Karadutun Kanser Tedavisine Yardımcı Olduğu İddiasıyla Girdiği Yarışmadan Birinci Çıktı

TÜBİTAK-BİDEB tarafından 1968 yılından beri düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması'nda Biyoloji dalında bölge birincisinin Gümüşhane Türk Telekom Fen Lisesi öğrencisi Emir Furkan Doğru'nun (17) olması Gümüşhane'de sevinçle karşılandı.

Karadutun Kanser Tedavisine Yardımcı Olduğu İddiasıyla Girdiği Yarışmadan Birinci Çıktı
Gümüşhane tarihinde ilk kez böyle bir yarışmada birincilik kazanan 17 yaşındaki Doğru'ya tebrik yağarken, proje için çeşitli üniversitelerden "Birlikte çalışalım" önerisinin geldiği öğrenildi. Ardahan, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Rize ve Trabzon illerinden oluşan grupta, 12 biyoloji projesi arasından "Gümüşhane yöresinde yetişen Karadut'un HPLC yöntemiyle Resveratrol miktarının bulunması" konulu proje ile birinci olan Emir Furkan Doğru, bundan sonraki süreçte Ankara'da ki ülke seçmelerine katılmaya hak kazandı.

Küçükken anneannesinin "Karadut kansere iyi geliyor" telkinlerinin aklından hiç gitmediğini ve projenin çıkış noktasını anneannesine borçlu olduğunu söyleyen Doğru, "Erzurum'da 3 gün boyunca projelerimizi sergiledik ve amfide birçok uzman ve akademisyenin bulunduğu ortamda projelerimizi savunduk. Yapılan değerlendirmede bizim projemizin birinci olması beni çok sevindirdi. Küçüklüğümde anneannem kansere karşı karadutun iyi geldiğini söylerdi. Bende bu proje yarışmasına katılmak için anneannemin bu sözünü
araştırdım. Türkiye'de yaptığım tez ve diğer araştırmalarda Karadut'la ilgili çok fazla bilgiye rastlayamadım. İngiltere ve Amerika'daki kaynakları araştırdığımda Karadut'un içindeki resveratrol hormonundan bahsettiklerini fakat miktar belirtmediklerini fark ettim ve bu konuya yöneldim. Çeşitli yaptığımız tahlil ve araştırmaların ardından özellikle Gümüşhane yöresinde yetişen Karadutta çok fazla miktarda Resveratrol hormonu olduğunu keşfettik" dedi.

Final yarışmasında dereceye giren öğrenciye ve öğretmenine 3 bin TL para ödülü ve öğrencilere ÖSS'ye girdikleri yıl bir kereye mahsus olmak üzere yarışmada aldığı derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacak. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nun Doğru'yu başarısı nedeniyle Pazartesi günü makamında kabul edeceği öğrenildi.