Kent Konseyleri Kapasite Geliştirme Ve Eğitim Toplantısı

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 14 ilin kent konseyleri temsilcilerinin bir araya geldiği Kent Konseyleri Kapasite Geliştirme ve Eğitim Toplantısı Van'da başladı.

Kent Konseyleri Kapasite Geliştirme Ve Eğitim Toplantısı
Büyük Urartu Oteli'nde düzenlenen ve iki gün sürecek olan toplantının açılış konuşmasını yapan Van Kent Konseyi Başkanı Necdet Takva, kurumsallaşmış ya da kurumsallaşmamış kent konseylerinin temsilcilerinin Van'da bir araya gelmesini önemli bir açılımın olacağını düşündüğünü belirtti. Toplantıya 14 ilin temsilcilerinin davet edildiğini ifade eden Takva "Bu toplantıyı Habitat İçin Gençlik Derneği ve Türkiye Yerel Gündem 21 Ulusal Koordinatörlüğü gerçekleştiriyor. Bugün burada Yerel Gündem 21'in nasıl gelişeceği ve bundan sonraki süreçte kent konseyleri içerisinde nasıl yer bulabileceği ile bir sunum yapılacak. Biz de yeni bir kent konseyi olmamız hasebiyle bu toplantıya büyük bir ilgi gösteriyoruz. Bu toplantıyı düzenleyen ve çok deneyimli olan arkadaşlarımızın bilgilerinden faydalanacağız. Umuyorum bu toplantının devamında da ilimiz bölgenin en azından kent konseyleri açısından çekim yapabilecek bir takım çalışmalar ve aktiviteler gerçekleştirecek" dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan, Yerel Günden 21 Genel Koordinatörü Sadun Emrealp, Türkiye'deki kent konseyleri çok önemli bir yasa maddesi olarak 2005 yılında çıkarılan Belediye Kanunu'nun 76. maddesi ile yaşantıya girdiğini söyledi. Bununla ilgili olarak ta 2006 yılında Kent Konseyi Yönetmeliği'nin çıkartıldığını ifade eden Emrealp, "Bu yönetmelikte, özellikle kent konseyini kurmuş olan kentlerimizin çeşitli önerileniyle çeşitli değişiklikler yapıldı. 2009 yılında da yeni yönetmelik yayınlandı. Hem yerel seçimlerde değişen yerel yöneticilerimizi bilgilendirmek hem de yeni kent konseyi dışında kendi konsey uygulamalarını Türkiye'de geliştirmek, zenginleştirmek için bizlerde Türkiye'de önemli bir programının ortakları olarak bir çalışma destek programı başlattık. İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı temsilciliğimiz ve bizler de Türkiye'de önemli bir programın koordinasyonu olarak bölgesel bazda kent konseyini kurmuş olan ya da kurma aşamasında olan kentlere ve büyük ilçeleri davet ederek elimizden geldiği kadar bilgilendirmek ve bu konudaki bilgi paylaşımını masanın üzerine yatırıp sorunlarımıza cevap vermeye çalışıyoruz" dedi.
Bölgesel toplantılarının dördüncüsünü Van'da düzenlediğini ifade eden Emrealp, "Toplantılarımızın diğer üçünü ise daha önceden, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde düzenledik. Van merkez olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki hem il merkezlerinden hem de büyük ilçelerden kent konseylerinin çeşitli temsilcileri davet edildi. Hem bu deneyimleri paylaşarak hem de kent konseyleri uygulamaları konusundaki sorunları birlikte ele alabilmek ve mümkünse bunlara cevaplar bulmak üzere 2 günlük bir toplantı düzenledik" şeklinde konuştu.
Programda, daha sonra Yerel Günden 21 Genel Koordinatörü Sadun Emrealp, 'Kent konseylerinin hukuksal yapısı ve yerel yönetimindeki rolü'nün yer aldığı slayt gösterimi eşliğinde bir sunum gerçekleştirdi. Verilen 10 dakikalık aradan sonra, 'Kent konseylerine kapasite geliştirme ve eğitim desteği' ile 'Kent konseyleri kapsamında kadın ve gençlik meclisleri ve web portalı bilgilendirme oturumunun' yer aldığı sunumlara geçildi.