Yunanistan'da milletvekilleri ülke borcu için 2 milyon Euro bağışlıyor

Yüksek borcu nedeniyle çalkantılı günler geçiren Yunanistan'da milletvekilleri maaşlarını bağışlıyor. Milli seferberlik hissi uyandıran kampanyayı Parlamento Başkanı Filippos Peçalnikos başlattı. Vekiller devlete maaşlarının 2 bin 800 Euro'luk kısmını bağışlayacak. Vekillerden gelecek bağış 2 milyon Euro'ya çıkacak.

Yunanistan'da milletvekilleri ülke borcu için 2 milyon Euro bağışlıyor
“AVRUPA Birliği (AB) mi kurtaracak, IMF mi, yoksa ikisi birden mi” tartışmaları hâlâ süren Yunanistan’da ‘milli seferberlik’ havası veren bir kampanya başladı. Ülkenin çalkalanmasına neden olan yüksek borçlarını azaltmak için milletvekilleri, bu ayki maaşlarından 2 bin 800’er Euro kesilerek devlete bağışlanmasına karar verdi. Parlamento Başkanı Filippos Peçalnikos’un başlattığı ‘devlet borcun kapanması için destek kampanyası’na Yunan milletvekilleri 2 milyon Euro bağışlamış olacak. Yunan vekillerin dışında Yunanistan’ın Avrupa parlamenterleri de kampanyaya destek veriyor.

29 yıldır AB üyesi olan Yunanistan için perşembe günü başlayacak AB zirvezi kritik öneme sahip. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in aksi çıkışına rağmen, Atina, “Yunanistan’a destek” seslerinin yükseldiği AB’den umutlu. Yorgo Papandreu Hükümeti AB dışında bir çözüm beklemediğini açıkladı. AB’de Yunanistan’a yardımı destekleyen ülkeler çoğalınca IMF ikinci plana bırakıldı. Hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis IMF’ye başvurma ihtimalinin ‘teorik’ olarak bulunduğunu belirterek, “İlk seçeneğimiz AB’dir” dedi. Öte yandan Maliye Bakan Yardımcısı Sahinidis bu yıl toplam 54 milyar Euro borçlanacaklarını, bugüne kadar 15 milyar Euro’yu bulduklarını, nisan sonuna kadar yeniden borçlanmama ihtimalinin bile açık olduğunu söyledi.
Papandreu, Yunanistan’ın Euro kuşağından çıkmasını öngören senaryoların hayal ürünü ve gülünç olduğunu söyledi. Yunanistan’ın AB’den para değil siyasi destek istediğini vurgulayan Papandreu, “Kendi gücümüzle başaracağız. Bütçe açığı, uluslararası durum ve güvenilmezliğin, ülkenin kolay bir şekilde günah keçisi olmasına yol açıyor” dedi. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu ise, ülkenin bütçe açığı sorununa AB çerçevesinde bir çözüm istediklerini belirtti.

Papandreu: Krizdeyiz diye dış politikadan taviz vermeyiz

YUNAN basınında çıkan Türk savaş uçaklarının Eşek Adası üzerinde Yunan helikopterlerini taciz ettiği haberleri üzerine Başbakan Yorgo Papandreu, “Türkiye’de olup bitenleri ve aleyhimizde muhtemel bir provokasyon olasılığını sürekli takip ediyoruz. Sınırlarımızı ve egemenlik haklarımızı en iyi şekilde koruduğumuza emin olun” dedi. Papandreu, ekonomik krizin kesinlikle Yunanistan’ın dış politikasında sözgelimi bir ada üzerinde taviz vereceği anlamına gelmediğini, bu tip önyargıları aşma zamanı olduğunu söyledi.

Merkel: Yardımı konuşmaya gerek yok

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği Zirvesi’nde acil yardımı konuşmaya ihtiyaç olmadığını, çünkü Yunanistan’ın para istemediğini söyledi. Merkel, “Yunanistan’ın borç ödeme aczine düşmesi durumunda, yardım sadece son çare olarak görülebilir. Ancak şu an bu durumda değil” dedi. Gereken şeyin sıkı bir düzen olduğunun altını çizen Merkel, “Avrupa’nın güçlü olması için istikrarlı para birimine ihtiyaç var. IMF’nin de dahil olacağı bir çözüm daha sonra tartışılabilecek bir şey” ifadesini kullandı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek ise sorumluluk olmadan birlik olunamayacağını, Yunanistan’dan da aynısının talep edilmesi gerektiğini belirtti.

Almanya’nın krizden kâr sağladığı doğru değil

ALMANYA Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Yunanistan Başbakan Yardımcısı’nın Almanya’nın ihracatçılarının ve bankalarının krizden yarar sağladıkları iddialarını reddetti. Westerwelle, bunun yerine Atina’nın borç sorununa odaklanarak bu ülkenin bütçe kısıntısı planını uygulaması gerektiğini belirtti. Bakan şöyle konuştu, “Bizim güçlü Euro’dan çıkarımız var. Avrupa’da birlikteliği yalnızca istemiyoruz aynı zamanda destekliyoruz da. Muhtemel bir yardımın, Yunanistan hükümetinin reformları uygulama kararlılığına zarar vermesinden endişe duyuyorum. Zaten Yunanistan da henüz bir yardım talebinde bulunmadı.”

Trichet arka çıkmadı

AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet de, Atina’ya, hükümetin istediği düşük faizli kredi verilmesine karşı çıktı. Trichet dün Brüksel de yaptığı konuşmada, Yunanistan’a olası bir yardımda sübvansiyon veya taviz anlamına gelecek bir unsur bulunmaması gerektiğini söyledi.

AB’nin destek vermemesi akla hayale sığmaz olur

YUNANİSTAN Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, Atina’nın Yunanistan’ın ekonomik sorununun AB çerçevesinde çözümünden yana olduğunu, “AB’nin destek vermemesinin akla hayale sığmaz bir gelişme olacağını” söyledi. Petalotis, düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan’ın bütçe açığının kapatılması için, AB’nin tutumu ve IMF’ye başvuruda bulunulması olasılığına değindi.

Alışveriş için Bulgaristan’a akın

YUNANİSTAN’ın Kılkış ve Serez şehirleri sakinleri günlük alışverişlerini fiyatların neredeyse yüzde 50 ucuz olduğu Bulgaristan’da yapmaya başladılar. Kılkış ve Serez sakinleri 60 kilo mesafedeki Bulgaristan’a giderek marketten Yunan ürünlerini bile yarı fiyata alıyorlar.