'Yeni Türk Dış Politikası' Konulu Konferans

Gaziantep'te 'Yeni Türk Dış Politikası' konulu konferans düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Ekonomi Topluluğu tarafından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda, "Yeni Türk Dış Politikası" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doç. Dr. Vedat Gürbüz, dış politikanın değişimlerden oluştuğunu belirterek, sadece ideolojiyle ya da siyasi amaçlarla belirlenemeyeceğini ifade etti. Diplomasiye ve dış politikaya ayrıcalık vermemiz gerektiğini söyleyen Gürbüz, dış politikanın farklı
dinamiklerden meydana geldiğini kaydetti. Dış politika ve diplomasinin devletlerin dünya üzerindeki var olma nedenlerinin o devletler için, çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Gürbüz, Türkiye'nin dünyayı, kendi politik önceliklerini ön plana alacak şekilde değiştirmesi gerektiğini söyledi. Gürbüz, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti kurulduğu zaman milli bir kültür oluşturularak, milli bir devlet meydana getirildi. Devletimiz ne kadar önemli adımlar atarsa atsın, bunlar hep dünyanın politikasıyla yakından ilgilidir. Küreselleşme de tek merkezlilik ortadan kalkmıştır. Artık hiç bir devlet kendi başına hareket edemiyor. Çünkü küreselleşme dediğimiz faktörde birden fazla aktör yer alıyor. 2000'li yıllardan sonra Araplar Türkleri keşfetti. Türkiye'yi tüm dünyanın takip etmesi gerek. Çünkü artık Türkiyesiz
sorunlar çözülmüyor. Eğer Ortadoğu ile ilgili bir karar alınacaksa mutlaka Türkiye'nin de fikri alınmalıdır. Türkiye'yi önemli kılan Cumhuriyet ve Osmanlı Devleti'nden kalan siyasi değerlerdir. Türkiye batılı değerlerle kurulmuş bir ülke olabilir. Ama batı, eski batı değil. Dönem her zaman değişiyor. Türkiye de eski Türkiye değil. Bu nedenle batının geriye gidişi söz konusudur. Türkiye kuvvetli bir bilgi toplumu oluşturup, batı toplumunun eksikliklerini gidererek, yeni değerler üretecektir."
Konferansın sonunda konuşmacı Doç. Dr. Vedat Gürbüz'e Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ağır tarafından hediye takdim edildi.