Muhasebecilerden 'Naylon Fatura' Konulu Seminer

Türkiye'de önemli oranda kayıt dışı ekonominin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Şükrü Kızılot, göstergelere göre toplanan gelirlerin yarısına yakınının kaçak olduğunu belirtti.

Muhasebecilerden 'Naylon Fatura' Konulu Seminer
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) tarafından 'Muhasebe Haftası' etkinlikleri kapsamında BUTTİM Konferans Salonu'nda 'Kaçakçılık suçları ve naylon fatura ihtilafları' konulu seminer düzenlendi. Meslek mensuplarının ilgi gösterdiği seminerde konuşan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, Türkiye'nin en önemli sıkıntılarının başında kayıt dışı ekonomi ile istihdamın geldiğini ifade etti. Kayıt dışının başka bir boyutunun da kaçakçılık olduğunu dile getiren Kızılot, kaçak işlemlerden dolayı ciddi anlamda vergi kaybı olduğunu kaydetti. Devletin kamu hizmetlerini yapılabilmesi için gelir vergisine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kızılot, vergi gelirlerini toplayabilmek için vergi kayıp ve kaçağın önlenmesi gerektiğini belirtti. İhracatla ilgili KDV iadeleri incelendiğinde 3'te birinin gerçek dışı olduğunun görüleceğini anlatan Kızılot, "Bu da özellikle naylon fatura alınması şeklinde oluyor. İhracat rakamlarımız ilan edilen tutarlar kadar değil. Bir kısmı hayali ihracat. Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının tespitlerini göz önüne aldığımızda 102 milyar doların bir kısmının hayali olduğunun sonucuna ulaşıyoruz" dedi.
Türkiye'deki kayıt dışı oranlarının zaman zaman açıklandığını da vurgulayan Kızılot, "Türkiye'de yaklaşık yüzde 50 civarında kayıt dışı ekonomi var. Yüzde 47 oranında da kayıt dışı istihdam bulunuyor. Kayıt dışı ekonomideki göstergelere göre toplanan gelirlerin yarısına yakınının kaçak olduğu söylenebilir" diye konuştu.