Osman Bey Büstü Sivas Arkeoloji Müzesinde

Sivas'ın Hafik İlçesinde 1916 yılında yapılan ve 1936 yılına kadar Türkiye'nin ilk anıt heykeli olan Osman Gazi Heykeli Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Osman Bey Büstü Sivas Arkeoloji Müzesinde
Arkeoloji Müzesi Müdürü Yusuf Altın heykel hakkında bilgi vererek, "Osman Bey Heykeli müzemizin en değerli eserlerinden bir tanesidir. Bu eserin en büyük özelliklerinden bir tanesi Türkiye'nin ilklerinden olmasıdır. Osmanlı Dönemi'nde bütün Osmanlı Padişahlarının büstleri yapılması ortaya çıkıyor. Bununla birlikte dönemin Valisi Muammer Bey 1915-1916 yıllarında Zara Kaymakamına Osman Bey Büstü'nün yapılmasını emrediyor. Bu büstü yapmak için getirilen parçalar 11 hayvan ile çekildiği ifade edilmekte. Daha sonra 1. Dünya Savaşı dönemlerine girildiği için bu projeden vazgeçildi. Sadece Hafik'te yapılan Osman Bey Büst'ü tamamlandı. Yapılan heykel 1936 yılına kadar Hafik'te bulunuyor. Daha sonra Atatürk Etnoğrafya Müzesi'nin deposuna kaldırılıyor. 2009 yılında müzemizin açılmasıyla müzemizde sergilenmeye başlandı."dedi.
Büst'ün teknik özelliklerine de değinen Altın, "Baktığımız zaman 90 cm uzunluğunda, 50 cm genişliğinde, minyatür ve diğer sanatlara bakıldığında birebir benzeştiğini ve Osmanlı Dönemi'ne ait Osman Gazi adına ilk defa bir heykel büstü olma özelliği açısından çok önemli bir eserimizdir"dedi.
Türkiye'nin ilk heykeli olan Osman Bey Büstü Sivas Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor.