Odtü Mimarlık Bölümü Yüksek Lisans Ögrencilerinin Gaziantep İlgisi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan heyet, Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere Gaziantep'e geldiler

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan heyet, Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere Gaziantep'e geldiler.
Tarihi dokunun korunmasına yönelik restorasyon projeleri için Gaziantep'e gelen heyete Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey meclis salonunda kısa bir sunum yaptı. Tarihi projelerin onarımının çok yüksek maliyetle gerçekleştiğini belirten Başkan Güzelbey, "Tarihi eserlerimizin korunmasına yönelik yaptığımız çalışmaların daha başında Türkiye'de bir ilk gerçekleştirerek Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları'nı (KUDEB) kurduk. Planlı, programlı projelerle geçmişimize sahip çıkma adına yaptığımız
çalışmalar Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'de takdir ile karşılanmaktadır" dedi.
Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz, tarihi eserlerimizi günümüze kazandırmaya yönelik çalışmalar başta olmak üzere hazırladığımız projeleri Mimarlar Odası başta olmak üzere, muhakkak işin ehli olan sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunarak gerçekleştiriyoruz. Maalesef biz şehrimizi yaparak değil yıkarak güzelleştirmek zorundayız. Sonuç itibariyle yaptığımız projeler bugün ortada. Son dönemde Gaziantep'e gelen ziyaretçiler büyük bir değişimin olduğunu görüyorlar ve bu projelerin nasıl gerçekleştirdiğimizi soruyorlar.
Maliyetlerin yüksek olması bizleri yaptığımız projelerden geri çevirmedi. Dersimize iyi çalışarak AB fonlarından yararlanmasını iyi bildik, tabi ki bu da sağlam ve donanımlı bir ekip ile çalışmakla oluyor."
Başkan Güzelbey, heyete 6 yıldır Gaziantep'e kazandırılan tarihi projelerle ilgili bilgiler vererek, ODTÜ Mimarlık Fakültesi ile yapılacak ortak projelere daima destek vereceklerini söyledi.
Heyet adına söz alan ODTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Nimet Özgönül de, Gaziantep'e kazandırılan projelerden etkilendiklerini belirterek, "Gaziantep'in 6-7 yıl öncesini bilen biri olarak gelişmiş bir şehir ile karşılaştım. Gelinen noktada olumlu ve başarılı projelere imza atılmış. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin her şeyden önce planlı ve programlı çalışması ile tarihe verilen önemli katkılarını görüyoruz. Ekip çalışmasından doğan başarılı projeler bugün kendini gösteriyor. Kendi yerel halkının kendi
değerlerine sahip çıkması çok güzel bir yaklaşım. Bu değerleri Gaziantep'in de sahiplenmesi örnek bir durum. Aynı zamanda örnek yönetici profili ile karşılaştık. Bize gösterilen ilgiye ve misafirperverliğe çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.