıdan medet uman bir parti. CHP tarihi bir parti olmasına rağmen yargı yerine halka dönmelidir. CHP neden halktan korkar."

"EŞCİNSELLİK ZOR BİR ŞEYDİR"

Bakan Akdağ, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın 'Eşcinsellik bir hastalıktır' yönündeki açıklamalarına da değindi. Akdağ, Türkiye'de eşcinselliğin zor bir şey olduğunu belirterek, eşcinselliğin birçok ülkede ayrımcılık olduğunu, Türk insanlarının karşısına zorluk çıkardığını kaydetti. Eşcinselliği ayıran bir takım unsurların açık olduğunu söyleyen Bakan Akdağ, "Eşcinsel evlilikler yapılabileceği bazı hususları okudum. Bunları kişisel özgürlüklere bırakmak gerekir. Cinsel eğitimler için çocuklara
gerekenleri yapmalıyız. En sağlıklı cinsel yaşamın kadın ve erkek şeklinde olduğu açıktır" diye konuştu.