Seçim sonuçları üzerine yeniden sayım tartışması yapılıyor

Kuzey Irak'taki Özerk Yönetim lideri Mesud Barzani, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim sürecindeki çalışmalarını destekledi. Buna karşılık İçişleri Bakanı Cevad Bolani liderliğindeki Irak'ın Birliği İttifakı, sayımların yenilenmesinin isteyen cepheye katıldı.

Barzani’nin seçim komisyonuna desteği ile müttefiki Celal Talabani’nin oyların yeniden sayılması yönündeki çağrısının da çatıştığı gözlerden kaçmadı.

Nitekim Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, oyların yeniden ve elle sayılmasını isteyen Başbakan Nuri El Maliki’yi desteklemiş ancak bu sayımın Irak’ın tamamında değil bazı bölgelerinde yeniden gerçekleştirilmesini istemişti. Gözlemciler Talabani’nin Kerkük’te İyad Allavi’nin Irakiyye listesinin gerisinde kaldığı için böyle bir tavır aldığını belirtiyor.

İçişleri Bakanı Cevad Bolani, Meclis Eski Başkanı Mahmud El Meşhedani ve Uyanış Konseyleri lideri Ahmed Ebu Rişe ve Sünni Vakfı Başkanı Ahmed Abdulpafur El Samarrai’nin kurduğu “Irak’ın Birliği” listesi de oyların yeniden sayılmasını savunuyor

Irak hükümet sözcüsü ve Hukuk devleti listesi adayı Ali Dabbağ da Maliki’nin talebini destekliyor ve bunun yasal ve kanuni bir şey olduğunu söylüyor.

Seçim sonuçlarına göre Irak parlamentosunda hiçbir ittifak tek başına hükümeti kuracak güce sahip değil. Bu da seçimlere katılan ittifakların yeni hükümeti kurmak için kendi aralarında koalisyon kuracaklarını gösteriyor.