Türkler 'kara kıta'nın çehresini değiştiriyor

Hükümet, Afrika ile ilişkileri geliştirmek için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Kamerun ve Kongo'yu ziyaret eden Bakan Ergün, Afrika'nın zengin yeraltı kaynaklarının Türklere açılacağını belirtti. Ergün, inşaat, turizm ve enerji gibi dev ihalelerin Türk müteahhitleri beklediğini de söyledi.

Türkler 'kara kıta'nın çehresini değiştiriyor
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun'a giden Sanayi Bakanı Ergün, her iki ülkede de önemli temaslarda bulundu. Ergün, gezinin ekonomik boyutu konusunda açıklamada bulundu. Ergün, Kamerun ve Kongo ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanması için geri sayımın başladığını belirterek, 'STA'ların yanı sıra yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması ile çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmaları bu yıl imzalanacak. Böylece yatırımcıların önü açılacak' dedi.

SIRA GÜNEY AMERİKA'DA

Afrika ülkeleriyle işbirliği yapılacak çok alan olduğunu aktaran Ergün, 'Kamerun'da tekstil, çimento, mobilya ve seramik ile ilgili tesisler Türk yatırımcılar tarafından kurulabilir. Kamerun, petrol, ahşap ve kakao dışındaki tüm ürünleri ithal eden bir ülke. Türk yatırımcıların kuracağı bu tesisler hem Kamerun'un ihtiyacını karşılayacak hem de buradan diğer ülkelere mal satma imkanı olacak. Başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika ülkeleri gibi üçüncü ülkelere mal satabiliriz. Kamerun, Güney Amerika ülkelerine açılmamız için bizim için üs olacak' dedi.
Ergün, Kamerun'un, ülkesindeki zengin petrol ve maden kaynaklarını Türk yatırımcılara açmak istediğini belirterek, 'Biz de buna yardımcı olacağız' dedi. Ergün, Kamerun ve Kongo ile dış ticaret hacminin de katlanarak büyüyeceğini aktararak, 'Kamerun'la 71 milyon dolar olan dış ticaret hacmini 200 milyon dolara, Kongo ile 20 milyon dolar olan dış ticaret hacmini de 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz' diye konuştu.
Her iki ülkede yaptıkları görüşmelerde de önemli yatırım teklifleri geldiğini kaydeden Ergün, 'Yatırım teklifleri ağırlıklı olarak inşaat, altyapı ve enerji sektörlerinde yoğunlaştı. Kamerun Başbakan Yardımcısı Jean Nkuete'yle yaptığımız görüşmede Yaounde Havalimanı'nın inşaatı, bir sosyal konut projesi ve 300 yataklı bir 5 yıldızlı otelin yapım işi gündeme geldi. Kongo'da ise havaalanlarının modernleştirilmesi, konut projeleri ve enerji yatırımlarında ortaklık teklifleri geldi. Afrika ülkeleri, Türk işadamlarının aracılığıyla Avrupa'ya, Asya'ya, Amerika'ya ve
Ortadoğu'ya açılmış olacak' dedi.

KAMERUN'UN KOBİ'LERİNE DESTEK

Sanayİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kamerun'daki küçük işletmelere de destek olacaklarını belirterek, 'KOSGEB aracılığıyla Kamerunlu KOBİ'lere yönelik eğitim çalışmaları düzenleyeceğiz. KOBİ'lerin ihracata nasıl yönelebilebilecekleri, dış pazarlara nasıl açılacakları ve nasıl ortaklıklar kuracağı konusunda çalışma yapacağız' diye konuştu.