Din Adamları Her Türlü Terör Ve Cinayete Karşı Birlikte Durma Kararı Aldı

Dünyanın dört bir yanından tanınmış Müslüman din adamlarının katılımıyla İngiltere merkezli Küresel Yenilik ve Rehberlik Merkezi (GCRG) ile Canopus Consulting düşünce kuruluşlarının Mardin'de düzenlediği "Barış Diyarı Mardin" konferansında terörist grupların eylemlerinin cihad değil, keyfi cinayetler olduğu bildirildi.

Din Adamları Her Türlü Terör Ve Cinayete Karşı Birlikte Durma Kararı Aldı
  Dü ; nyanın dö ; rt bir yanından tanınmış Mü ; slü ; man din adamlarının katılımıyla İngiltere merkezli Kü ; resel Yenilik ve Rehberlik Merkezi ( GCRG ) ile Canopus Consulting dü ; şü ; nce kuruluşlarının Mardin ' de dü ; zenlediği ' Barış Diyarı Mardin ' konferansında terö ; rist grupların eylemlerinin cihad değil , keyfi cinayetler olduğu bildirildi .

Global Centre for RenewalGuidance ( GCRG ) ile Canopus Danışmanlık tarafından 27-28 Mart tarihlerinde Mardin Artuklu Ü ; niversitesi ' nde dü ; zenlenen zirvede terö ; r eylemlerinin dini gerekç ; elere dayandırılması reddedildi . Bu tü ; r eylemleri kınamak iç ; in İslam dü ; nyasından dü ; nya ç ; apında tanınmış bir grup din adamının , ilahiyatç ; ının ve akademisyenin bir araya geldiği tarihi zirve sona erdi .

Moğol istilası altındaki Mardinlilerin isteği ü ; zerine , İslam dü ; nyasının ö ; nde gelen din adamlarından İbn-i Teymiyye tarafından 1300 ' lü ; yılların başında verilen ve Mü ; slü ; manları , işgalcilere karşı savaşmaya ç ; ağıran ' Cihat Fetvası ' 700 yıl sonra ortaya ç ; ıktığı Mardin ' de , barışç ; ıl bir dile ç ; evrildi . Artuklu Ü ; niversitesi ' nin ev sahipliğini yaptığı , GCRG ile Canopus Consulting dü ; şü ; nce kuruluşlarının orgenize ettiği iki gü ; nlü ; k ' Barış Diyarı Mardin ' başlığını taşıyan konferans sonunda sonuç ; bildirgesi yayınlandı .
Sonuç ; bildirgesinde terö ; re karşı birlikte durma kararı alındı .

GCRG editorü ; Şeyh Abdullah Bin Beyyeh tarafından aç ; ıklananan sonuç ; bildirgesinde şu ifadelere yer verildi :
' Bildiri , Suudi Arabistan , Tü ; rkiye , Yemen , Hindistan , Senegal , Kuveyt , Bosna , İran , Fas , Moritanya ve Endonezya ' nın da dahil olduğu ü ; lkelerden ve geniş bir yelpazedeki İslami dü ; şü ; nce okullarından gelen alim ve ilahiyatç ; ının tecrü ; be ve uzlaşısına dayanmaktadır . Terö ; rist grupların eylemlerinin cihad değil , keyfi cinayetler olduğunu ö ; ne sü ; rmektedir . Mardin fetvasının yanlış yorumlandığını ve terö ; rizm veya şiddeti haklı ç ; ıkarmak iç ; in hiç ; bir şekilde kullanılamayacağını ö ; ne sü ; rmektedir . Bü ; tü ; n Mü ; slü ; manlara , İslamiyet ' in getirdiği en yü ; ksek hukuki ve etik standartlara uygun yaşamaları ç ; ağrısında bulunmaktadır . İslamiyetin ayrım gö ; zetmeksizin adam ö ; ldü ; rme ve cinayeti kati biç ; imde yasakladığı aç ; ıktır . Terö ; ristlerin , yanlış eylemleriyle İslamiyet adına kendi inanç ; larını yok ettikleri ve İslamiyet ' in ve Mü ; slü ; manların itibarını dü ; nyanın nezdinde sarstıkları aç ; ıktır . '

Beyyeh bildirinin devamında , ' Bu tarihi ve ö ; nemli zirve bize şunu gö ; stermiştir : ' İbn Teymiyye ve ö ; zellikle de Mardin fetvası terö ; rizme gerekç ; e olarak kullanılamaz . Bu zirve , İbn Teymiyye ' nin bö ; yle bir tutum sergilemeyeceğini ve de ana akım İslami yaklaşımlarının buna izin veremeyeceğini ortaya koymuştur . Bu zirve , İslamiyet iç ; inde farklı kanaatlerden gelen ilahiyatç ; ı ve alimleri bir araya getirerek şu gö ; rü ; şte birleşmesini sağlamıştır : İslamiyet terö ; rizmi ve ayrım gö ; zetmeksizin cinayet işlenmesini kınamaktadır ' dedi .