İlkbahar Dönemi Şap Aşılaması Kampanyası Başladı

Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından şap aşılamasının ilkbahar dönemi start aldı. Aşılama kapsamında 55 bin hayvanın aşılanması hedefleniyor.

Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Tarım Bakanlığının 2010 yılı Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Programı gereği şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik ülke genelinde, 01 Mart 2010 ile 30 Nisan 2010 tarihlerini kapsayan tüm sığır, manda ve ilk defa olmak üzere koyun ve keçi varlığına uygulanmak üzere yoğun bir aşılama kampanyasının düzenlendiği bildirildi. Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "Şap Aşısı tatbik edilen hayvanları maksimum 6 ay süre ile korumakta, kabul edilebilir bir bağışıklık elde edilebilmesi için korunması planlanan hayvan varlığının 6 ayda bir sistemli bir şekilde aşılanması gerekmektedir. Yani 6 ayda bir olmak üzere sistemli ve periyodik olarak aşılanmayan hayvanlarda yeterli ve koruyucu düzeyde bir koruma sağlanamamakta tüm emekler boşa gitmektedir. Bilindiği gibi Şap Hastalığı virüsü birçok farklı tipi bulunan bir virüstür. Bu bakımdan kullanılacak aşı en son teknolojiyle üretilmiş, ülkemizde şu an için tespit edilen bütün tipleri kapsayan ikili karma aşıdır. Ancak gerçek manada koruyucu bir bağışıklığın elde edilebilmesi açısından hayvan varlığının en az yüzde 90' ının aşılanması gerekmektedir. Dolayısıyla aşı kullanım kılavuzu gereği 2 aylıktan itibaren bütün sığır varlığının gebelik durumu ne olursa olsun aşılanması gerekmektedir. Hayvan varlığının yüzde 90'ının altında yapılacak aşılamanın bir anlamı olmayacaktır. Bu yıl tatbik edilecek aşı yeni teknolojiyle üretilmiş ve bilinen yan etkileri (tatbik yerinde şişme, süt azalması) oldukça azaltılmıştır. Bu nedenle gebelere de rahatlıkla yapılmaktadır. Yani aşılanacak hayvan dikkatlice tutulup korkutulmazsa yavru atma görülmesi söz konusu değildir. Ayrıca bu tür kampanya aşılamalarında hayvan sahiplerinin aşılamayı yaptırması, görevli personele gerek yetiştiricilerce gerekse muhtar ve ihtiyar heyetince bizzat refakat ederek her türlü kolaylığın sağlanması 3285 Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa göre mecburidir. Aşılamayı yaptırmayanlar, görevli personele mukavemet gösterenler tüm çalışmayı olumsuz etkileyeceği sürü bağışıklığının elde edilmesini engelleyeceği için adı geçen kanun hükümleri doğrultusunda hayvan sayısı ne olursa olsun bin 145 lira İdari Para Cezası ile cezalandırılacaktır. Ayrıca aşısız hayvanların her türlü nakli yasak olup, kurumumuzca sevk raporu verilmeyecektir. Hayvan teşviklerinden faydalanılabilmesi için bu aşının yapılmış olması gerekmektedir. Önceki yıllarda hayvan başına bin 750 lira ücret karşılığı tatbik edilen şap aşısı 2010 yılında da Avrupa Birliğince karşılandığı için yetiştiricilerden sadece 40 kuruş uygulama ücreti alınmaktadır. Köylerde yapılacak aşılama tarihi ile ilgili olarak en az bir gün önce telefonla muhtarlık kanalıyla haber ve bilgi verilmektedir" dedi.
Bartın Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, "Bu aşılama kampanyası sonucunda Bartın'da 55 bin 975 baş olan sığır ve manda mevcudumuzun yüzde 90'ına denk gelen 50 bin 377 başını, 4 bin 698 baş olan koyun ve keçi mevcudunun yine en az yüzde 90'ını yani 4 bin 228 başını aşılama arzusundayız. Geçmiş aşılama kampanyalarında bunu gerçekleştirdik. Bu sayede de şap hastalığı son yıllarda hiç salgın yapamadı. Bu istikrarı devam ettirebilmek, kazanımlarımızı ve emeklerimizi heba etmemek için başta muhtarlarımız ve yetiştiricilerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz" dedi.