En büyük pazarı Çin'i kızdırdı

Dünyanın en büyük internet arama motoru ve bilişim devi şirketi durumunda Google, Çin merkezli arama hizmetlerine son verdi. Google, sunucularına gelen trafiği Hong Kong'daki sansürlenmeyen sunuculara yöneltmeye başladı. Çin yönetiminden ağır tepki alan bu uygulama, şirketin dünyanın en büyük internet pazarı olan Çin'deki geleceği konusunda da ş

En büyük pazarı Çin'i kızdırdı
AZILI VERDİĞİ SÖZLERİ ÇİĞNEDİ
Google ocak ayında arama sonuçlarını sansürlemeye son vereceğini açıklamıştı. Şirket kararına gerekçe olarak son bir yıldır sunucularına yapılan Çin menşeli internet saldırılarını ve Çin'de ifade özgürlüğüne getirilen sınırlamaları göstermişti. Şirket, google.cn adresini kullanıma kapatmasına rağmen Çin'de araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdüreceğini ve ülkede satış hizmeti sunmaya devam edeceğini belirtti. Google'ın hareketini 'tümüyle hatalı' olarak niteleyen Çin, şirketin 'Yazılı olarak verdiği sözleri çiğnediğini' ifade ederek konu hakkındaki tavrını sertleştirdi. Google ile Çin arasında yaşananlar, ABD ile Çin yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların yoğun olduğu bir döneme rastlıyor. İki ülke internetten para birimi yuana, İran'a uygulanacak yaptırımlardan Tayvan'a silah satışına kadar birçok konuda fikir ayrılığı içinde.

SORUMLULUK ÇİN'E GEÇTİ
Analistler arama sonuçlarını sansürleme sorumluluğunu Google'dan alıp Çin'e geçiren bu adımın ardından şirketin Çin'de sunduğu diğer hizmetlerin de tehlikeye girebileceğini belirtiyorlar. Şirketin Çin merkezli hizmetini sonlandırma kararı internet kullanan Çinliler için büyük bir değişiklik yaratmayacak. Kullanıcıların, internete sansürsüz erişim için Çin devletinin kurduğu yazılım duvarını aşmaları gerekiyor.